Artikel
Facebook
No image

Facebook

Mange gymnasier har en side på Facebook, hvor de kan præsentere sig for omverdenen. Målet er ikke mindst at give kommende elever et positivt indtryk af skolens aktiviteter, fortæller flere gymnasier.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Samme aften som duoen Anthony Jasmin vandt dette års udgave af talentshowet X Factor, lå der en lykønskning på Cph Wests side på Facebook. Anthony er elev på gymnasiet i Ishøj, og fem dage senere havde opslaget fået hele 865 likes og tre delinger, hvilket gør det til et usædvanligt populært opslag på gymnasiets side.  

De senere år har mange gymnasier i lighed med Cph West oprettet en side på det sociale medie Facebook. Her kan de formidle gymnasiets budskaber til en større offentlighed, herunder kommende elever og deres forældre, samt vise billeder og berette om begivenheder fra gymnasiets mange aktiviteter af både faglig og mere festlig karakter.

Gymnasieskolen har talt med fire gymnasier om, hvilke mål de har med deres Facebook-side, og hvordan de arbejder med den i praksis. Og opslaget med Anthony fra X Factor er et godt eksempel på et ønske, som de fire skoler har tilfælles: At fremhæve bemærkelsesværdige præstationer fra skolens elever.

”Vi vil gerne have, at Facebook skal fungere som et nøglehul til skolen og en introduktion til kommende elever. Vores primære udgangspunkt er at understøtte det sociale miljø og vise, at vi er en attraktiv skole. Og når nogle af vores elever gør det godt, kan vi se, at det giver mange reaktioner,” forklarer Sidsel Hansen, kommunikationschef på Cph West.
 
Letpåklædt oldhold skabte trafik
Hun og hendes kolleger havde erfaret, at skolens hjemmeside ikke var nok til at komme i kontakt med eleverne, deres forældre og tidligere elever. Samme erfaring har man gjort sig på Aalborghus Gymnasium, og derfor arbejder man i øjeblikket på at udvikle en ny hjemmeside, der er fuldt integreret med gymnasiets side på Facebook, fortæller rektor Torben Poulsen.  

”Vi kan se, at vi når bedre ud til målgruppen via Facebook, blandt andet fordi eleverne bruger deres smartphones som adgang til nettet. Vi vil gerne præsentere et billede af gymnasiet som et spændende sted og få vores budskaber bredt ud. Vi kan bruge Facebook, hvis skolen er i medierne, senest lagde vi et link på til et indslag på TV 2, hvor jeg udtalte mig om alkoholpolitik i Jomfru Ane Gade,” siger han.

Hvad hitter så på et gymnasiums ­Face­book-side? Ja, på Aalborghus Gymnasium gav det stor trafik, da et hold i oldtidskundskab producerede en video med letpåklædte, men anstændige deltagere, fortæller Torben Poulsen med et grin.

Ellers fremhæver gymnasierne skolefester og den årlige translokation. Men også studieture, besøg af spændende gæstelærere og sportspræstationer af skolens hold genererer trafik – forudsat at opslaget er ledsaget af interessante billeder, som eleverne kan dele med hinanden og dermed øge spredningen betragteligt. Det skal være vedkommende, tæt på elevernes verden og gerne sjovt.
 
Lukket og åben brug af Facebook
På Ørestad Gymnasium har man også konstateret, at det giver mange likes, når nogle elever er dygtige og markerer sig på en cool og anderledes facon, som da en gruppe af elever for nylig gik videre til finalen i konkurrencen Unge Forskere, fortæller kommunikationsmedarbejder Pernille Boelskov, som har det primære ansvar for at holde siden dynamisk og interessant.

Til gengæld skiller Ørestad Gymnasium sig ud ved at have en lukket Facebook-gruppe som supplement til den åbne side. Alle elever er tilmeldt den lukkede gruppe, og det har gymnasiet gode erfaringer med.

”Vi bruger den lukkede gruppe til elevnyt, og det virker bedre end at sende information ud via mail. Eleverne kan gøre vennerne opmærksom på, at der er vigtige oplysninger. Vi skelner ved at sige, at den lukkede gruppe er for ting, der er need to know, mens den åbne side er nice to know,” fortæller Pernille Boelskov.

Nice to know kan være historier om skolens liv og begivenheder. De kan være positive, som når basketholdet klarer sig godt, men de må også meget gerne være debatskabende og involverende. Det kan for eksempel ske ved at spørge til elevernes holdning til øget videoovervågning, og for nylig linkede man til en artikel i Ekstra Bladet, hvor skolens rygepolitik blev nævnt

Ved siden af Facebook er Ørestad Gymnasium også aktive på andre sociale medier som Twitter og Instagram. Det gælder flere af gymnasierne, at de overvejer alternativer til Facebook.

Uformelt indblik
Selvom Facebook ikke længere er det hotteste sociale medie blandt gymnasieelever sammenlignet med Twitter og Instagram, giver det god mening for et gymnasium at bruge mediet, vurderer Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet i København med speciale i blandt andet digital kultur.    

”En undersøgelse fra DR tidligere på året viste, at 99 procent af de gymnasieelever, de spurgte, er på Facebook, så de har ikke forladt det endnu.”
Hvordan kommunikerer man som gymnasium bedst via et medie som Facebook for at udnytte potentialet optimalt?

”Der skal være en god og stadig strøm af indhold, der ikke er for formelt, men giver indblik i stemning og aktiviteter på gymnasiet. Samtidig skal eleverne have praktisk information og adgang til at stille spørgsmål. Man skal også være opmærksom på, at brugerens venner kan se med, når de interagerer med siden. Så man skal ikke opfordre til at gøre noget, der kan give dem en opfattelse af at blotte sig for deres eget netværk,” siger Lisbeth Klastrup.
 
Mennesker engagerer
Foredragsholder og ekspert i sociale medier Thomas Bigum anser det for en absolut nødvendighed for et gymnasium at være aktiv på Facebook.  

”Med internettets overgang til mobile tjenester har vi fået helt nye mønstre, når vi søger informationer, og hjemmesider rækker ikke. Det gode er, at gymnasier i princippet har alle de muligheder, der skal til for at være sit eget medie og få fortalt alle de mange historier, der findes, hvis man investerer tid og penge i det,” siger Thomas Bigum.

Han understreger, at det kræver ambitioner og dedikation, hvis et gymnasium vil have sine budskaber spredt effektivt via Facebook. Nøglen er at gøre historierne mindre informerende og mere engagerende.

”Gymnasierne skal fortælle deres historier med mennesker, så de inddrager brugerne og får dem til at dele med deres venner. Det kan være noget helt simpelt som en elev, der har lavet et godt projekt. Eleven vil stolt dele med sine venner, og det vil sprede sig,” siger Thomas Bigum.

Lærere har meldt fra
Dedikation og engagement kunne uddannelsesleder Dorthe Hollmann fra Sct. Knuds Gymnasium godt bruge noget mere af. Hun har det daglige ansvar for gymnasiets Facebook-side, som hun etablerede i en primitiv version for et par år siden efter tilskyndelse fra sin datter.

”Vi tror på, at vi har mange vigtige historier at fortælle og kan nå ud til mange. Vi kan blandt andet se, at også forældre liker os. Men det tager tid at lave opslag med nye aktiviteter, beskeder og billeder. Jeg kunne godt ønske mig, at flere lærere og elever var aktive, men nogle i lærergruppen har meldt helt fra, fordi de ikke interesserer sig for Facebook og ikke kan se formålet,” siger Dorthe Hollmann.   

På Cph West kan de godt se formålet. Stadig flere familiemedlemmer bliver venner med gymnasiet, og de kommende elever er begyndt at bruge beskedboksen på Facebook, når de har spørgsmål om det nødvendige gennemsnit, eller hvornår de får besked om, at de er optaget.

”For dem er det den naturlige kanal at kommunikere på, og det må vi indstille os på,” siger kommunikationschef Sidsel Hansen og tilføjer:

”Det kræver så også, at vi er opmærksomme og altid sørger for at svare hurtigt.”

Sådan skal I bruge Facebook:

• Vær aktiv og besvar henvendelser hurtigst muligt.
• Sørg for relevant og aktuelt indhold.
• Vær hurtig til at erkende og rette eventuelle fejl og mangler.

Kilde: Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet i København

Sådan skal I ikke bruge Facebook:

• Det er ikke en statisk hjemmeside.
• Forvent ikke, at der kommer aktivitet på siden, hvis bare I venter længe nok.
• Det er ikke nemt og billigt. Det kræver tid og ressourcer at holde siden jævnligt opdateret med professionelt indhold.

Kilde: Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet i København

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater