Vi er meget tæt på kanonisk status, når det gælder denne den nu 4. og reviderede udgave af Danmark besat – Krig og hverdag 1940-45, der ikke længere blot er blandt konkurrenterne til at være standardværket om besættelsestidens Danmark, men ganske enkelt er det ubestridelige hovedværk.
I betragtning af bogens omfang er den utroligt letlæst, hele vejen fra Kanslergadeforliget i 1933 til Danmarks optagelse i Nato godt 12 år senere. Hermed ses også, at bogen ikke er snævert fokuseret på sit centrale emnes fokus, de fem besættelsesår, men har et glimrende blik for, hvilke relevante europæiske forudsætninger og efterspil der hører med.
Bogen fungerer fint for den forudsætningsløse læser, uden at man nogensinde føler sig talt ned til, og vil også fungere godt i gymnasiet, i uddrag, naturligvis, eller i SRP-sammenhæng til selvstudium – selvom den nok i højere grad vil være anvendelig til reference og opslag end gennemlæsning.
En klar positionering allerede i indledningen, hvor hidtidige positioner i besættelsestidsforskningen dels præsenteres meget pædagogisk, og dels afvises meget fornuftigt, fungerer også som et lærebogseksempel på formidling af en historikerstrid, som også elever vil kunne få meget ud af.
Et fyldigt og gavmildt appendiks fungerer som et opslagsværk over besættelsestidens vigtigste 50-60 personer med selvstændige biografier på en side eller mere. Hertil kommer diverse bilag med ministeriefortegnelser, tidslinje, litteratur og noter.
Det er begavet såvel kulturhistorie som politisk historie af meget høj kvalitet, og det må på det kraftigste anbefales, at man anskaffer sig i hvert fald ét eksemplar til lærerbiblioteket. Og for den besættelsestidsinteresserede er det et must at læse den fra ende til anden.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode