En ny grundbog til økologiundervisningen på B- og A-niveau. Bogen er opdelt i et indledende generelt kapitel, hvor de klassiske grundbegreber inden for økologien gennemgås, og så en række kapitler, hvor bestemte naturtyper og deres økologi er beskrevet. Det er en glimrende måde at imødekomme undervisernes behov på, for her kan man kombinere det indledende ’kernestof’ med præcis den konkrete naturtype, man har valgt at beskæftige sig med.
For hver af naturtyperne er de forskellige karakteristika gennemgået, og metoder til eksperimentel undersøgelse af naturtypen er indskrevet rigtig godt.
Bogen afsluttes med et kapitel om økotoksikologi, som rummer et relevant udvalg af metoder, der anvendes i den sammenhæng. Desuden er kapitlet fornemt opdateret, både PFAS og PFOS er medtaget.
Nærværende læser er ikke faldet over egentlige fejl, bortset fra at man angiver biomasse med enheden kJ/m²/år. Det er ærgerligt, når mange elever slås med forskellen på biomasse og produktion.
Det er op til underviserne selv at levere opgaver til teksten. Det ville have været rart med en hjemmeside, hvor man kunne finde opgaver og eksperimentelle vejledninger, som man ser i de fleste biologilærebøger nu. Bogens mange figurer kan man dog finde på forlagets hjemmeside, og de kan fint indgå i opgaver, som underviseren selv udarbejder.
Personligt savner jeg, og det er absolut ikke kun i denne udmærkede lærebog, flere originale eller tillempede datasæt, som vil træne elever i biologi på de højere niveauer i analyse og tolkning. Det er en færdighed, der trænes for lidt, og man kan se følgerne ved de skriftlige eksaminer. Mange elevers besvarelse er præget af gengivelse af viden fra deres lærebøger, som de bemestrer fint, hvorimod mange har ganske vanskeligt ved at analysere og forklare resultater af forskellige biologiske datasæt.
Det skal ikke skygge for, at dette er en glimrende klassisk økologibog, hvor forfatterne har det økologiske kernestof sikkert med og kombinerer det med supplerende stof, hvad angår de danske naturtyper, og fornemt knyttet til de følger, klimaændringerne har og får. Den vinkel er samlet i afsnit på grøn baggrund.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode