Anmeldelse: Sikhisme

Første danske tekster tilsikhisme

Der findes ikke megen litteratur på dansk om sikhernes historie og religion og slet ingen om deres hellige skrifter. Derfor er denne bog en særdeles velkommen nyhed. Bogens to forfattere har med hjælp fra andre oversat engelske uddrag af sikhernes hellige skrifter, især liturgiske hymner samt fortællinger om de 10 guruer, der er fundamentet for sikhernes religion. Grundlæggeren var Guru Nanak, der levede 1469-1539. Derudover rummer bogen også mange nutidige tekster og interview med unge sikher her i landet. Det hele er forsynet med et yderst grundigt noteapparat til den nye religion på dansk.

Med et fyldigt klassisk og nutidigt kildemateriale redegøres der grundigt for sikhernes tro, helligsteder, ritualer og religiøse fester. Bogen afsluttes med tre temaer: sikhisme i diasporaen, køn, seksualitet og ligestilling og Sikh Dharma. Sikhismen har i dag cirka 22 millioner tilhængere, hvoraf langt de fleste bor i Punjab i det nordlige Indien, mens cirka 1,5 millioner bor i USA, England og Canada, og der menes at være omkring 1.000 sikher i Danmark.

Sikhernes tro og livsanskuelse rummer elementer fra både islam og hinduismen, samtidig er det vigtigt for dem at slå fast, at de hverken er muslimer eller hinduer. Det viser det religiøse og politiske spændingsfelt, som sikhismen er opstået i og i nu 500 år har levet i. Men denne historiske baggrund omtales kun sporadisk i denne bog. Man får kun få og korte sammenhængende fremstillinger heraf i kapitlet om Khalsa-broderskabet.

Forfatterne har haft andre interesser, som bogens kapitler viser. Disse er naturligvis også meget relevante, men jeg mener, at den historiske baggrund er vigtig for at kunne forstå, hvordan sikhismens religiøse profil er opstået, og hvorfor sikhernes identitet både i Punjab og i diasporaen fortsat står stærk. Ud over religiøse markører viser den sig også, som bogen nævner, i kampen for lighed, ligestilling, menneskerettigheder og håbet om et Khalistan – Punjab som en selvstændig stat. Der er i øvrigt kun et enkelt lille kort af Indien i bogen med punkter for sikhernes fem helligsteder, men uden angivelse af, hvor Punjab ligger i forhold til resten af Indien. Og historiske kort af Sydasien kunne også have været oplysende for at forstå det magtfelt, som sikherne har levet i gennem flere hundrede år.

Trods disse forbehold er der som sagt meget at hente i bogen. Forfatterne har åbnet for et nyt emne i faget. Der er mange fine farverige billeder, i ibogen er der 44 videoer, aktuelle temaer, aktiverende arbejdsspørgsmål, og forfatternes entusiasme vil sikkert skabe interesse for emnet hos eleverne.