Er du klar til at komme op på fuld tid?
I Danmark mangler vi arbejdskraft, fordi det går godt i samfundet. Det går faktisk så godt i samfundet, at der i juni 2022 var 2.963.000 personer med lønmodtagerjob. Men når der er mange i arbejde, er der få ledige. Og der mangler ledige hænder – særligt i det offentlige. Men en ting er, at der er mange, der har et arbejde, men hvor meget arbejder de mennesker så, der har et arbejde? Og her er det, det rosenrøde billede bliver mere gråt. Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet arbejder 218.000 offentligt ansatte på deltid. Og det er her, politikerne i stigende grad ser muligheder for at løse deres mangel på arbejdskraft. Så kære kollega, er du klar til at komme op på fuld tid?
I sidste uge lancerede Venstre for eksempel en plan for at få flere i arbejde, særligt de deltidsansatte. »Det handler om, at Danmark står i en beskæftigelseskrise, hvor der er enorm stor mangel på arbejdskraft i velfærdssektoren og i den private sektor,« sagde Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre. »Det er meget svært at rekruttere kvalificerede medarbejdere til ældreplejen, daginstitutioner, skoler og sundhedsvæsenet, men også den private sektor.« Så langt så godt. Men har politikerne, herunder Sofie Løhde tænkt på, hvorfor så mange mennesker i den offentlige sektor arbejder på deltid?
Politikerne kan sørge for, at arbejdsbetingelserne for gymnasielærere bliver bedre, end de er i dag.
I GL er der en del, der arbejder på deltid – eksempelvis 29 procent af lærerne på stx i 2021. Heri ligger der en arbejdskraftreserve, som politikerne ville elske få forløst. Problemet er bare, at man ikke bare sådan kan arbejde fuld tid. En del af forklaringen er strukturel – nogle medarbejdere har små fag og kan derfor ikke få en fuldtidsstilling i de fag, man har undervisningskompetence i. Nogle steder er lærerne sat ned i tid af arbejdsgiverne pga. en presset økonomi. En anden del af forklaringen er personlig – ikke alle gymnasielærere ønsker at arbejde fuld tid. Flere og flere kæmper med et voldsomt arbejdspres som følge af nedskæringerne på gymnasieområdet, der for alvor tog fart med OK 13, og vælger at gå ned i tid for at kunne holde til arbejdspresset. Andre igen vælger at gå på deltid for at få familielivet til at hænge sammen (oftest børn eller børnebørn). Dette er blot nogle få af de mange grunde, gymnasielærere har for at være deltidsansatte.
Så hvis politikerne ønsker at få flere lønmodtagere op på fuld tid, så er der en meget simpel måde, de kan få nogle af de deltidsansatte tilbage på fuld tid. De kan sørge for, at arbejdsbetingelserne for gymnasielærere bliver bedre, end de er i dag, hvor alt for mange lærere har svært ved at overskue at skulle undervise langt over halvdelen af arbejdstiden i de uger, hvor der kører normal undervisning. Hvis man genindførte de gamle akkorder fra OK 11 med fuld finansiering, ville man sørge for at lægge en bund, hvor der ville være tid til at forberede god og motiverende undervisning, rette opgaverne helt igennem og lette det enorme pres, der hviler på gymnasielærerne – både dem på deltid og dem på fuldtid. Så er jeg sikker på, at der nok ville være færre mennesker, der ville arbejde på deltid.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode