Artikel
Ny aftale gør det lovligt at kopiere fra digitale undervisningsmaterialer
greve_gymnasium_03_kopimaskine

Ny aftale gør det lovligt at kopiere fra digitale undervisningsmaterialer

Gymnasielærere behøver ikke længere at tænke over, om de kopierer fra papir eller fra digitale tekstmedier. De skal alene forholde sig til, hvor meget de kopierer, og hvordan de deler det med eleverne.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Hidtil har gymnasielærere kunnet kopiere og printe uddrag af papirbårne undervisningsmaterialer, og med en tilkøbsaftale havde de også lov til at skanne uddrag af en bog ind på skolens intranet, så de kunne dele det med eleverne.
Men det har været ulovligt både at kopiere digitale materialer og dele tekster fra internettet ud til eleverne.

Det gør en ny Copydan-aftale op med. Aftalen skelner ikke længere mellem fotokopi, skan, print og digital kopirering, når lærere henter uddrag af tekster fra forskellige kilder.

”Det var nødvendigt med en ny aftale, som matcher virkeligheden på gymnasierne, hvor stadig flere lærere tager de mange digitale redskaber til sig. Under den gamle aftale kunne tysklæreren for eksempel ikke hente en tekst fra en tysk hjemmeside lovligt. Det kan han nu,” siger forhandlingschef Stefan Eland Kristensen fra Copydan Tekst & Node, som er bindeled mellem lærere, som vil kopiere tekster, og dem, der lever af at skrive og udgive dem.

Lærere må fortsat højst kopiere 20 procent
Skolens passwordbeskyttede læringsportal er det eneste sted, lærerne må gemme digitale kopier. Det betyder, at eleverne kan få adgang til materialet fra deres computer, tablet eller pc. Men kopierne må ikke mailes eller deles på andre måder som for eksempel på Facebook.

”Vores eneste forbehold er, at eleverne kun kan få adgang ved hjælp af et password fra skolen, for man skal ikke bare kunne kopiere fra en bog og lægge siderne ud på en hjemmeside, så hele Danmark kan se dem. Det ville være ødelæggende for forlagene. De skal stadig kunne sælge deres værker, også de digitale,” siger Stefan Eland Kristensen.

I den nye aftale gælder det fortsat, at lærere må kopiere op til 20 procent af et materiale med et maksimum på 20 sider per elev per halvår.

”Hvis man er interesseret i en bog og ikke har råd til at købe den, kan man supplere fagets grundbog med et kapitel fra bogen. Hvis man vil bruge 40-50 sider af bogen, må man anskaffe den,” forklarer forhandlingschefen.

Lærere har kopieret ulovligt
Nogle gymnasielærere har måske ikke skelnet mellem, hvad der var lovligt og ulovligt, når de har kopieret. I hvert fald dukkede der en del materialer op, som var ulovlige efter den gamle aftale, da Copydan lavede stikprøver.

”Hvis to lærere uafhængigt af hinanden udleverer 25 sider af en bog til en klasse, så de til sammen overgår begrænsningsreglerne, er der formentlig ingen, som kommer efter dem, da det ikke virker som en systematisk overskridelse. Digitale kopier var derimod fuldstændig ulovlige under den gamle aftale, så her kunne lærerne risikere et erstatningskrav. Det gør de ikke nu. Med den nye aftale har de adgang til alverdens materialer, de skal bare overholde begrænsningerne i omfanget, og det oplever vi ikke som et stort problem,” siger Stefan Eland Kristensen.

Uden penge mister forlag og forfattere interessen
Det har været et ønske fra rettighedsindehaverne, at det skulle gøres lovligt at kopiere fra digitale tekster, så de kan få betaling for deres arbejde.
Det kan forlægger Poul Henrik Mikkelsen fra forlaget Systime tale med om.

”Min skræk var, at vi ikke havde kunnet lave en aftale, som sidestiller digitale materialer med papir, for uden denne indtægt fra Copydan havde vores mulighed for at udvikle nye digitale undervisningsmidler været begrænset. Både for os som forlag og for forfatterne. Hvis de får for lidt for deres arbejde, mister de interessen for at udvikle materialer,” siger Poul Henrik Mikkelsen.

Pengene bliver fordelt mere præcist
Fremover får forlag og forfattere ikke alene penge for kopieringen af deres digitale materialer. Copydan regner også med at kunne fordele pengene mere præcist end i dag.

"Jeg har stor tiltro til, at fordelingen bliver endnu bedre, når vi kan få oplysninger om, hvad lærerne rent faktisk har kopieret fra gymnasiernes servere. Det giver os en 100 procent præcis rapportering, hvor vi hidtil måske kun har set 20 procent af kopieringen fra papir, fordi mange lærere ikke får lagt en ekstra kopi i den bakke, vi stiller op på de gymnasier, der vælges ud til stikprøver,” siger Stefan Eland Kristensen fra Copydan.

Den nye aftale trådte i kraft 1. januar i år. Copydan er i øjeblikket ved at indhente tilslutninger fra de enkelte gymnasier og regner med at have alle gymnasier på plads indenfor den næste måned.

Læs mere om aftalen på kopitilundervisning.dk.

Hvad må du?

Du må: 

- højest kopiere 20 procent fra hvert materiale. Maksimum 20 sider per elev per halvår. Du må dog altid kopiere op til fire sider uanset materialets længde.
- kopiere fra alle typer tekstudgivelser: Bøger, noder, sangtekster, tidsskrifter osv.
- kopiere fra både digitale og trykte medier: Bøger, hjemmesider, e­bøger osv.
- kopiere fra både danske og udenlandske udgivelser.

Hvad må du ikke?

Du må ikke: 

  • kopiere engangsmaterialer.
  • skanne eller digitalkopiere, da langt de fleste undervisningsinstitutioner har abonnement på Infomedia. Du må dog fotokopiere og printe aviser.
  • kopiere e­bøger, som sælges kapitelvis.

 

Hvor må det foregå?

Hvor og hvordan du kopierer, bestemmer du selv. 
Det kan være på fotokopimaskine, printer, pc eller andre digitale enheder. 
Du skal bare altid huske på maksimum 20 procent og 20 sider.

Kopiering er:

  • Fotokopiering ­ fra papir til papir.
  • Skan og print ­ fra papir til digital fil og fra internettet og andre digitale medier til print på papir.
  • Digital kopiering – fra et digitalt format til et andet. Du må copypaste, downloade eller på anden måde digitalkopiere fra digitale medier og filer som hjemmesider, e­bøger, cd­´er og pdf-­filer.

Sådan må du dele digitale kopier med eleverne:

  • Skolens passwordbeskyttede læringsportal er det eneste sted, digitale kopier må gemmes/uploades. 
  • De må ikke mailes eller deles på andre måder som for eksempel på Facebook.
  • Interaktive tavler: Kopierne må vises på smartboard, iPads og lignende.

 

Hvad koster det?

  • For 232,38 kroner per årselev kan gymnasielærere kopiere fra udgivelser i hele verden.
  • I skoleåret 12/13 kopierede gymnasierne 101 millioner sider af andres tekster.
  • For hver 100 kroner, gymnasierne indbetalte til Copydan i 2013, blev 93 kroner fordelt blandt 64.000 rettighedsindehavere.
  • Resten gik til administration, da Copydan er en nonprofit organisation.
Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater