Artikel
Dansklærere i nyt udvalg: Det er en sejr for de faglige foreninger
Lotte-og-Ditte-sidste-version-scaled-aspect-ratio-348-234

Lotte Prætorius og Ditte Eberth Timmermann fra Dansklærerforeningen skal være med til at opdatere gymnasiets litteraturkanon.

Dansklærere i nyt udvalg: Det er en sejr for de faglige foreninger

Tesfayes nye kanonudvalg skal mødes første gang på mandag. Lotte Prætorius og Ditte Eberth Timmermann bliver "lærernes stemme". De forudser store diskussioner.

Tekst_ Tina Rasmussen
Foto_ Lukas Morio

”Vi er meget glade og lettede over, at der endelig sker noget. Dansklærerforeningen har i meget lang tid kæmpet for at få en ny litteraturkanon. Og det er en stor ære at få lov til at være med i udvalget.”

Det siger Lotte Prætorius. Hun er forperson for Dansklærerforeningens sektion for stx og hf og er netop blevet udpeget til at sidde i det udvalg, der skal opdatere danskfagets nuværende kanon.

Også Ditte Eberth Timmermann, der er bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens sektion for hhx, htx og eux, har fået plads i kanonudvalget. Hun har tidligere været forperson og næstforperson.

”Jeg er utrolig glad, for vi har jo længe ønsket os en ny kanon. Jeg glæder mig meget til alle de diskussioner, vi nu skal have,” siger Ditte Eberth Timmermann.

Gymnasiets litteraturkanon

I dag står følgende forfattere på listen:

Ludvig Holberg
Steen St. Blicher
Adam Oehlenschläger
N.F.S. Grundtvig
H.C. Andersen
Herman Bang
Henrik Pontoppidan
Johannes V. Jensen
Martin Andersen Nexø
Tom Kristensen
Karen Blixen
Martin A. Hansen
Peter Seeberg
Klaus Rifbjerg

Det er i høj grad Dansklærerforeningen, der i de seneste fem år har blæst liv i debatten om at få moderniseret den 20 år gamle kanonliste og få flere kvindelige forfattere med. I dag står den 13-1 i mændenes favør.

Dansklærerforeningen har argumenteret for en ny litteraturkanon i adskillige debatindlæg, haft foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, holdt oplæg ved en høring om emnet på Christiansborg og senest været til møder med børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Læs: Dansklærere: Litteraturkanon skal åbnes for flere kvinder

Nu vil ministeren have opdateret gymnasiets litteraturkanon og har derfor nedsat et kanonudvalg til opgaven. Han er enig i den kritik, der er rejst.

Kanonlisten skal have en ”mere ligelig kønslig repræsentation, end tilfældet er i dag”, står der i kommissoriet til det nye udvalg.

Man har overset stærke kvindelige forfattere.
Lotte Prætorius, forperson
Dansklærerforeningens sektion for stx og hf

Lotte Prætorius og Ditte Eberth Timmermann ser det som en sejr for de faglige foreninger og den frivillige arbejdsindsats.

”Det er meget tilfredsstillende, når man sætter sig et mål og når det,” siger Lotte Prætorius.

Men det har været et langt sejt træk.

”Jeg har indimellem tvivlet på, om det ville lykkes. Men nu bærer al arbejdet frugt. Vi er glade for, at vi nu har en minister, der tager litteraturens og læsningens rolle seriøst,” siger Ditte Eberth Timmermann.

Ud over flere kvindelige forfattere skal den nye kanon også rumme forfattere fra Sverige, Norge, Færøerne og Grønland. Det gør den ikke i dag.

Kanonudvalget skal aflevere sit forslag til en revideret litteraturkanon senest den 30. september i år.

En ny kanon vil kræve, at læreplanerne for dansk på de gymnasiale uddannelser bliver ændret. Den nye kanon skal efter planen træde i kraft i skoleåret 2026-2027.

Skævt billede
Den nuværende litteraturkanon trådte i kraft i 2005 og indeholder i alt 14 forfattere, som det er obligatorisk, at gymnasieeleverne stifter bekendtskab med i dansktimerne. Den nuværende kanon blev udarbejdet af et ministerielt udvalg nedsat af daværende undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) og med sprogprofessor Jørn Lund i spidsen.

Udover de 14 forfattere skal der også undervises i folkeviser.

Det var i sin tid stærkt omdiskuteret, at der i det hele taget blev etableret en kanon, men kritikken gik i endnu højere grad på, at der kun var blevet plads til en enkelt kvindelig forfatter på listen, nemlig Karen Blixen.

Allerede kort efter offentliggørelsen skrev litteraturforsker Pil Dahlerup, daværende direktør i Kvinfo Elisabeth Møller Jensen og professor Anne-Marie Mai et brev til Folketingets Uddannelsesudvalg, hvor de protesterede mod den ulige kønsfordeling og gav bud på, hvilke kvindelige forfattere der som minimum burde tilføjes.

Netop Anne-Marie Mai, professor i nordisk litteratur, er nu udnævnt som leder af det 10 personer store udvalg, der skal revidere den omdiskuterede kanon.

Når litterære stemmer mangler, får man et misvisende og mangelfuldt billede.
Ditte Eberth Timmermann, bestyrelsesmedlem
Dansklærerforeningens sektion for hhx, htx og eux

Den skæve kønsfordeling er også det, Dansklærerforeningen især har kritiseret ved den nuværende kanon. Eleverne får et skævt billede af den klassiske litteratur, vores kulturhistorie og verden, når de kun ser det fra det ene køns perspektiv, lyder kritikken.

”Det kvindelige perspektiv kan noget andet end det mandlige i forhold til at forstå den verden, der har været, og den verden, vi lever i nu,” siger Lotte Prætorius, der underviser på Hasseris Gymnasium.

”Man har overset stærke kvindelige forfattere, selvom deres værker kvalitetsmæssigt er fuldt på højde med mange af kanonlistens mandlige forfattere,” siger hun.

Ditlevsen og Christensen
Den nuværende kanon har ifølge Ditte Eberth Timmermann været ”enormt styrende” for litteraturhistorieundervisningen i gymnasiet og de antologier, der er blevet udgivet i de seneste 20 år.

”Med en tætpakket læreplan er det klart, at man kigger mod kanonforfatterne, hvis man skal nå noget i sin litteraturhistorieundervisning. Det har gjort, at stemmer, tanker og skrivemåder er blevet overset og glemt. Den nuværende kanon har reproduceret et særligt syn på litteraturen.”

Hun sammenligner det med en arkæologisk udgravning, hvor et nyt fund kan give et nyt syn på en bestemt tidsperiode.

”Når litterære stemmer mangler, får man et misvisende og mangelfuldt billede af en periode,” siger Ditte Eberth Timmermann.

Kvaliteten skal være det afgørende parameter.
Lotte Prætorius, forperson
Dansklærerforeningens sektion for stx og hf

De mener begge, at for eksempel Tove Ditlevsen og Inger Christensen hører til i en ny kanon, og at forfattere som Leonora Christina Ulfeldt, Thomasine Gyllembourg og Karin Michaëlis kunne være stærke kandidater.

Fordelingen af mænd og kvinder skal ikke nødvendigvis være fifty-fifty, understreger de.

”Det er litteraturens kvalitet, der skal være det afgørende parameter,” siger Lotte Prætorius.

De glæder sig også til at diskutere, hvordan de forskellige litterære perioder fremover skal vægtes. I den eksisterende kanon er hele fire ud af listens 14 forfattere fra romantikken.

”Vi skal have en grundlæggende diskussion af, hvad det er, litteraturhistorieundervisningen i gymnasiet skal,” siger Ditte Eberth Timmermann, der underviser på Teknisk Gymnasium Skanderborg.

Større valgfrihed
Kanonudvalgets opgave bliver at udarbejde en obligatorisk liste med 6-8 danske forfattere, der gerne skal være knyttet til forskellige fremtrædende litterære perioder og genrer. Dermed bliver listen med obligatoriske forfattere kortere end i dag.

Derudover skal udvalget sammensætte en bruttoliste med 25-30 danske forfattere – inklusiv en svensk, norsk, færøsk og grønlandsk forfatter – som den enkelte dansklærer er forpligtet til at vælge minimum 12 forfattere fra.

Den her model er et udmærket kompromis.
Ditte Eberth Timmermann, bestyrelsesmedlem
Dansklærerforeningens sektion for hhx, htx og eux

I Dansklærerforeningen er man godt tilfreds med den model. Selv har foreningen foreslået en bruttoliste med 30 forfattere, hvoraf den enkelte lærer så minimum skulle vælge 14 forfattere.

”Den her model er et udmærket kompromis,” siger Ditte Eberth Timmermann.

Hun og Lotte Prætorius peger på, at det vil give den enkelte lærer en større frihed end i dag. De hælder begge til, at man nøjes med seks forfattere på den obligatoriske liste.

”Det er klart, at jo færre bindinger, jo lettere er det at være dansklærer, så 18 er bedre end 20,” siger Lotte Prætorius.

De gætter på, at det bliver den obligatoriske liste, der kommer til at skabe de største diskussioner i udvalget.

”Når den obligatoriske liste er skåret så meget ned, som den er, skal vi virkelig holde tungen lige i munden. Nu må vi se, hvor det ender,” siger Ditte Eberth Timmermann.

De glæder sig begge til at bringe ”gymnasielærerstemmen” og deres didaktiske viden fra klasselokalet ind i diskussionerne.

”Den litteraturhistoriske læsning kan være rigtig svær for eleverne, men har en stor betydning dannelsesmæssigt. Som lærere ved vi, hvordan man kan arbejde med teksterne, så eleverne hænger på. Den viden vil vi byde ind med, så vi ikke får valgt forfattere fra, blot fordi de er ’svære’,” siger Ditte Eberth Timmermann.

Kanonudvalget mødes første gang på mandag.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater