Lønsikring – hvad er det?
De fleste af mine kolleger er medlemmer af både fagforeningen GL og arbejdsløshedskassen MA.
Skulle man komme i den ulykkelige situation at blive afskediget på grund af nedskæringer, taler vores arbejdsgivere ikke om de såkaldte ”outplacement”-ordninger, som man ellers gør på andre akademiske arbejdspladser. Ansvaret for at hjælpe med råd og dåd har GL og MA – i fint samarbejde – taget på sig.
Der var dog et par bump på vejen, inden GL kunne fortælle de gode nyheder om den udvidede rådgivning og vejledning. GL´s hovedbestyrelse blev efter svære forhandlinger enig om et forslag, som repræsentantskabet støttede med en klar anbefaling til medlemmerne, og endelig den 2.6. kunne GL med glæde konstatere, at urafstemningen havde resulteret i et klart flertal for den udvidede rådgivning og vejledning skræddersyet til GL´s medlemmer. Læs mere på GL´s hjemmeside ”www.gl.org”.
Men hvad med de afskedigede medlemmers økonomi? GL udbetaler midler fra den ”kollektive støtteordning”, dvs. op til 5.000 kr./md i et år. Dertil kommer dagpengene, der udbetales af MA, hvor den maksimale sats p.t. er 18.113 kr/md. Uanset hvor meget man måtte have lagt til side, er den økonomiske nedjustering – for ikke at sige deroute – til at tage føle på.
Mange GL-medlemmer er ikke bekendt med den ekstra forsikring, som man kan tegne gennem MA. Det er ellers en fornuftig måde at sikre sig økonomisk, hvis man skulle blive arbejdsløs. Forsikringen, altså lønsikringen, træder i kraft ½ år efter tegningsdatoen og indeholder desuden en overskudsdeling. Er du på nedsat tid med en bruttoløn mindre end 23.891 + GL´s kollektive støtteordning (på op til kr. 5000) kan det ikke svare sig at tegne en lønsikring. Læs mere på ma-kasse.dk, søgeord: ”lønsikring”. Et par regneeksempler kan anskueliggøre fordelen ved den ekstra forsikring. Der er en ”beregner”, som man kan ”eksperimentere” med, og som i løbet af sekunder kan fortælle nærmere om pris (forsikringspræmien) og dækningsbeløb, der kan varieres efter ens ønske.
Et par eksempler fra ”beregneren”:
Jeg er på 4. løntrin (4. lt) svarende til en bruttoløn på 37.850 eller på 7. løntrin (7. lt) svarende til 42.110 kr.
Den maksimale udbetaling fra forsikringen er 80 % før fradrag af arbejdsmarkedsbidrag, dvs. 80 pct. svarer til 30.280 kr/md (4. lt) eller 33.688 kr/md (7. lt).
Dagpenge fra MA er som nævnt ovenfor på max. 18.113 kr + den kollektive støtteordning fra GL på op til 5000 kr.
Hvis jeg er på løntrin 4, vil min maksimale dækningssum være 7.167 kr (når jeg tager højde for dagpenge og GL-bidrag). Den dækning vil koste mig 228 kr. før skat og kun 155 kr. efter skat ved et fradrag på 32%. På løntrin 7 vil jeg kunne vælge en dækning op til 10.575 kr. / md. Når der tages højde for dagpenge og GL bidrag bliver præmien efter skat på 229 kr.,
Løn som fortjent – tja, det kan altid diskuteres, men arbejdsløs på dagpenge? Der er indiskutabelt, at dagpengesystemet er blevet forringet gennem de sidste mange år. Desto vigtigere er det, at du er bevidst om, at du gennem A-kassen kan tilkøbe en lønsikring svarende til en forsikring. Det er for sent at tegne en brandforsikring, når huset ER brændt ned.
Sigrid Jørgensen
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode