Artikel
Kvaliteten bliver ringere – Gymnasier skal spare millioner
Fysik-laerer-ved-tavlen-aspect-ratio-348-234

Regeringen vil blandt andet spare på A-fagstaxametret på stx og nedsætte taxametret for skoler med mange elever.

Kvaliteten bliver ringere – Gymnasier skal spare millioner

Færre lærere på skolerne og dermed ringere kvalitet. Det er konsekvensen af, at især store skoler skal spare for at omlægge fordelingen af taxameterkroner.

Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Shutterstock (Arkiv)

6,7 millioner kroner. 5,2 millioner kroner. 3,4 millioner kroner. Gymnasier skal atter i gang med at spare.

Især gymnasier med mange elever skal i de kommende år igen lave øvelsen at levere den samme undervisning for færre penge.

Regeringen har foreslået store omlægninger af taxameterkronerne, og det vil især gå ud over gymnasier med over 700 elever, og almene gymnasier rammes ekstra hårdt. Til gengæld bliver pengene omfordelt til mindre gymnasier, og hhx-taxametret bliver sat op.

”En stor del af budgettet på et gymnasium går til løn til lærerne, og det er klart, at besparelser dermed også kommer til at ramme antallet af lærere. Det betyder også, at lærerne skal undervise mere, og at tilbuddet til eleverne bliver ringere,” siger rektor på Roskilde Katedralskole Claus Niller Nielsen.

700 elever for mange
Roskilde Katedralskole har 1.400 elever. Regeringen foreslår et såkaldt knæktaxameter, hvor der bliver uddelt 10 procent mindre i taxameterkroner per elev over 700. Eller med andre ord bliver undervisningstaxametret beskåret med 10 procent for halvdelen af eleverne på skolen.

Derudover mister skolen også særlig taxametertilskud for A-fag i eksempelvis fysik og kemi.

Claus Niller Nielsen har minus 6,7 millioner kroner stående på Excel-arket for konsekvenserne af regeringens taxameteromlægninger.

Jeg forstår ikke, at det gode tilbud, som vi leverer til mange elever, skal forringes.
Claus Niller Nielsen, rektor
Roskilde Katedralskole

Regeringen foreslår, at en skole maksimalt må rammes af mere end én procent besparelse om året de næste fire år.

”Fire år går hurtigt. Det er rigtigt, at nogle gymnasier er udfordret, men så bør regeringen finde pengene af råderummet. Jeg forstår ikke, at det gode tilbud, som vi leverer til mange elever, og som sender mange unge videre til at læse til pædagog, sygeplejerske, ingeniør og så videre, skal forringes,” siger Claus Niller Nielsen.

Også besparelser på græsk latin
Gefion Gymnasium med 1.260 elever skal i alt spare 5,2 millioner kroner. Blandt andet mister skolen 467.000 kroner i tilskud for at udbyde studieretningen græsk A, latin A. Skolen mister 1,8 millioner kroner i tilskud til A-fagstaxametret i fysik, geovidenskab, kemi, biotek, biologi og musik.

Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det ender med kvalitetsforringelser for eleverne.
Thomas Hyldal, rektor
Gefion Gymnasium

Rektor Thomas Hyldal pointerer, at også de store skoler har været gennem besparelser for få år siden.

”Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det ender med kvalitetsforringelser for eleverne. Vi må se på aktiviteterne, som vi gjorde med omprioriteringsbidraget. De fleste ting på budgettet er lønbårne,” siger Thomas Hyldal, som ikke vil foregribe, hvad der skal ske, men der kan ikke findes 5,2 millioner kroner på at spare på printerpapir og undervisningsmateriale.

Det omtalte omprioriteringsbidrag var en årlig to procentbesparelse på uddannelse fra 2016 til 2019.

”Det er en myte, at vi svømmer i penge, fordi vi er en stor skole. Det virker uforståeligt, at investeringer i uddannelse altid skal finansieres ved at skære i uddannelse andre steder,” siger Thomas Hyldal.

Handelsskoler får og mister penge
Regeringen foreslår også, at undervisningstaxametret for hhx skal hæves med i alt 50 millioner kroner.

3,4 millioner kroner svarer jo til lønnen til syv lærere.
Rikke Christoffersen, direktør
Aalborg Handelsskole

På trods af det skal Aalborg Handelsskole spare i alt 3,4 millioner kroner om året på grund af knæktaxametret, når besparelsen er fuldt implementeret om fire år, fortæller direktør Rikke Christoffersen.

”3,4 millioner kroner svarer jo til lønnen til syv lærere. Det kan ikke undgå at gå ud over eleverne at finde de penge,” siger Rikke Christoffersen.

Hun påpeger, at Aalborg Handelsskole er opdelt i to hhx-skoler, og derfor mener hun, at knæktaxametret rammer skævt.

”Vi har gymnasium to forskellige steder i byen, og det er der flere udgifter forbundet med. Regeringen bliver nødt til at tage afdelinger i betragtning i forhold til knæktaxametret,” siger Rikke Christoffersen.

Flere afdelinger – flere udgifter
Heller ikke på Aarhus Business College er direktør Anne Gammelby Lybecker glad for omlægningen af taxameterkroner.

”Som stor monofaglig merkantil erhvervsskole rammes vi hårdt af den nye omlægning,” siger hun.

Hun forklarer, at det blandt andet skyldes, at Aarhus Business School har store afdelinger med hhx flere steder i byen. Knæktaxametret reducerer 10 procent af taxametret for elever over 700 på institutionsniveau. Det betyder, at institutionen mister 10 procent af taxametret for elever over 700 på det første gymnasium, men 10 procent på samtlige elever på de andre gymnasieafdelinger.

”Vi mener, at det vil være mere rimeligt, at man tæller eleverne på afdelingsniveau, hvorved der også vil være sammenlignelighed med stx-gymnasierne,” siger Anne Gammelby Lybecker.

Hun siger, at hun har forståelse for, at der er et ønske om at kanalisere flere ressourcer til udkantsskoler.
”Men ønskescenariet er naturligvis, at det sker ved, at der findes nye midler frem for at udhule andre institutioners økonomi,” siger Anne Gammelby Lybecker.

Laerer-underviser-fortaeller-gruppe-elever--aspect-ratio-926-617

Her uddeles flere penge:

  • Et nyt og forhøjet udkantstilskud. Små erhvervsskoler og almene gymnasier vil modtage 3,8 millioner kroner om året i udkantstilskud: 207 millioner kroner.
  • Forhøjelse af taxameter for hhx. Undervisnings og færdiggørelsestaxametret hæves: 50 millioner kroner.
  • Forhøjelse og forenkling af det sociale taxameter: 24 millioner kroner.
  • Nuloptagsskoler får ekstra tilskud i tre år. Skoler, som ikke måtte optage elever i 2022 i forbindelse med elevfordelingsaftale, modtager ekstra tilskud i tre år: 21 millioner kroner.
  • Permanent tilskud til VUC med udfordrede afdelinger: 23,4 millioner kroner.
  • Pulje til skoler som ønsker at lave campus og/eller fusioner: 25 millioner kroner.

(Alle beløb er det årlige tilskud)

Pengene tages fra:

  • Knæktaxameter, som betyder, at skoler med over 700 elever får 10 procent færre kroner pr. elev fra 700 og opefter: 136 millioner kroner.
  • Fjernelse af tilskud til stx. Tilskuddet til stx- og IB-elever for fag på A-niveau og studieretningstilskud fjernes: 133 millioner kroner.

    Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater