Artikel
Tre nye IB-gymnasier på vej
international_hue

Tre nye IB-gymnasier på vej

Der er glæde på Viborg Katedralskole, Esbjerg Gymnasium og HF samt Stenhus Gymnasium og HF. En ny politisk aftale betyder, at de tre skoler også må udbyde den internationale studentereksamen.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Fremover bliver det muligt at tage den toårige internationale studentereksamen (IB) flere steder i landet.

Ifølge en ny politisk aftale kan op til 13 offentlige gymnasier nu godkendes til at udbyde IB. I dag må højst 10 offentlige gymnasier udbyde den toårige uddannelse, hvor al undervisning foregår på engelsk.  

”Med aftalen er der nu tre nye skoler, hvor børn af udenlandske medarbejdere kan få en international gymnasial uddannelse. Det gør Danmark til et mere attraktivt land for internationale virksomheder, og dermed får vi flere arbejdspladser til landet,” siger undervisningsminister Christine Antorini (S).

Hun påpeger, at der også er en stigende interesse for IB blandt danske elever.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

Geografisk spredning
De nye IB-skoler bliver Viborg Katedralskole, Esbjerg Gymnasium og HF samt Stenhus Gymnasium og HF i Holbæk. De tre gymnasier har netop fået grønt lys fra Undervisningsministeriet til at udbyde den internationale studentereksamen fra august.

10 gymnasier har ansøgt Undervisningsministeriet om at måtte udbyde IB. Udvælgelseskriterierne har blandt andet været, at de nye udbudssteder bidrager til en geografisk spredning på landsplan, og at de ikke truer eksisterende tilbud.

Ingen bliver tvunget
På Viborg Katedralskole er lærerne begejstrede for nyheden.  

”Generelt er lærerne rigtig glade for, at vi har fået IB. Nogle er ikke interesserede i at undervise på IB, men mange er og har allerede meldt sig. Så der er ikke nogle lærere, der bliver tvunget til det,” fortæller tillidsrepræsentant Claus Dithmer.

I august i år vil skolen begynde med at udbyde en såkaldt Pre-IB, der er et etårigt adgangskursus, som giver adgang til den rigtige toårige IB. I Pre-IB er det kun en del af undervisningen, der foregår på engelsk.

”Vi starter med en enkelt klasse. Det er ikke til at sige på nuværende tidspunkt, hvor mange elever klassen får, men hvis vi bare har 10 elever, er vi parate til at starte klassen op,” siger Claus Dithmer.

Den toårige IB vil skolen tage hul på i august 2016.

Velforbedte lærere
For at undervise på IB skal man gennemgå et IB-kursus for hvert af de fag, man skal undervise i. Kurserne indeholder også en gennemgang af hele IB-systemet.

Viborg Katedralskole prøvede allerede for fire år siden at få tilladelse til at udbyde IB, men fik afslag af Undervisningsministeriet. Nu kommer alle forberedelserne fra dengang skolen til gode, fortæller Claus Dithmer.

”En del lærere har allerede været på IB-kursus og skal nok bare opdateres via nettet for at være klar til at undervise. Der er selvfølgelig også nogle lærere, der først skal på kursus nu. Men der har vi jo et år at løbe på, for på Pre-IB kan alle undervise, bare engelskkundskaberne er i orden,” siger Claus Dithmer, der selv har været på IB-kursus i tysk.

Han vurderer, at der godt kan blive behov for efteruddannelse i engelsk til nogle lærere, når den toårige IB skal i luften i 2016.  

Først klar i 2016
Mens både Viborg Katedralskole og Esbjerg Gymnasium og HF allerede har tilladelse fra den internationale IB-organisation (IBO) til at udbyde uddannelsen, er Stenhus Gymnasium og HF midt i ansøgningsproceduren. Derfor forventer skolen først at kunne udbyde IB fra august 2016.

Tillidsrepræsentant Erik Borring ser kun positive elementer i det nye IB-projekt.

”Som TR synes jeg, det er et spændende initiativ, der kan betyde nye og gode udfordringer for kollegerne,” siger han.

Positiv smitte-effekt
Det er ledelsen, der har taget sig af arbejdet med ansøgningen til Undervisningsministeriet, og derfor er IB ikke noget, lærerne har tænkt så meget over endnu, vurderer tillidsrepræsentanten.

”Men når jeg har snakket med nogle om det, har responsen helt klart været positiv. Så jeg tror ikke, det bliver noget problem at finde lærere, der vil tage sig af undervisningen på IB,” siger Erik Borring.

Han mener, at IB-uddannelsen kan smitte positivt af på resten af skolen.

”Der kan være nogle faglige udfordringer fra IB, der også kan blive brugt på resten af skolen,” siger han.

Fakta om IB

  • International Baccalaureate (IB) er et undervisningsprogram med tilhørende eksamener, der er etableret og styret af den internationale uddannelsesorganisation International Baccalaureate Organization (IBO). IB-programmet er anerkendt verden over.
  • IBO fører tilsyn med skolerne og har egne læreplaner og bekendtgørelser, som gælder globalt, og som sikrer, at en IB-eksamen er den samme overalt i verden. IB-eksamenen kan tages i over 100 lande.

IB i Danmark

I dag udbyder 10 offentlige og to private gymnasier IB: Birkerød Gymnasium, EUC Syd i Sønderborg, Grenaa Gymnasium, Hasseris Gymnasium, Ikast-Brande Gymnasium, Kolding Gymnasium, Langkaer Gymnasium og HF, Nyborg Gymnasium, Nørre Gymnasium, Struer Statsgymnasium, Copenhagen International School og Herlufsholm Kostskole.

Undervisningsministeriet har netop godkendt, at også Viborg Katedralskole, Esbjerg Gymnasium og HF samt  Stenhus Gymnasium og HF må udbyde IB fra august 2015.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater