Økonomi i krisens tegn
Konjunktursvingninger er som bekendt et nøglebegreb i økonomiundervisningen, men det er vel sådan, at svingningerne ikke har samme vægt i undervisningen, når vi er i en højkonjunktur, som når vi er i bund. Derfor skal – og bliver – bøger til undervisningen i økonomi omskrevet relativt ofte.
Per Henriksen tager i denne bog udgangspunkt i den amerikanske finanskrise. I modsætning til det gængse tager han et induktivt afsæt, idet første halvdel af bogen primært er beskrivende. Herefter lægges flere teoretiske lag på fremstillingen, altså undervisningens deduktive element.
Vi får historien om gældskrisen i USA, hvis årsager kan datere sig tilbage til sidste del af det 20. århundrede, hvor der skete en voldsom deregulering af finansmarkederne. Via subprimelån og europæiske bankers grådighed når krisen til Europa, og vi ser nedslaget i Danmark og i de europæiske lande i øvrigt. Interessant er det at se, at boligmarkedet både i USA og i Europa har en igangsættende rolle fra finans- over økonomisk til gældskrise.
Beretningen er fortalt som en spændende roman, og der er en overflod af tabeller og figurer som illustration til udviklingen. I forordet anbefales bogen til økonomiundervisningen på B- og A-niveau. A-niveauet er okay, men jeg tvivler på, at B-elever kan kapere stoffet. I hvert fald har et linjefagshold på et seminarium, som jeg underviser i øjeblikket, svært nok ved at holde sammen på trådene.
I de to sidste kapitler præsenterer bogen forklaringer og løsninger på krisen i regi af den neoklassiske, den keynesianske og den marxistiske skole. Endelig perspektiveres kriseforklaringerne, idet det problematiseres, om der er krise for den økonomiske teori, og om krisen dybest set er en vækstkrise.
Summa summarum: Det er rigtig rart, at en økonomibog tager fat i en beskrivelse af empirien – og herefter forsøger at forklare den.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode