Shakespeare - Lives and Works

Nyttig bog til Shakespeare-forløb

Mange unge har svært ved at forholde sig til Shakespeare, hans sprog og hans tid. Heldigvis er temaerne i Shakespeares værker tidløse, og eleverne kan høste megen livsindsigt ved at studere Shakespeare, hvis det præsenteres på den ”rigtige” måde. Det giver denne nye lærebog mulighed for. Bogen passer fint til læreplanen i engelsk A, hvor læsningen af hele Shakespeare-dramaer ikke længere er pligtstof. 
Shakespeare er et emne med mange facetter. Lunds bog anskuer emnet fra forskellige vinkler og i til målgruppen passende bidder. Dette er en stor hjælp, fordi mange unge er lidt fremmedgjorte over for drama og poesi som genrer. I vores informationstidsalder er det andre medier og genrer, der har de unges bevågenhed, hvilket jeg ikke nødvendigvis skal begrædes. 
Skønt dramaerne udgør omdrejningspunktet i bogen (f.eks. omhyggeligt udvalgte bits & pieces af ”Hamlet”, ”Macbeth”, ”Romeo and Juliet” med flere), lægger bogen en fornuftig vægt på baggrundsviden. 
Bogen indeholder enkelte af Shakespeares digte samt et kapitel om hans brug af det engelske sprog. Og til hvert emne stilles der relevante spørgsmål, som eleverne kan reflektere over. 
Lærebogen fører eleverne på en behagelig måde ind i Shakespeares univers. Den giver et interessant indblik i forfatteren, hans samtid samt den litterære og dramatiske tradition, han skriver sig ind i. 
Bogen er glosseret med forklaringer på engelsk i firkantede parenteser i marginen til højre ud for sætningerne. Dette falder ikke i min smag. Personligt foretrækker jeg specifikke ord-til-ord gloser fra engelsk til dansk for præcisionens skyld. 
Skal man vælge en lærebog til moderne undervisning i Shakepeare, er Ole Juul Lunds nye bog ganske nyttig. Layoutet er fint og overskueligt, temaerne velvalgte. Derfor får den fem af fem stjerner.