Artikel
Gymnasielærere om høj pensionsalder: Tvivlsomt at vi kan fortsætte så lang tid
Ældre lærer kvinde ved tavle

Gymnasielærere om høj pensionsalder: Tvivlsomt at vi kan fortsætte så lang tid

Mange gymnasielærere skal arbejde, til de er over 70 år. Der er dog muligheder for at trække sig halvt eller helt tilbage nogle år før, påpeger MP Pension. Men det koster penge.

Lad os forestille os, at du er en 42-årig gymnasielærer. Det er efterår, grundforløbet er godt i gang, og dit hovedet er ved at brænde sammen på grund af for mange hold og for mange arbejdsopgaver. 

Vil du så mene, at en folkepensionsalder på 72 år er lige lovlig høj?

Ja, nej, måske. Men det er under alle omstændigheder den alder, som der er udsigt til på nuværende tidspunkt.

At tænke 30 år eller længere frem i tiden er meget abstrakt, men en så høj pensionsalder vil sikkert virke voldsom for mange.   

Se grafik med din pensionsalder nederst i artiklen.

Personligt tror jeg ikke, at jeg holder til at arbejde på samme måde som nu, til jeg er over 70 år.

Camilla Egholm Sørensen, lærer
VUC Storstrøm 

Mentalt nedslidte
Camilla Egholm Sørensen underviser på VUC Storstrøm og er tillidsrepræsentant. 

Hun mener, det vil være en udfordring for gymnasielærere at blive ved med at arbejde så længe.

“Vi bliver mentalt nedslidte, og vi kan se mange stresssygemeldinger i sektoren. Personligt tror jeg ikke, at jeg holder til at arbejde på samme måde som nu, til jeg er over 70 år. Det kræver nok, at jeg går ned i tid, men ideelt set skal man jo ikke gå ned i tid for at kunne klare sit arbejde” siger Camilla Egholm Sørensen.

På VUC Storstrøm skal flere af lærere arbejde på flere afdelinger for at få skemaerne til at hænge sammen på grund af et forholdsvis lavt antal kursister på afdelingerne. 

“Det er hårdt for flere af mine ældre kolleger, ved jeg,” siger hun.

For hende handler en god seniorpolitk også om at lytte til den enkeltes behov.

“Jeg synes ikke, at man skal have positiv særbehandling alene på grund af, at man har en bestemt alder,” siger Camilla Egholm Sørensen.

Så blev det Arnes tur
Debatten om pensionsalder er igen blevet højaktuel, efter regeringen har fremlagt sin plan for, hvordan Arne og andre personer, som har været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år, som 61-årige kan gå på tidlig pension. 

Det er med andre ord ikke en plan, som på nogen måde er målrettet gymnasielærere.

I dag har gymnasielærere og andre ansatte på arbejdsmarkedet mulighed for at gå på hel- eller delpension allerede som 60-årige.

Kenneth Petersen, kunde- og markedschef
MP Pension

Det ændrer dog ikke ved, at gymnasielærere også kan sidde med følelsen af, at deres arbejde er for hårdt at fortsætte til en sen pensionsalder.

Hos MP Pension, hvor de fleste gymnasielærere lægger deres pensionskroner, fortæller kunde- og markedschef Kenneth Petersen, at der er stigende interesse for at høre om mulighederne for at trække sig helt eller delvist fra arbejdsmarkedet før tid. Ikke alle gymnasielærere kender deres muligheder.

“I dag har gymnasielærere og andre ansatte på arbejdsmarkedet mulighed for at gå på hel- eller delpension allerede som 60-årige. Det betyder, at de har mulighed for at tage hul på deres pensionsopsparing og supplere deres løn, hvis de for eksempel går på halv tid,” siger Kenneth Petersen.

Den nuværende ordning gælder for medlemmer, som oprettede deres pensionsordning før 1. maj 2007. Reglerne om delpension er siden blevet strammet. Hvis din pensionsordning er oprettet efter 1. maj 2007 og før 2018, kan du få delpension fem år før folkepensionsalderen, som jo bekendt stiger med årene. Og er din ordning oprettet i 2018 eller derefter, så må du først tage hul på din egen pensionsopsparing tre år før folkepensionsalderen.

“Det gælder for de unge, som kan se frem til en folkepensionsalder på 73 år eller højere, så i princippet kan de først få delpension, når de er 70 år. Det er dog vores vurdering, at behovet for delpension vil være tidligere end tre år før folkepensionsalderen for mange lærere,” siger Kenneth Petersen.

Han understreger dog også, at når man tager hul på sin pensionsopsparing før folkepensionsalderen, så vil det naturligvis betyde, at pengene skal fordeles over flere år.

“Man skal tænke over, hvilken økonomi man ønsker i sin pensionisttilværelse” siger Kenneth Petersen.  

Man skal ikke underkende den mentale træthed, som kan følge med jobbet.

Lars Hedegaard, lærer
Tietgen Handelsgymnasium

Mange er på deltid
Tal fra GL viser, at mange gymnasielærere allerede er eller går på deltid, når de er over 60 år. 33 procent af de kvindelige og 27 procent af de mandlige gymnasielærere på 61 år er på deltid.

Lars Hedegaard er 52 år og arbejder på Tietgen Handelsgymnasium. Han kan godt være en af dem, som også er på deltid, når han er i 60’erne. 

Han kan gå på folkepension som 69-årig, og det, mener han, lyder som en høj pensionsalder med gymnasielærerjobbet.

“Man skal ikke underkende den mentale træthed, som kan følge med jobbet. Vi skal forholde os til et stigende antal unge mennesker og mange forskellige opgaver. Jeg kan godt forestille mig, at man nemmere kan miste overblikket i arbejdet, når man kommer op i årene,” siger Lars Hedegaard, som også er tillidsrepræsentant, men i denne sammenhæng udtaler sig på egne vegne.

“Det vigtigste for at fortsætte i jobbet er, at man kan lide at være sammen med unge mennesker, og det kan jeg. Alligevel kan jeg godt være i tvivl, om jeg kan fortsætte på fuld tid, til jeg er 69 år,” siger Lars Hedegaard.

Mentalt nedslidt
Mens bryggeriarbejderen kan være nedslidt i skuldrene og ryggen efter et langt arbejdsliv ved samlebåndet, så vil nogle gymnasielærere måske være mentalt nedslidt sidst i arbejdslivet.

Kenneth Petersen fra MP Pension gør opmærksom på, at lærerne i MP Pension i fællesskab har tegnet en invalideforsikring, som kan blive udløst for “nedslidte” gymnasielærere.

“Det er en fagspecifik invalidepension, hvilket vil sige, at den bliver udløst, hvis du ikke længere kan passe dit arbejde som gymnasielærer,” forklarer han.

Over halvdelen af de tilfælde, hvor medlemmer bliver tilkendt invalidepension i MP Pension, skyldes det psykiske lidelser som udbrændthed og stress. 

“Vi har cirka et par hundrede sager om året. Det kan være, at de mister halvdelen af arbejdsevnen og er på delpension i nogle år, eller at de går på fuld pension. Princippet er, at de mange raske betaler for de få syge,” siger Kenneth Petersen. 

Derudover er der den nye seniorpension, som mennesker kan søge seks år før folkepensionsalderen, hvis deres erhvervsevne er nedsat til højest 15 timer om ugen. Aftalen om seniorpension blev lavet sidste år  af den forrige regering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

 

Grafikken er lånt fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside.

Delpension

Delpension er en mulighed for at tage hul på sin pensionsopsparing før folkepensionsalderen. 

Med andre ord bruger man af sin pensionsopsparing som et supplement til et deltidsarbejde eller som eneste indtægt, hvis man stopper med at arbejde.

Hvornår  er det muligt at få delpension?

  • Fra 60 år for personer med pensionsordning etableret før 1. maj 2007.
  • 5 år før folkepensionen for personer med pensionsordning etableret efter 1. maj 2007 og før 2018.
  • 3 år før folkepensionen for personer med pensionsordning oprettet i 2018 og derefter.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater