VUC-centre vil i den kommende tid sætte navn på de undervisere, som bliver afskediget.
Afskedigelserne kommer efter nedskæringerne på fjernundervisning, som rammer VUC fra første januar 2016.
På Københavns VUC (KVUC) har medarbejderne i dag fået et nyhedsbrev med en kedelig nyhed.
Inden januar skal der sættes navn på 10 undervisere, som fra august næste år mister deres job eller ikke får forlænget deres kontrakt alene som følge af nedskæringerne på fjernundervisningen.
Rektor Søren Fersløv fortæller, at KVUC mister 24 millioner kroner til næste år på grund af nedskæringer.
Partierne bag en ny taxameteraftale fjerner allerede i 2016 138 millioner fra VUC ved at indføre et særskilt taxameter for fjernundervisning. Samtidig vil et bredt flertal i folketinget skære to procent om året på alle ungdomsuddannelser i de næste fire år.
Barske nedskæringer
”Kombinationen af grønthøstermetoden med to procent om året samtidig med nedskæring i fjernundervisning allerede fra første januar er meget barsk. Det korte varsel, vi får fra politikerne, er mangel på respekt for vores undervisning,” siger Søren Fersløv.
Da nedskæringen på VUC specifikt rammer fjernundervisning, bliver det også få centre, som rammes ekstra hårdt. KVUC er en af landets største udbydere af fjernundervisning med omkring 700 årskursister.
KVUC har tidligere kørt med overskud, men ifølge Søren Fersløv er KVUC tæt på at ende på et rundt nul for dette års regnskab.
”Min vurdering er, at vi til næste år også kommer til at køre med et underskud, også selv om vi afskediger lærere ,” siger Søren Fersløv, som forklarer, at nedskæringerne generelt kommer til at mærkes i hele organisationen og ikke kun for fjernundervisningen.
Resten skal løbe stærkere
På HF & VUC Nordsjælland blev lærerne orienteret om situationen på et stormøde i sidste uge.
”Inden jul kan der godt være op til 10 årsværk fordelt på alle medarbejdergrupper, vi skal opsige,” siger rektor Ruth Kirkegaard.
Ifølge hende skal HF & VUC Nordsjælland skære 19 millioner kroner over de næste fire år. Noget kan hentes på diverse effektiviseringer, mens resten af pengene skal hentes ved at afskedige medarbejdere.
”Det svarer til 25 årsvæk over fire år, og det kan vi ikke klare med naturlig afgang. Det er en meget kedelig situation, fordi det også betyder, at de resterende medarbejdere skal løbe endnu hurtigere, for vi skal løse de samme opgaver,” siger Ruth Kirkegaard.
Hun er meget frustreret over situationen.
“Nedskæringerne bliver mærkbare, og det kan ikke undgå at betyde kvalitetsforringelser,” siger Ruth Kirkegaard.
Overskud før afskedigelser
Formand for Lederforeningen for VUC, Verner Rylander-Hansen, har tidligere udtalt til gymnasieskolen.dk, at så store nedskæringer ikke kan undgå at betyde afskedigelser. Han erkender dog også, at nogle VUC-centre har eller har haft pæne overskud.
Læs: VUC i chok over nedskæringer
Han forventer derfor, at eventuelle overskud nedbringes, og at nedskæringerne derfor ikke kun skal hentes ved at afskedige medarbejdere.
”Enhver ansvarlig bestyrelse vil nu nedbringe overskuddene og se på VUC-centrets samlede hele,” udtalte Verner Rylander-Hansen i artiklen VUC i chok over nedskæringer.
Fra 1. januar laves der er særskilt taxameter for fjernundervisning. Det betyder en nedskæring for VUC på 138 millioner kroner, men nedskæringen berører kun centre med fjernundervisning.
Bygningstaxameteret nedsættes for alle ungdomsuddannelser fra 2017. For VUC betyder det en nedskæring på 16 millioner kroner.
I 2017 mister VUC derudover 62 millioner kroner på ordblindeundervisning for voksne.
Derudover skal VUC skære to procent om året i de næste fire år.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode