Grønt iværksætteri motiverer HF-elever til at lære naturvidenskab
I HF har det gennem mange år været vanskeligt at motivere eleverne til at lære om og vælge naturvidenskab. I projektet Fremtiden Forfra har vi arbejdet med at bruge grønt iværksætteri som motivation for at lære eleverne naturvidenskab i naturvidenskabelig faggruppe. Som eleven Alexander Menne Baunsgaard, udtaler: ”Vi forstår det bare bedre, når vi ser udfordringerne og løsningerne med egne øjne”.
I projekt Fremtiden Forfra har vi fokuseret på at inspirere eleverne i HF gennem arbejdet med og om grønt iværksætteri. Det er gjort ved blandt andet at besøge flere forskellige grønne virksomheder, hvor eleverne både har arbejdet med og hørt om grønt iværksætteri. Alt dette er sket som led i undervisningen i naturvidenskabelig faggruppe (biologi, geografi og kemi), hvor vi også har brugt metoder og øvelser fra erhvervsøkonomi i forberedelserne til besøgene. Eleverne oplever generelt naturvidenskab som udfordrende i HF, men gennem projektet har vi oplevet, at eleverne har fået større forståelse af, at der er en stor udfordring med den grønne omstilling, og at der skal sættes ind på mange forskellige niveauer. Alexander Menne Baunsgaard, der har deltaget i projektet siger: ”Det er vildt at opleve, hvor mange kreative måder man kan sætte skub i den grønne omstilling på”.
Det har været afgørende for os lærere, at vi både skal oplyse om alvoren ved den grønne omstilling, men også at vi viser vores elever, hvordan de kan skabe en grøn vej mod en lysere fremtid. Isac Weber Melsted siger efter besøget på Dansk Tang: ”En skoledag kan virkelig blive lang, så det er fedt at se det live. Det gør det mere motiverende at vide, at man skal se det, for så vil man også gerne lære om det”.
Ved at kombinere grønt iværksætteri og undervisningen i naturvidenskabelige løsninger, så beretter eleverne, at det har øget deres motivation for at lære om naturvidenskab og grønt iværksætteri. Eleverne Alexander og Isac, siger samstemmende, at ”Det er langt mere spændende at opleve, hvordan det er i virkeligheden, end bare at læse det i bøgerne. Nu sidder vi fx og laver eksamensprojekt om netop det emne, så det har helt klart givet noget inspiration”. Og Alexander følger op med: ”Jeg synes, at det vildt, at det (firmaet Dansk Tang) er gået fra en leg til en kæmpe virksomhed. Det har motiveret mig til at se, hvor meget man kan få ud af naturen. Det giver motivation til bare at springe ud i det selv”.
Det har fra starten været intentionen med projektet at bruge grønt iværksætteri som en løftestang til at vise eleverne, at de selv kan tage initiativer og opstarte bæredygtige projekter og vise, at det kan blive en potentiel karrierevej. Det er egentlig en bunden opgave, for i gymnasiebekendtgørelsen står, at eleverne skal “lære at forholde sig reflekterende og ansvarligt til deres omverden, herunder medmennesker, natur, miljø, klima og samfund”, men det er ikke givet, hvordan den refleksion skal vokse frem i den enkelte. Det har været vores tilgang at inspirere eleverne til lære om naturvidenskab gennem kendskabet til grønne virksomheder.
Som grundlæggeren af Dansk Tang, Simon Weber Marcussen, formulerer det: ”Det med at vise verden, at vi faktisk kan lave noget fødevareproduktion, der ikke skader de fremtidige generationer, det er drivkraften for mig”. Det er netop denne kobling mellem iværksætteri, naturvidenskab og didaktik, som projektet har som omdrejningspunkt.
Det har fra starten været intentionen med projektet at bruge grønt iværksætteri som en løftestang til at vise eleverne, at de selv kan tage initiativer og opstarte bæredygtige projekter og vise, at det kan blive en potentiel karrierevej.
Rektor på Egedal Gymnasium og HF Camilla Rye Jørgensen har været begejstret for projektet, som, hun mener, har bidraget positivt både til eleverne og lærerne.: ”Når det netop handler om HF, der er en professionsrettet ungdomsuddannelse, så synes jeg, at det er meget vigtigt, at de får nogle konkrete erfaringer med, hvad der foregår udenfor skolen. Når det både kan støtte deres faglighed og give dem erfaringer med potentielt kommende arbejdsmarked, så er det helt optimalt og i forlængelse af den måde, vi som skole tænker didaktik på”. Og hun følger op: ”Som rektor håber jeg, vi kan bygge videre på erfaringerne fra projektet ved, at faglærerne er blevet inspireret til at integrere virksomhedsbesøg ind i deres didaktik”. Rektor slutter af med at konkludere: at ”projektet både har været en gave til eleverne, men også en efteruddannelse af lærergruppen”.
Materialerne fra projektet er samlet på www.fremtidenforfra.dk, hvor det kan tilgås gratis. Her kan man finde nyskrevet undervisningsmateriale om grønt iværksætteri, beskrivelse af projektets aktiviteter, øvelsesvejledninger til lærerne, film med elever, der fortæller om deres oplevelser både med grønt iværksætteri, og om det faglige udbytte, de har opnået. Der er også film med flere grønne iværksættere, der fortæller om deres udfordringer og glæde ved opstart af grønne virksomheder. Materialet om projektet er forskningsbaseret og udviklet fra grunden.
Projektet er gennemført med støtte fra Børne- og Undervisningsministeriets Grønne iværksætterpulje til ungdomsuddannelser i 2022. Egedal Gymnasium og HF har sammen med Grøn, Fonden for bæredygtig udvikling stået for ledelsen af projekt Fremtiden Forfra. Udover KVUC så har følgende grønne virksomheder og organisationer deltaget; Sustainability Science Centre og Science Innovation Hub, begge Københavns Universitet, start-up-virksomheden Dansk Tang, det bæredygtige bryggeri Deeper Roots og restauranten MOTA.
Af Troels Stru Schmidt og Niels Vinther, begge Egedal Gymnasium og HF
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode