Artikel
Skoler: Nye coronaretningslinjer skaber usikkerhed
elever gruppearbejde afstand corona

Skoler: Nye coronaretningslinjer skaber usikkerhed

Nye retningslinjer betyder, at elever selv skal vurdere, om de er en nær kontakt til en corona-smittet. Det skaber usikkerhed på skoler. Tillidsrepræsentanter og en leder mener, det er bedre at sende hele klassen hjem.

En meters afstand i over 15 minutter. Det er retningslinjer, alle skal forholde sig til, hvis en lærer eller elev bliver testet positiv for coronavirus.

De nye retningslinjer om corona og smitteopsporing på eksempelvis gymnasier, som Sundhedsstyrelsen udsendte i sidste uge, skaber dog panderynker og usikkerhed på skolerne.

Før blev en klasse sendt hjem, hvis én elev var smittet med corona, men myndighederne har ændret strategi til kun at hjemsende og isolere “nære kontakter”.

“Jeg synes, det er en glidebane, at eleverne selv skal vurdere, om de er en nær kontakt. Det er svært for den enkelte at vurdere, hvor stor afstanden har været til andre elever,” siger Anders Krogh Thomsen, som er tillidsrepræsentant på Munkensdam Gymnasium i Kolding.

En klasse på skolen blev tidligere på måneden sendt hjem, da en elev blev testet positiv. Anders Krogh Thomsen er mere tryg ved den strategi.

Jeg synes, det er en glidebane, at eleverne selv skal vurdere, om de er en nær kontakt.

Anders Krogh Thomsen, tillidsrepræsentant
Munkensdam Gymnasium

“Det er ikke alle unge, som tager corona lige seriøst, og jeg kan godt være bange for, at nogle elever hælder til, at de ikke er en nær kontakt, hvis de ved de skal hjem og have virtuel undervisning et par uger,” siger Anders Krogh Thomsen.

Men han nævner dog, at det ikke nødvendigvis er alle lærere på skolen, som er enige med ham.

“Der er stor forskel på bekymringsbarometeret blandt lærerne. Nogle har sårbare familiemedlemmer og mener, vi skal være mere forsigtige, og andre mener, vi skal åbne hele samfundet op,” siger Anders Krogh Thomsen.

Han mener, det er en udfordring for undervisningen, at nogle elever er hjemsendt, og andre er i skole.

“Det er noget rod. I næste uge skal vi have et møde i pædagogisk råd, hvor vi finder ud af, hvordan vi håndterer undervisningen i de situationer,” siger han.

31 testet positiv på én skole
Spørgsmålet om smitteopsporing og nære kontakter er meget aktuel på Fredericia Gymnasium. 28 elever og tre lærere er testet positiv for corona, og de fleste lærere og elever blev testet lørdag. Mandag var Fredericia Gymnasium lukket, mens skolen og myndighederne fik et overblik over situationen.

Vi risikerer, at der sidder smittede i klasserne, og det er svært at holde en meters afstand i et lille klasselokale.

Mads Kristian Petersen, tillidsrepræsentant
Fredericia Gymnasium

Elever og lærere med negative testsvar mødte igen op på skolen tirsdag. Skolen har fulgt sundhedsmyndighedernes nye retningslinjer, som betyder, at hele klassen ikke nødvendigvis skal sendes hjem, fordi en elev i klassen er smittet.

Tillidsrepræsentant Mads Kristian Petersen var mere tryg ved princippet om, at hele klassen er hjemme, når en elev er smittet.

“Jeg bryder mig ikke om strategien med, at det kun er nære kontakter, som skal sendes hjem. Vi risikerer, at der sidder smittede i klasserne, og det er svært at holde en meters afstand i et lille klasselokale,” siger Mads Kristian Petersen.

Han og arbejdsmiljørepræsentanten har i det seneste forløb med corona talt for at køre et forsigtighedsprincip, og Mads Kristian Petersen mener også, at ledelsen handler ansvarligt og har gjort alt for at opspore og inddæmme smittespredning på skolen. Han er derfor ked af de nye retningslinjer fra myndighederne.

“Jeg synes, vi hellere skal sende én for meget hjem end én for lidt,” siger Mads Kristian Petersen.

14 elever sendt hjem
Roskilde Katedralskole skulle fredag i sidste uge håndtere et coronatilfælde efter de nye retningslinjer. Rektor Claus Niller Nielsen har tidligere sendt hele klasser hjem efter tilfælde af coronasmitte og er gået ind for et forsigtighedsprincip. 

Alligevel føler han sig tryg ved, at det seneste tilfælde af corona er håndteret godt nok.

“Eleven skulle svare på en række standardspørgsmål blandt andet om nære kontakter. I løbet af fredag og lørdag fik vi opsporet elever og en enkelt lærer og sikret os, at de blev orienteret,” siger Claus Niller Nielsen, som var i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hvis vi har et ønske om, at skolerne skal være åbne, så må vi finde en strategi, som både giver tryghed og er håndterbar.

Claus Niller Nielsen, rektor
Roskilde Katedralskole

Det endte med, at 14 elever blev sendt hjem.

“Hvis vi har et ønske om, at skolerne skal være åbne, så må vi finde en strategi, som både giver tryghed og er håndterbar. Set i det lys, synes jeg, de nye retningslinjer giver mening,” siger han.

Han erkender dog, at situationen for undervisningen ikke er optimal, når nogle elever fra klassen er sendt hjem, mens andre er til stede.

“Det er det muliges kunst,” siger han.

Vanskeligt at vurdere nære kontakter
På Slagelse Gymnasium & HF-kursus har man også tidligere sendt hele klasser hjem, hvis en elev har været testet positiv for coronavirus. Rektor Lotte Büchert havde foretrukket at fortsætte på den måde frem for de nye retningslinjer.

Jeg er sikker på, at myndighederne vil os det godt, men i praksis er der risiko for, at vi hele tiden sidder med fragmenterede klasser.

Lotte Büchert, rektor 
Slagelse Gymnasium

“Vi har haft fire tilfælde af corona på skolen blandt eleverne, og der havde lærerne selv svært ved at vurdere, om de havde været tæt på eleverne. Så må det være endnu vanskeligere for eleverne, som er sammen med hinanden på kryds og tværs,” siger Lotte Büchert.

Hun mener dog, at det største problem i de nye retningslinjer er, at de ifølge hende går ud over undervisningen.

“Jeg er sikker på, at myndighederne vil os det godt, men i praksis er der risiko for, at vi hele tiden sidder med fragmenterede klasser, hvor nogle elever er hjemsendt, mens resten er i skole,” siger hun.

 

Det siger retningslinjerne bl.a.

 

I tilfælde af en smittet elev på ungdomsuddannelser:                           

  • På ungdoms- og voksenuddannelser anbefales som udgangspunkt, at smittede elever selv identificerer og orienterer deres nære kontakter på uddannelsesstedet. Ledelsen kan bistå, hvis eleven ønsker det. 
  • Det anbefales i denne sammenhæng ikke, at hele klasser som udgangspunkt anses for at være nære kontakter til den smittede.

I tilfælde af en smittet medarbejder på ungdomsuddannelser:

  • Alle  de nære kontakter identificeres, som medarbejderen har undervist eller været i kontakt med, inden for 48 timer før medarbejderen fik symptomer
  • Hele klassen, som læreren har undervist, sendes ikke per automatik hjem, da det forventes, at medarbejdere som udgangspunkt har god håndhygiejne og holder afstand.
     

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Læs de seneste retningslinjer.

Hvad er en nær kontakt?

  • Personer man har været sammen med på mindre end en meters afstand i mere end 15 minutter. 

Derudover personer man bor sammen med, har krammet, givet hånd eller er blevet hostet på.  

Kilde Sundhedsstyrelsen
Læs retningslinjerne her.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater