Du er her
Arbejdsmiljø |
08. feb 2013

Nej til OK-resultat

Repræsentantskabet stemte nej til OK-resultatet

Foto: 
Et snævert flertal i GL's repræsentantskab forkastede tidligt fredag aften morgenens overenskomstresultat mellem AC og finansministeren.
Af: Morten Jest

105 sagde nej, 91 sagde ja, mens 19 hverken stemte for eller imod.

Det var resultatet, da GL's repræsentantskab tidligt fredag aften efter fire timers intens diskussion stemte om det overenskomstresultat, Akademikernes Centralorganisation (AC) på vegne af GL indgik med finansministeren fredag morgen.

Medlemmerne af GL's hovedbestyrelse havde inden mødet ikke kunnet blive enige om en samlet anbefaling - syv stemte for, seks imod - og splittelsen var, viste det sig, helt i overensstemmelse med holdningen hos repræsentantskabet, om end med modsat fortegn i sidste ende.

Argumenterne var, som flere talere også påpegede under debatten, gode både for og imod. Det, mange pegede på, var, at man sådan set stod med det bedst mulige resultat under de givne omstændigheder, blandt andet gedigne lønstigninger. Men samlet set er der tale om en uacceptabel aftale. Således sagde en del af ja-sigerne, at deres stemme ikke så meget skyldtes aftalen, men mere alternativet, og at et eventuelt andet resultat på et senere tidspunkt efter alt at dømme vil vise sig at være dårligere.

"Jeg siger ja, men det er med et blødende fagforeningshjerte," som den mangeårige tillidsrepræsentant på Bjerringbro Gymnasium Carl Otto Christiansen sagde med henvisning til den tabte aftaleret.

Repræsentantskabet var, i lighed med hovedbestyrelsen i øvrigt, i det hele taget fortørnet over finansministerens tromlende facon gennem hele forhandlingsforløbet - som i de flestes øjne nærmest ikke kan kaldes et forhandlingsforløb, men et diktat og et opgør med den danske aftalemodel og forhandlingstraditionerne. En overkørsel og en dårlig attitude hele vejen igennem, lød karakteristikken.

"Jeg vil gerne slå fast, at den her aftale jo ikke er noget, der er groet i vores baghave. Men samtidig vurderede jeg, at det var at vise rettidig omhu at blive ved AC-bordet og lægge pres på ad den vej. Lige meget hvad kommer den nuværende aftale jo ikke tilbage. Der kommer en ny model; spørgsmålet har været, hvor meget vi kunne få ud af den," sagde GL-formand Gorm Leschly, som samtidig henviste til, at man har en stor del af Folketinget imod sig, hvilket giver en på forhånd svær situation og dårlig magtbalance i underviserorganisationernes favør.

Hvad der nu kommer til at ske, er endnu uvist, men GL's hovedbestyrelse er med afstemningsresultatet af repræsentantskabet blevet pålagt at overveje nye forhandlingsmuligheder.

Kommentarer

6
You must have Javascript enabled to use this form.
Lars S. Scheuers billede

Der tales om en stor del af folketinget/politiske partier, men hvem er det lige mere præcist?vhlars

Michael Balles billede

Jeg underkender på ingen måde, at resultatet vil være en markant forringelse af mine stx-kollegaers forhold. Men som htx-lærer kan det dog undre mig såre, hvorfor GL så i årevis har nikket ja til overenskomst efter overenskomst med præcis dé vilkår for gymnasielærerne på erhvervsskolerne. Ordet hyklerisk er nok for voldsomt, så vi må nøjes med forunderligt. Der er ikke tale om misundelse, for det kan faktiisk godt lade sig gøre at forhandle fornutige aftaler med en lokal ledelse. Og alt andet lige virker det jo lidt besynderligt, at det væsentlige argument skulle være, at vi er pigesure over forløbet. Hvis der ikke er bedre argumenter end det, og medlemerne på erhvervsskolerne har levet med vilkårerne i årevis, så er der godt nok ikke meget håb for forståelse i omverdenen.

Anders Kjældgaards billede

@LarsDet er vel alle - måske med undtagelse af Enhedslisten.

Søren von Bülows billede

Der bliver ikke nye forhandlinger. GL er bundet op på AC.

Jean Thierrys billede

Skal vi ikke blive enige om at "pigesur" ikke er et udtryk vi bruger i 2013? Jeg har altid stemt nej til den offentlige OK (også som DJØFer), netop på grund af erhvervsskolelærernes dårlige vilkår. Det er meget logisk, at vi stemmer nej til at få dem udbredt til alle andre (i stedet for omvendt at få aftaleret til alle).

Michael Balles billede

Kære JeanJa, ja da. Vi kan da sagtens kalde det noget andet. Men det ændrer jo ikke på substansen. At GL på ingen måde har formået at sætte dagsorden i forhandlingerne. Hverken før, under eller - må man formode - efter. I det mindste forsøgte folkeskolelærerne at komme med et progressivt udspil. Vi GL'ere satte os bare tilbage og satsede på, at det var nok at sige nej. Så nu er der vel egentligt bare tilbage at vente på, at taxameteret bliver gradvist nedsat i de kommende år.