Unge skal tage det første halve år af hf på den nye ungdomsuddannelse hpx og derefter tage det sidste halvandet år af hf på en af de nuværende skoler, som udbyder hf.
Det vil blive virkelighed, hvis politikerne følger forslaget fra reformkommissionen om at nedlægge 10. klasse og i stedet oprette en ny ungdomsuddannelse med mere fokus på praksis- og anvendelsesorientering.
Forslaget møder dog ikke begejstring fra tre udbydere af toårig hf, som gymnasieskolen.dk har talt med.
“Jeg synes, det ligner et kludetæppe. Vores elever har brug for to sammenhængende år, de har ikke brug for et skifte mellem to uddannelser,” siger rektor på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Jette Rygaard.
Den nye toårige ungdomsuddannelse hpx skal i følge reformkommissionen erstatte 10. klasse. Her skal der være et socialt ungdomsmiljø, hvor eleverne modnes, og hvor en del af fagene og undervisningen er målrettet erhvervsuddannelserne. Eleverne skal dog også have mulighed for at tilvælge hf-fag på hpx, så de kan gå videre på hf bagefter.
Det kan godt blive noget rod.
Men at dele en gymnasialuddannelse op i et halvt år og halvandet år på to forskellige skoler kan være problematisk, mener hf-udbyderne.
Herunder ses dele af reformkommissionens anbefalinger, der især påvirker de gymnasiale uddannelser:
“Det kan godt blive noget rod, siger rektor på Gentofte HF Henrik Cornelius og fortsætter:
”Man ville blive nødt til at lave en form for afslutning af det første halve år af hf på hpx-uddannelsen, så eleverne begynder fra det samme udgangspunkt. Hvis det skal gennemføres, kræver det i sig selv ændringer af selve hf-uddannelsen.”
Han peger på, at hf-uddannelsen blev reformeret i 2017, og at mange i sektoren savner en opfølgning og en større eller mindre justering af den “nye” hf. Han mener for eksempel, at den nye hf’s professionsretninger, som eleverne skal vælge efter et år, og som skal tone fagene på 2. hf, ikke fungerer optimalt.
Med andre ord – reformkommissionens forslag vil betyde store ændringer for hf, som endnu ikke har fundet sine ben at stå på siden reformen i 2017.
Ny hf er ikke landet endnu
Jette Rygaard fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF peger også på problematikken med at ændre på hf nu.
“Vi er ved at finde vores ben nu blandt andet i forhold til at skabe et tættere samarbejde med professionsuddannelserne, og hvordan vi får eleverne videre den vej. Det arbejde skulle vi så til at gøre på halvandet år, hvis forslaget gennemføres,” siger Jette Rygaard.
Jette Rygaard fortæller, at i Vesthimmerland Kommune og i andre dele af Nordjylland mangler der professionsuddannede, mens forholdsvis mange unge tager en erhvervsuddannelse.
“Reformkommissionens dagsorden handler om at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, men i vores del af landet er det ikke en udfordring. Men vi kommer til at mangle professionsuddannede, og blandt andet derfor er hf vigtig,” siger Jette Rygaard.
Det vil være vildt at lave en stor ændring af hf så kort tid efter den seneste reform af hf.
På Kalundborg Gymnasium og HF er rektor Trine Fogh Lauridsen bekymret for at dele hf over i to bidder.
“Jeg synes, det vil være vildt at lave en stor ændring af hf så kort tid efter den seneste reform af hf. Vi har endnu ikke haft tid til at justere og finpudse reformen.”
Hun peger på, at det vil kræve et meget tæt samarbejde mellem udbyderne af hpx og hf for at skabe en rød tråd mellem fagene og skabe en god overgang mellem de to uddannelser. Selv hvis det lykkes, vil hun være nervøs for, at lærerne på hf-uddannelserne kun har eleverne i halvandet år.
“Det kræver tid at lave god klasserumsledelse og opbygge gode elev-lærerrelationer. Det vil være et pres for lærerne at skulle få eleverne igennem uddannelsen på halvandet år.”
Hun anerkender, at der er mangel på erhvervsuddannede, men hun peger på, at vi også kommer til at stå med et “gigantisk problem” i forhold til manglen på professionsuddannede.
“Jeg kunne godt tænke mig at politikerne i højere grad værdsatte og talte uddannelser som pædagog og sygeplejersker op, og dermed også værdsatte hf for at levere til disse uddannelser,” siger Trine Fogh Lauridsen.
Studenterkørsel i frostvejr
Hvis man gennemfører forslaget om den nye uddannelse hpx på to år og derefter halvandet år på hf, vil det betyde, at eleverne står med studenterhuen på hovedet i december eller januar. Det kan måske virke som en mindre detalje for politikere og reformkommission, men ifølge Henrik Cornelius fra Gentofte HF vil det ikke være uproblematisk for de unge på hf at blive færdiguddannet om vinteren.
“Vognturen med studenterhue vil nok ikke være det samme i januar. Det betyder noget for de unge at blive færdige samtidig med de andre studenter,” siger Henrik Cornelius.
Når det er sagt, kan han også se nogle positive aspekter i forslaget om at oprette en ny ungdomsuddannelse efter grundskolen.
“Det kan være fornuftigt at finde en alternativ uddannelse med et socialt miljø til de unge, som ikke vil i gymnasiet og som heller ikke er klar til en erhvervsuddannelse, hvor de skal sidde i en skurvogn i praktiktiden med voksne håndværkere. Jeg kan godt se et perspektiv i at nedlægge 10. klasse og erstatte den med noget andet,” siger Henrik Cornelius.
Voksne over 18 år skal fortsat tage den toårige hf samlet hos én udbyder, lyder forslaget fra reformkommissionen.
Reformkommissionen er nedsat af regeringen i 2020 for at komme med bud på løsninger på en række komplekse udfordringer i det danske samfund. For eksempel at en stor gruppe unge ikke får en ungdomsuddannelse, og at en række mennesker er sat helt uden for arbejdsmarkedet år efter år.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode