Et af de tilbagevendende højdepunkter på Designmuseum Danmarks permanente udstilling er folkets stol. Det er historien om et firma og en arkitekt, som fandt sammen om en fortælling om møbler.
FDB – Forenede danske Brugsforeninger – igangsatte produktion af møbler – kvalitetsmøbler til en overkommelig pris. Manden, de valgte til at stå i spidsen for projektet, var som bekendt arkitekt Børge Mogensen. Historiker Per H. Hansen har på opfordring skrevet historien om FDB-møbler med titlen lånt fra filmen fra 1945 En lys og lykkelig fremtid.
Det er en glimrende bog. Dels fordi historien/fortællingen er unik, og dels fordi der er anvendt mange originale illustrationer, herunder reklamer, arbejdstegninger og portrætfotos. Bogen følger kronologien. Vi får fortællingerne i fem hovedafsnit om dansk møbelkunst – fra snedkerlavets udstillinger og samarbejde med unge arkitekter over de kommende årtier med ansættelsen af Børge Mogensen, dennes afgang og om de nye folk. Om ekspansion, opkøb og senere lukning af møbelfabrik … og så nedturen, hvor forbrugernes interesse vender sig hen andre steder. Til her og nu, hvor retrointeressen giver sig udslag i efterspørgsel af klassikerne, og hvor FDB – nu Coop – relancerer møblerne …
Forhistorien er interessant. Der, hvor mod- og samspil af de involverede parter, snedkerne og de unge arkitekter, slås og enes – på baggrund af industrialiseringens voldsomme og traditionelt vanetænkende omsiggribende produktioner med løvefødder og gesvejsninger. Snedkerne er båret af værnen om deres håndværk, og arkitekterne af ideerne om en ny og bedre tid – udtrykt i bedre boliger og indretning. Og hvor møblet bliver selve det instrument, der skal forme menneskene til ”en lys og lykkelig fremtid”. Per H. Hansens fremragende bog bør have en fremtrædende plads i designbiblioteket. Og for den sags skyld i privaten.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode