Reformkommissionen mener desuden, at det faglige niveau i gymnasiet skal løftes, for eksempel ved at indføre et ekstra obligatorisk fag på A-niveau.
“Det ville markere, at der stilles høje teoretiske og boglige krav på de treårige gymnasiale uddannelser. Det ville også bidrage til at gøre de unge parate til deres videre uddannelse, da fag på A-niveau som udgangspunkt har en skriftlig dimension og typisk har højere analytiske og perspektiverende krav end fag på B- og C-niveau,” skriver kommissionen, der lægger op til, at det overvejes, om et højere niveau skal rettes mod specifikke fag på uddannelserne – for eksempel sprogfag og naturvidenskabelige fag, herunder matematik.
Hpx
- Højere praktisk eksamen.
- Uddannelsen erstatter 10. klasse og grundforløbets 1. del på erhvervsuddannelserne. Med skabelsen af denne uddannelse vil unges uddannelseslandskab få to hovedveje videre fra grundskolen: Den praksisorienterede vej (hpx) og den mere abstrakte og teoretiske (gymnasiale) vej.
- På linje med andre ungdomsuddannelser afsluttes med et studiekompetencegivende eksamensbevis, og dette bevis giver mulighed for en hpx-hue.
- Placeres på erhvervsskoler.
- Uddannelsens indhold skal pege i retning af en erhvervsuddannelse, men den indrettes på en måde, så ingen uddannelsesmulighed efter hpx er udelukket.
- Hf- og eux-fag gøres til valgfag på hpx.
Kilde: Nye reformveje 2
Det forslag falder heller ikke i god jord hos GL.
“Der er meget høje krav i gymnasiet. Problemet er, at rammen for at udmønte de høje krav er rigtig svære på grund af nedskæringer og lærernes manglende tid til at forberede undervisningen, men det forholder kommissionen sig slet ikke til. Jeg synes, den vej, kommissionen anviser med flere obligatoriske fag på A, kommer til at underminere vores almendannende virke, hvor det også er den brede fagrække, der almendanner. Det risikerer at blive svækket markant, hvis eleverne skal have flere A-fag,” siger Tomas Kepler.
“Studieretninger, der ikke bør være der”
Gymnasieskolen.dk spurgte reformkommissionen til pressemødet, hvad der ligger til grund for anbefalingen om et højere fagligt niveau i gymnasiet?
“Vi vil gerne opnå, at der kommer en tydeligere fordeling af de unge, så gymnasiet er for unge, der er mere teoretisk orienteret, og så er der hpx, der er til de mere praktisk orienterede. Derfor bør man løfte det faglige niveau ved for eksempel at få et fag på A-niveau mere. Man kunne også kigge på nogle af studieretningerne, som måske ikke burde være der,” svarede Nina Smith.
Hvilke studieretninger tænker du på?
“Det vil jeg helst undlade at udpege lige nu, men jeg har selv siddet i en gymnasiebestyrelse, så jeg har godt set, hvad der er af forskellige linjer, og derfor tror jeg også, at det er meget fornuftigt at kigge på. Vi har ikke detaljerede anbefalinger, men foreslår, at der bliver arbejdet mere konkret med det. Vi mener, at gymnasiet skal have et mere teoretisk image. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så tyder det på, at der er brug for at øge fagligheden, når over 70 procent af en ungdomsårgang søger ind på gymnasiet,” sluttede Nina Smith.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode