Tre uddannelsesinstitutioner har her i januar budt velkommen til et hold hf-kursister uden for sæsonen. De er med i en begrænset forsøgsordning, som Ministeriet for Børn og Undervisning godkendte i fjor.
Mulighed for at samle unge op
Initiativet kom fra Københavns Åbne Gymnasium. Gymnasiet havde fået en henvendelse fra Københavns Kommune, hvor en gruppe elever havde gennemført 10. klasse i et halvårligt turboforløb og derfor blev færdige i januar, oplyser undervisningskonsulent Annette Damkjær fra ministeriet.
”Ministeren syntes umiddelbart, at det kunne være en god mulighed for at samle nogle af de unge op, som eksempelvis har valgt at afbryde en anden uddannelse i efteråret eller er vendt hjem fra et udlandsophold,” siger hun.
Famlende unge
I første omgang fik to institutioner tilladelse til at oprette en januar-klasse. En enkelt har valgt ikke at fortsætte, mens to nye således er kommet til. Bortset fra tidspunkt på året er vilkårene for at oprette klasserne uforandrede. Kravene til såvel kursisternes studieegnethed som uddannelsesinstitutionernes udbud af valgfag er de samme som til sommeroptaget. Så kursisterne får det samme tilbud, påpeger hun.
Også Hans Jørgen Hansen, formand for VUC Lederforeningen, ser ordningen som en positiv mulighed ikke mindst til unge, der hopper fra de tre-årige gymnasieuddannelser i efteråret i 1. eller 2. G.
”Når de unge er klar til at begynde, vil det kun være godt at få dem i gang hurtigst muligt, så de ikke får unødige pauser. Det gælder ikke mindst for de unge, der søger hf. Generelt er de lidt mere famlende og ikke helt så strømlinede i deres uddannelsesforløb,” siger Hans Jørgen Hansen, som betoner, at det altid må bero på en lokal vurdering, om der er tilstrækkeligt grundlag for at udvide med et januar-hold.
Indtil videre et forsøg
Ministeriet har endnu ikke samlet tilstrækkeligt med erfaringer til at evaluere ordningen, så det er uvist, i hvilket omfang forsøgsordningen vil fortsætte, og om den på længere sigt vil udvikle sig til en permanent ordning. Det vil blandt andet afhænge af økonomien, og hvorvidt vinteroptag fører til flere kursister, eller det reducerer ansøgerfeltet om sommeren, fortæller Annette Damkjær.
Institutionerne kan ikke selv beslutte, om de vil udbyde to-årigt hf med start i januar 2014. Der er stadig tale om et begrænset forsøg, der kræver godkendelse fra ministeriet, siger hun.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode