Den nye Venstre-regering med undervisningsminister Ellen Trane Nørby annoncerer, at der skal indføres omprioriteringsbidrag på to procent om året for hele uddannelsessektoren. Der bliver ikke sat slutdato for besparelserne.
Partierne bag erhvervsuddannelsesreformen aftaler at finansiere en del af reformen ved at skære på stx og VUC.
Venstre-regeringen vælger at kæde politiforliget sammen med omprioriteringsbidraget til gymnasier i 2016, og Socialdemokratiet indgår i aftalen med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
Gymnasiereformen bliver vedtaget. Reformen betyder blandt andet færre studieretninger, afskaffelse af AT og et nyt hf, som er mere professionsrettet. Blå og rød blok er uenige om adgangskravet til gymnasiet, og resultatet bliver et indviklet system, som skoler, elever og forældre den dag i dag har svært ved at forstå. Alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag reformen.
Venstre danner ny regering med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, og Merete Riisager (LA) bliver ny undervisningsminister.
– Oppositionen lægger pres på undervisningsminister Merete Riisager for at gøre noget ved skæv elevfordeling mellem skolerne. Trods et stort flertal uden om ministeren bliver der dog ikke vedtaget nye fordelingsregler i valgperioden. I stedet er der nedsat en ekspertgruppe, som skal komme med bud på nye modeller for elevfordeling.
– Den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU) for unge under 25 år vedtages af alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og Alternativet. FGU’en samler den forberedende indsats for unge i én uddannelse. VUC mister dermed almen voksenuddannelse for unge under 25 år.
Undervisningsministeren beslutter, at elever ikke længere skal kunne bruge internettet som værktøj til eksamen. Et bredt flertal i gymnasieforligskredsen inklusive regeringspartiet Venstre kritiserer beslutningen.
Regeringen fremlægger en national strategi for fremmedsprog, og Nationalt Center for Fremmedsprog oprettes.
Forligskredsen bag gymnasiereformen beslutter, at et monitoreringsprogram skal overvåge elevernes skriftlige eksamen i sommeren 2019. Tekniske problemer ved generalprøven får dog undervisningsministeren til at udskyde overvågningen.
Innovationsminister Sophie Løhde (V) laver overenskomstaftale med de offentligt ansatte i staten, og en storkonflikt undgås i 11. time.
Finansminister Kristian Jensen og regeringen laver finanslov med støtte fra Dansk Folkeparti. Omprioriteringsbidraget føres videre i 2019, det er fjerde år i træk med besparelser. Regeringen annoncerer, at fra 2022 skal pengene fra omprioriteringsbidraget blive i uddannelsessektoren.
Et minut for sent, så er der fuldt fravær. Undervisningsminister Merete Riisager indfører nye fraværsregler og kræver, at skolerne sætter nye synlige mål for at få fraværet ned.
Der indgås en ny aftale om erhvervsuddannelserne, som skal øge søgningen til uddannelserne. Alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag.
Regeringen foreslår en ny karakterskala med karakteren 12+.
Et nyt henvisningstaxameter bliver vedtaget. Det skal belønne gymnasier, der sender elever videre til erhvervsuddannelser. Gymnasieforligskredsen står bag aftalen.
Gymnasieforligskredsen består af Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF. Samme partier står bag erhvervsuddannelses-reformen.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode