Vi er nået til nr. 110 i serien Tænkepauser. De varierer lidt i kvalitet og brugbarhed, men Ulighed af forsker i social mobilitet, ulighed og boligmarkedet Carsten Andersen er helt i top. Han evner at skrive i øjenhøjde for ikke-specialister. Han præsenterer masser af empiri fra alle mulige områder og perspektiverer med den nødvendige mængde teori.
Carsten Andersen sammenligner ulighedsformer op gennem historien og bruger eksempler fra hele jordkloden til at illustrere sine pointer: Den italienske multiforsker Vilfredo Pareto lægger navn til det såkaldte Pareto-princip, 80/20-formlen. Han beregnede, at omkring år 1900 tilhørte 80 procent af jorden 20 procent af befolkningen i Italien. Og interessant nok var den samme fordeling gældende i oldtidens Peru og blandt cherokee-indianerne på den nordamerikanske prærie. Carsten Andersen tilføjer så, at hovedparten af de lejligheder i storbyerne i Danmark i starten af det 21. århundrede, som forældre har købt til deres børn, ejes af den femtedel af forældre, der har den højeste indkomst!
Men som der står i bogen: Der findes tre slags løgne; løgn, forbandet løgn og statistik. I Danmark er indkomstfordelingen en af de mest lige i OECD, men målt på formue er vi blandt de mindst lige. Det udbygges i kapitlet R > G, hvor R står for afkastet af formuen, og G står for den generelle vækst i økonomien. Læsere af denne spalte er bekendt med denne formel, som Piketty har udviklet, og som Andersen i dette kapitel levendegør. Kapitlet Æbletræet og Gatsby-kurven behandler temaet social mobilitet. Her oplyses vi blandt andet om, at for hver statskundskabsstuderende, hvis forældre er faglærte eller ufaglærte, er der 23 studerende på samme studium, hvis forældre har en lang videregående uddannelse.
I kapitlet Køn og knaster behandles mænd og kvinders manglende ligeløn. Forskellen forklares blandt andet ved erhvervserfaring, fravær og kønsfordeling i arbejdsfunktionen. Men der refereres også til en undersøgelse, hvor lønforskelle også skyldes, at kvinder er mere altruistiske og prosociale og mindre risikovillige, tålmodige og mindre tilbøjelige til at gengælde ondt med ondt.
Bogen Ulighed har vakt opsigt. I pressemeddelelsen kan man læse, at bogen i juni blev ‘opført’ live med komiker og journalist Sebastian Dorset som vært. Det forstår man godt.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode