Inde bag denne svært håndterbare murstensklods af en bog, der er umulig at sidde med grundet tyngden, svær at bladre i grundet det bøjelige format og vanskelig at læse på grund af den lille skriftstørrelse, gemmer der sig et overraskende solidt bud på en samlet Danmarkshistorie, der kan bruges gennem alle tre år i gymnasiet.
Der er ikke nogle jordskredsrystende nyheder i indholdet. Det er altovervejende politisk begivenhedshistorie krydret med både kultur-, teknologi- og mentalitetshistorie. Næsten fraværende er socialhistorien og andre former for historie fra neden. Alligevel fremstår hele projektet som både nyt og forfriskende, hvilket ikke mindst skyldes en veloplagt og engageret formidling af stoffet.
Som i fætteren fra samme forlag, Verdenshistorie, rykkes grænsen for, hvornår historien starter, til forhistorisk tid, men ellers er periodiseringen traditionel, og i den sidste tredjedel af bogen brydes kronologien en smule op på bekostning af mere tematiske kapitler.
Den virkelige styrke i bogen er de tre forfatteres evne til at vise, at de er faghistorikere, at de skriver en historie, og at deres resultater er baseret på andres brug af historisk metode. Det giver en konkret oplevelse af, at her formidles ikke Historien, men tværtimod: At den version af en Danmarkshistorie, man formidler, altid er forhandlet frem.
Hvor overblik over Danmarkshistorien på dette niveau ofte har karakter af punktnedslag, er der her faktisk tale om en sammenhængende og homogen skildring, der er en fornøjelse at læse, underholdende, velformidlet og med en udpræget tillid til, at eleverne kan håndtere komplekse problemstillinger.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode