Lærebøger i dag er ikke, hvad de tidligere har været
Lærebøger i dag er ikke, hvad de tidligere har været. Og heldigvis for det! Den nye kirkehistorie erstatter på overbevisende måde Holmquists og Nørregaards Kirkens Historie i 3 bd. (1946-51, genoptrykt 1992), der i flere henseender var blevet forældet, men alligevel brugt op til vore dage. Det var en encyklopædisk videnstank beregnet for indviede.
Den nye kirkehistorie vil også henvende sig til den alment interesserede læser og inviterer læseren indenfor ved sit ligefremme sprog og det smukke, farverige illustrationsmateriale. Det er helt unikt og spiller meget præcist sammen med tekstmaterialet.
De fire kirkehistorikeres arbejde har naturligvis faglig substans. Det har ikke været deres interesse at komme ud i alle hjørner af kirkens (eller kirkernes) historie, sådan som forgængeren tilstræbte, men at fastholde overblikket inden for de forskellige perioder. Og det er lykkedes ganske fint, især for de perioder, hvor stoffet er organiseret tematisk.
Det er et stort plus for værket, at den danske (og nordiske) kirkes historie bliver behandlet som en integreret del af den almindelige kirkehistorie.
Nu må jeg nok medgive, at det er de færreste af mine kolleger, der i dag vil kunne afsætte tid til at læse op til 1.600 sider kirkehistorie. Men det er et fortrinligt opslagsværk, også for eleverne. Et meget righoldigt stikordsregister gør det nemt at orientere sig i kirkehistoriske personer, emner og begivenheder, der er beskrevet ud fra den nyeste forskning. Efter hvert kapitel er der yderligere en litteraturliste med referencer til denne.
Så den nye kirkehistorie er et must til skolens bibliotek.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode