Artikel
Ny reform indfører studievejledning med AI
samtale-eksamen-laerer-elev-aspect-ratio-348-234

Ny reform indfører studievejledning med AI

Kunstig intelligens skal være en del af studievejledningen på epx. ”Det handler også om ressourcer,” siger DF’s ordfører. GL og vejlederne ønsker en generel styrkelse af indsatsen.

Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Shutterstock

Kunstig intelligens (AI) skal være en del af vejledningsindsatsen for elever på den nye erhvervs- og professionsrettede uddannelse epx. Det fremgår af aftalen om epx, som regeringen har indgået med SF og Dansk Folkeparti.

Nu skal Børne og Undervisningsministeriet undersøge mulighederne for AI og studievejledning, og hvordan det kan bruges på den nye uddannelse, som åbner i 2030.

”Det er min idé,” siger Alex Ahrendtsen, som er undervisningsordfører for Dansk Folkeparti.

”Jeg mener, at kunstig intelligens kan være et godt supplement til studievejledningen,” siger han og peger på, at der i forvejen er hjemmesider som for eksempel Uddannelsesguiden, eleverne kan benytte sig af.

Alex Ahrendtsen

Undervisningsordfører
Dansk Folkeparti

I aftalen står der under afsnittet om indhold og struktur for epx, at ”både kollektiv og individuel vejledning vil være en del af hverdagen og undervisningen på epx, så eleverne bliver i stand til at træffe et reflekteret og kvalificeret uddannelsesvalg”.

Bager eller sygeplejerske?
Eleverne skal i løbet af uddannelsen finde ud af, om de vil være bager, murer, sygeplejerske eller noget helt fjerde. Valget vil eksempelvis være afgørende for, hvilke fag og niveauer af fagene eleverne skal have, og om uddannelsen skal være toårig eller treårig.

”Der er behov for studievejledning på epx, og AI kan være et supplement, som måske også kan give studievejledere mere tid til at tale med eleverne,” siger Alex Ahrendtsen.

“Regeringen prioriteter ikke vejledning”
Han siger, at AI i vejledningsindsatsen også handler om ressourcer.

”Regeringen er jo ikke med på at få flere vejledere på uddannelserne, det koster jo penge. Hvis de ville prioritere vejledning højere, ville regeringen vel have foreslået det i forbindelse med udspillet til reformen og i forhandlingerne, men det gjorde de ikke,” siger Alex Ahrendtsen og henviser også til den tidligere socialdemokratiske regering for at underbygge sit argument.

”Det var jo i sin tid socialdemokraterne og Christine Antorini, som skar voldsomt ned på vejledningsindsatsen i grundskolen,” siger han og henviser til, at der blev sparet 140 millioner kroner på vejledningsindsatsen for at medfinansiere erhvervsuddannelsesreformen i 2014, da Christine Antorini (S) var børne- og undervisningsminister.

Vejledning fyldte dog ikke meget i forhandlingerne, siger Alex Ahrendtsen.

”Der var så meget andet, der var vigtigere for os i forhandlingerne, og derfor ville jeg ikke gå ned ad den vej. Derfor spillede jeg ind med idéen om AI som et supplement,” siger han.

GL: Vejledning handler om relationer
Hos Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) vil man holde skarpt øje med, at AI ikke bliver en spareøvelse i vejledningsindsatsen.

Kåre Blinkenberg

Forperson for GL’s uddannelsesudvalg og lærer på Aarhus HF og VUC.

”Det er godt, hvis vi kan få styrket vejledningsindsatsen i den nye reform. Men der er en indbygget risiko i, at AI i vejledningsindsatsen kan blive en erstatning for egentlig vejledning,” siger Kåre Blinkenberg, som er forperson for Uddannelsesudvalget i GL.

”Vejledning handler om relationer mellem mennesker. Det handler om elevens motivation, intentioner og drømme, og det kan vi ikke udlicitere til en maskine,” fortsætter Kåre Blinkenberg.

Han mener, at AI godt kan implementeres i søgemaskiner om uddannelsesvalg, men at det alene skal være et supplement til vejledningen.

”Vi ved, at sprogmodeller også kan give meget stereotype svar. Det kan være et problem, når vi i forvejen døjer med meget forskellige uddannelsesvalg mellem drenge og piger,” siger Kåre Blinkenberg.

Vi skal sikre professionel vejledning
Reformaftalen om epx og de andre gymnasiale uddannelser kan og bør være en mulighed for at styrke vejledningen, mener Lotte Klein, som er formand for Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening.

”Vi vil gerne arbejde for, at vejledning igen bliver skrevet ind i bekendtgørelsen om de gymnasiale uddannelser. Vi ønsker at sikre en professionaliseret vejledning til eleverne på uddannelserne ud over den vejledning, de får af studievalgsvejlederne. Desuden skal vi have fastslået, hvad der er god vejledning, og hvad der ikke er,” siger Lotte Klein.

Hun henviser blandt andet til, at studievejledning tilbage i 2010 blev skrevet ud af bekendtgørelsen om gymnasiale uddannelser og erstattet af fastholdelsesindsats. Hun nævner også, at der ikke er afsat taxameterkroner til studievejledning på de gymnasiale uddannelser, og at uddannelsesvejledningen for grundskolen i samme forbindelse blev begrænset og centraliseret.

Reformen kan være en mulighed for at styrke indsatsen.
Lotte Klein, formand
Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening

”Vi er enige i, at regeringen underprioriterer vejledning på uddannelserne, som det er nu. Men reformen kan være en mulighed for at styrke indsatsen,” siger hun.

Lotte Klein

Formand
Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening.

Som bekendt står der i aftalen, at kollektiv og individuel vejledning skal være en del af hverdagen og undervisningen på epx.

”Jeg tror, politikerne tror, at lærerne i undervisningen kan vejlede eleverne om, hvilken erhvervsuddannelse de kan tage, men det er de fleste lærere ikke kvalificerede til. Der er behov for, at der er ressourcer til, at lærere og andre kan tage vejlederuddannelse og dermed give eleverne kvalificeret studievejledning,” siger hun og minder om, at studievejlederne skal meget mere end at guide eleverne til det rigtige studievalg.
De skal også hjælpe med trivselsproblemer og meget andet.

Idéen om AI som et supplement til studievejledning vil Lotte Klein ikke afvise.

”Det er en god idé at undersøge, hvad det kan bruges til, og ikke mindst hvad det ikke kan bruges til,” siger hun.

Hun understreger dog, at hvis det handler om at søge efter den rigtige uddannelse, hvis du interesserer dig for mennesker, teknik eller noget tredje, så er der i forvejen gode søgeværktøjer.

”Men hvis eleven har trivselsproblemer, så har jeg svært ved at se, at man kan nøjes med tilbuddet om at gå ind og få hjælp hos en chatbot,” siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Børne- og Undervisningsministeriet har dog sendt et skriftligt svar. (Se herunder).

Børne- og Undervisningsministeriet om vejledningen på epx, AI i vejledningen og det videre forløb.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater