Artikel
Hf-enkeltfag bliver et fast tilbud i fængsler og arresthuse
elev-laver-lektier-aspect-ratio-348-234

Hf-enkeltfag bliver et fast tilbud i fængsler og arresthuse

Kriminalforsorgen er nu klar med nye permanente tilbud om, at indsatte kan tage hf i lukkede fængsler og arrester. Aarhus HF & VUC har vundet opgaven.

Tekst_ Dorthe Kirkgaard Nielsen
Foto_ Arkiv og privat

Efter godt et halvt års pause og en tæt dialog med STUK – Styrelsen for Undervisning og Kvalitet – er kriminalforsorgen nu klar med et fast tilbud til de indsatte i lukkede fængsler og arresthuse om at tage hf-enkeltfag som fjernundervisning.

Kriminalforsorgen har sammen med HF & VUC Fyn de seneste otte år kørt et projekt om netop hf-enkeltfag, og med projektets gode resultater bliver tilbuddet om hf som fjernundervisning permanent. Nu blot med Aarhus HF & VUC som samarbejdspartner.

”Vi er ganske tilfredse med både tilmeldte kursister og antal gennemførte fag gennem årene, så planen er, at hf skal være en fast del af den uddannelsespalet, som vi tilbyder i kriminalforsorgen,” siger Mette Juul Jensen, enhedsleder i Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Når kriminalforsorgen vælger at tilbyde hf som fjernundervisning i fængsler og arrester, handler det om, at uddannelse kan være en vej ud af kriminalitet og en vej til selvforsørgelse.

 

Uddannelse er et vigtigt element for at kunne tage nogle livsforandrende valg.
Mette Juul Jensen, enhedsleder
Direktoratet for Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen har nemlig en todelt opgave. Den skal dels fuldbyrde de straffe, som samfundet har givet de dømte, men den skal også give de indsatte de bedste muligheder for at leve et normalt liv uden kriminalitet, når de kommer ud.

”Uddannelse er et vigtigt element for at kunne tage nogle livsforandrende valg, og i den optik er hf et rigtig godt tilbud. For her får de indsatte nogle konkrete kompetencer, de kan bygge videre på,” siger hun.

Mette Juul Jensen

Enhedsleder i Direktoratet for Kriminalforsorgen.

En svær balancegang
At give indsatte bag tremmer i lukkede fængsler og arresthuse mulighed for at tage hf som fjernundervisning er dog langt fra nogen nem opgave. Sikkerheden kommer før alt andet, og det kan give nogle væsentlige udfordringer, når en stor del af de indsatte for eksempel ikke har adgang til computere af sikkerhedsmæssige årsager.

”Det er noget af en kunst at udbyde hf-fag i en lidt særpræget organisation som vores, hvor vi skal balancere mellem vores sikkerhedsplaner og læring på højt niveau, hvor vi skal overholde fagenes læreplaner til punkt og prikke,” fortæller Mette Juul Jensen.

For at sikre sig at tilbuddet om hf som fjernundervisning lever op til alle krav, har kriminalforsorgen været i tæt dialog med STUK om hvert eneste fag. I første omgang får de indsatte derfor tilbud om seks fag: Dansk, samfundsfag, psykologi og religion – alle på C-niveau, som tages på et halvt år. Derudover engelsk og historie fra nul til B-niveau over et år.

”Vi vil meget gerne udvide fagrækken, men de her seks fag er dem, vi sammen med STUK har besluttet at starte op med, fordi de nu er gennemtjekket og lever op til alle krav,” siger Mette Juul Jensen.

Planlægger flere fag
Tidligere har de indsatte blandt andet kunne tage matematik, men her er man endnu ikke nået helt i mål i forhold til, hvordan faget kan skrues sammen – blandt andet med krav om brug af digitale værktøjer.

”Planen er at udvide med flere fag, også med matematik, men det ligger ikke i pipelinen at kunne tilbyde en fuld hf inden for murerne. Mest på grund af naturvidenskabelige fag, hvor det af sikkerhedsmæssige grunde ikke er muligt at have det nødvendige laboratorieudstyr til blandt andet kemi og fysik,” forklarer hun.

Foreløbig er der kommet omkring 160 tilmeldinger til de seks fag.
”Det stemmer meget godt overens med vores forventning her til opstart,” siger Mette Juul Jensen.

Det er en helt anden måde at undervise på.
Benny Mølgaard, uddannelsesleder for HF Online
Aarhus HF & VUC.

I 2023 var 126 kursister til hf-eksamen. Tilsammen aflagde de 219 eksaminer.
”Der er altid nogle, der falder fra, fordi de bliver løsladt, får en disciplinær straf eller mister motivationen,” fortæller hun.

Fra 2018 til 2023 er der gennemført i alt 804 hf-eksaminer.

En helt anden måde at undervise på
Hvor det hidtidige projekt med tilbud om hf som fjernundervisning har været kørt af HF & VUC Fyn, tager Aarhus HF & VUC nu over. Kriminalforsorgen har kørt en lukket tilbudsrunde for perioden juni 2024 til juni 2025, hvor i alt tre institutioner var indbudt, og den runde vandt Aarhus HF & VUC.

Benny Mølgaard

Uddannelsesleder for HF Online på Aarhus HF & VUC.

 

”Det er en vigtig opgave og meget meningsfuldt, at indsatte i fængsler og arresthuse kan få et uddannelsestilbud på hf-niveau, og vi glæder os over, at vi vandt udbuddet,” siger Benny Mølgaard, uddannelsesleder for HF Online på Aarhus HF & VUC.

Seks af skolens erfarne lærere – en fra hver af de tilbudte fag – har derfor været i gang med at omdanne digitale materialer til analoge materialer og lavet nogle meget instruktive arbejdsplaner. For selvom hf-fagene tages som fjernundervisning, foregår det på ingen måde som normal fjernundervisning med online skærmundervisning med en lærer i realtid.

Intet af undervisningen vil foregå synkront. Kursisterne vil kunne bruge kriminalforsorgens sikrede computere, men de har kun meget begrænset onlineadgang. Det vil også være forskelligt, om kursisterne vil sidde alene eller i mindre grupper, og hvornår de vil modtage undervisning.

”Så det er en helt anden måde at undervise på. Vi har også lavet fysiske kompendier, som skal overholde særlige sikkerhedshensyn, hvad angår brug af materialer. Og vi har brændt materialer over på dvd-skiver, hvor det er muligt, da de indsatte har dvd-afspillere på værelserne,” fortæller Benny Mølgaard.

De seks lærere er foreløbig dem, der er tilknyttet. Endnu ved han ikke, om der bliver brug for yderligere lærere.

De vigtige kontaktpersoner
Kontakten mellem lærer og kursist vil handle om feedback på opgaver og afleveringer og vil primært foregå over de sikrede computere. Telefonsamtaler mellem lærer og indsat er også muligt.

”Vores lærere skal dog udelukkende kommunikere med kursisterne om feedback. Al dialog om studieaktivitet – for eksempel manglende afleveringer taler lærerne med kriminalforsorgens kontaktpersoner om, og så taler de med de indsatte,” fortæller Benny Mølgaard.

Netop kontaktpersonerne fremhævede lærer på HF & VUC Fyn Louise Ostenfeldt Henriksen i en tidligere artikel her på gymnasieskolen.dk.

Læs: 14 ud af 14 indsatte bestod dansk på A-niveau: ”Det er så vildt at se deres ansigtsudtryk”

Hun anbefalede, at der blev kastet mere tid efter kontaktpersonerne.

Visitering og eksamen
Visiteringen af indsatte til hf-fagene står kriminalforsorgen for. Eksaminer kommer til at foregå online – via Skype, hvor lærer og censor sidder sammen på skolen, og kursisten sidder alene i fængsel eller arrest.

Kriminalforsorgen forventer at gennemføre en ny og åben udbudsrunde i løbet af 2024/25, der gælder fra sommeren 2025 og frem.

Kriminalforsorgen  

  • I første halvår af 2024 var der i alt 4.157 indsatte i Danmark. Heraf sad 1.404 som varetægtsfængslede i arrester og 2.752 som afsonere, hvoraf 1.335 sad i åbent fængsel.
  • Der tilbydes uddannelse i alle arresthuse og i alle fængsler – blandt andet AVU, FVU, AMU-kurser og hf.
  • I alt har Kriminalforsorgen 46 matrikler, hvor der tilbydes uddannelse til de indsatte som en del af de beskæftigelsesrettede tilbud. I fængslerne har de indsatte pligt til at deltage i beskæftigelsesrettede tilbud – i arresterne har de ret, men ikke pligt til at deltage.
  • En del af uddannelsestilbuddene varetages af Kriminalforsorgens egne ansatte lærere, men hf i lukkede fængsler og arresthuse varetages per 1. august 2024 af Aarhus HF & VUC – med holdopstart i august.
  • I åbne fængsler er der mulighed for frigang til uddannelse uden for fængslet.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater