I forlængelse af FN’s netop udgivne klimarapport kan man med fordel læse Isbogen, hvor Sebastian H. Mernild giver sin stemme til journalisten Victor Boy Lindholm. Det er en letlæst bog, der fører læseren gennem de frosne kontinenters betydning for livet på jorden, både i en geologisk tidsskala ned i de seneste istider og et historisk-nutidigt blik på polernes udforskning og isens seneste tilbagegang overalt på kloden.
Som der skrives i bogens forord: Mens kloden bliver gradvist varmere, bliver det vigtigere at forstå isen og vores liv med den, mens vi stadig har den.
Mernilds arbejde for FN’s klimapanel udspringer historisk af Mernilds faglige fascination af de arktiske og antarktiske ismasser og deres opførsel. I bogen får man nogle vidunderlige indblik i en videnskabsmands arbejde på og med isen: Ekspeditionen til Benbrækkerdalen i Østgrønland, Ekspedition Nordøstgrønland, Ekspedition Alaska, Ekspedition Andesbjergene og Farvel til isen! Hver ekspedition er udgangspunkt for en fortælling om isens udforskere, hvor Victor Boy Lindholm kommer rundt om stort set alle de videnskabsmænd, som har bidraget til vores forståelse af isens dynamik.
Fascinationen af de endnu gigantiske ismassiver holder teksten fri af den nedtrykthed, som isens skæbne de sidste århundreder nemt kunne begrunde, og både Mernild og Lindholm insisterer på, at det er muligt at vende udviklingen.
For interesserede elever kan det være spændende og måske fængende læsning, måske som inspiration til SRP? For faglærere i biologi, fysik, naturgeografi og historie er det bare en lille lækkerbisken, som jeg varmt kan anbefale.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode