Artikel
Kæmper for at blive svækket
IFA frederik_lind

Kæmper for at blive svækket

Det er lidt af et paradoks; GL's stående udvalg for ikke-fastansatte kæmper dybest set for at nedlægge sig selv. Men Frederik Lind, udvalgets repræsentant i hovedbestyrelsen, er bekymret for vikarerne, der rammes ekstra hårdt i nedskæringstider.

Tekst_ Morten Jest
Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

GL afholder i den kommende weekend holder seminar for ikke-fastansatte (IFA). En årligt tilbagevendende begivenhed, som i år desværre har vist sig mere aktuel, end man kunne tænke sig i kølvandet på det seneste års nedskæringer, som har ført til 1.000 færre gymnasielærerstillinger.

Der er nemlig i høj grad tale om årsvikariater, som ikke bliver forlænget. Det gik ellers i mange år den rigtige vej – for blot få år siden var der nærmest ingen reel arbejdsløshed blandt GL-medlemmer. Men nu peger pilen altså i den forkerte retning, hvilket på sigt kan tvinge lærerne til at søge andre brancher. Ligeledes er det nu et bredere segment af medlemmer, der rammes, hvor det måske traditionelt har været et problem, der fortrinsvis ramte unge og nyansatte.

Seminaret har derfor naturligt nok et fokus på ansættelsesvilkår og får også besøg af en stresspsykolog. Nedskæringssituationen er slem for hele sektoren, men den påvirker de ikke-fastansatte i særlig grad, forklarer Frederik Lind, som repræsenterer udvalget i GL’s hovedbestyrelse.

“Det er ikke sådan, at der ikke er eller ikke har været fokus på os fra GL’s og hovedbestyrelsens side. Men mange ting har man bare ikke øje for, når man ikke selv står i det. Så kan det være svært at forstå, hvor stressende et arbejdsliv det kan være både mentalt og fysisk. Følelsen af hele tiden at skulle gøre sig attraktiv. Den generelle frygt bliver endnu værre i nedskæringstider og forplanter sig som for eksempel ytringsfrygt. Det kan være utroligt belastende, at der blandt de fastansatte ligesom er sådan en tone: ‘Bare rolig, det er bare årsvikarerne, der ryger ud’, siger han.

Ifølge Frederik Lind er situationen med til at skabe en stærkere ‘dem-og-os’ opdeling.

“Det bliver tydeligt, at vi i mange sammenhænge opfattes som en slags ‘buffer’. Men som jeg netop har hørt en TR fra stx-området sige, løser det problem måske snart sig selv, da der snart ikke er flere årsvikarer på de almene gymnasier.”

Problemerne kan dog endnu ikke helt aflæses i selve det stående udvalg for ikke-fastansatte, som med Frederik Linds ord er blevet ramt af egen succes. Flere af udvalgets medlemmer er nemlig blevet fastansat, og det er jo netop, hvad udvalgets arbejde sigter imod; i sidste instans at udrydde behovet for eksistens! Det betyder dog nu og her, at der mangler tre medlemmer og et antal suppleanter. Frederik Lind opfordrer således ikke-fastansatte medlemmer til at stille op.

Som udvalgsmedlem i det stående udvalg for ikke-fastansatte er du med til at rådgive GL’s hovedbestyrelse om forholdene og generelle arbejdsvilkår for de ikke-fastansatte og ledige.

Er du vikaransat, timelærer eller ledig gymnasielærer, kan du melde dig som kandidat frem til den 25. september 2016, hvor suppleringsvalget er et punkt på dagsordenen på GL’s seminar for ikke-fastansatte. 

Hvis du ikke deltager på seminaret for ikke-fastansatte og ledige den 24.-25. september 2016, og du ønsker at stille op, skal du meddele dette pr. mail til Biljana Muncan i GL’s sekretariat senest fredag den 23. september.

En kandidat skal have mellem 5-25 stillere. Kandidat-/stillerliste finder du her: Stillerliste IFA 2016 – suppleringsvalg.docx

Du vil have mulighed for at samle stillere på seminaret den 24.-25. september.

Hvis der er flere kandidater, end der er ledige pladser i udvalget, gennemføres der valg i oktober 2016.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater