Tre gymnasielærere og en række elever fra Rysensteen Gymnasium i København er sat i hjemmekarantæne, og skolen er midlertidigt lukket, efter det er konstateret, at to elever er smittet med Coronavirus.
En af de smittede elever nåede at være i skole og have kontakt med flere elever og tre lærere, og derfor vurderes det nu, at der er risiko for, at smitten spredes, hvis skolen ikke lukkes.
“Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at smitterisikoen kunne komme ud af kontrol, og derfor har vi lukket skolen midlertidigt,” siger rektor Gitte Transbøl.
Det er en lidt surrealistisk situation, men vi forholder os stille og roligt, og nu må vi prøve at tackle det bedst muligt,
Skolen er lukket for elever, mens medarbejdere gerne må opholde sig på skolen.
“Det er en lidt surrealistisk situation, men vi forholder os stille og roligt, og nu må vi prøve at tackle det bedst muligt,” siger tillidsrepræsentant Mikael Stenvang.
I disse dage udvikler situationen med Coronavirus sig fra dag til dag i Danmark og i verden. GL har fået flere henvendelser med spørgsmål om Coronavirus.
Længere nede i artiklen giver vi svar på de mest oplagte spørgsmål om Coronavirus, som vedrører gymnasielærere.
Virtuel undervisning
På Rysensteen Gymnasium kommer eleverne til at gennemføre ugens teminsprøver online hjemmefra, fortæller Gitte Transbøl.
Hun siger også, at ledelsen lægger op til, at en del af undervisningen bliver gennemført virtuelt, så længe skolen er lukket.
“Vi kommer ikke til at følge skemaet, og vi må se på, om vi skal prioritere eksamensfag i perioden,” siger Gitte Transbøl.
Hun peger på, at der eventuelt kan blive flyttet lektioner fra dette skoleår til det næste, hvis lukningen af skolen varer ved.
Tillidsrepræsentant Mikael Stenvang bakker op om at gennemføre undervisning virtuelt i det omfang, det kan lade sig gøre.
“Det er godt at få afviklet så meget undervisning som muligt, så der ikke opstår en stor pukkel senere. Vi har travlt i forvejen, så det kan være svært at finde plads til ekstra moduler,” siger han.
Rysensteen Gymnasium tager normalt på studieture i efteråret, så den problemstilling skal skolen ikke forholde sig til nu.
Det skal mange andre skoler dog, som tager på studietur i foråret.
Coronavirus og studieture
Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) har modtaget enkelte opkald fra lærere, som spørger, om de kan nægte at tage på studietur, hvis de er bekymret for Coronavirus.
“I de fleste tilfælde er spørgsmålene mere på et hypotetisk plan, da vi ikke har hørt om tilfælde af, at lærere bliver sendt på studietur mod deres vilje og slet ikke til destinationer, hvor det frarådes at tage til,” siger juridisk konsulent i GL Tina Barming.
Hvis Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til destinationen, er det formelt set arbejdsgiver, der vurderer, om rejsen er nødvendig.
GL har dog ikke fået henvendelser om skoler, som tager på studietur til destinationer, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til eller kun anbefaler at rejse til, hvis turen er nødvendig.
Hvis man som lærer er bekymret for at tage på en studietur, så skal man selvfølgelig tage en grundig drøftelse med ledelsen.
Vær ekstra forsigtig
Udenrigsministeriet opfordrer nu til at være “ekstra forsigtig” på rejser til alle lande i verden.
Tina Barming opfordrer til, at man tager dialogen på skolen om, hvorvidt en studietur skal gennemføres eller ej, og at ledelsen lytter til de lærere, som står med ansvaret for turen.
“Hvis man som lærer er bekymret for at tage på en studietur, så skal man selvfølgelig tage en grundig drøftelse med ledelsen. Det er eksempelvis en god idé at forholde sig til, hvordan man kommer hjem i tilfælde af, at situationen i det pågældende land ændrer sig,” siger hun.
Hvis en lærers helbred af den ene eller anden grund er skrøbeligt og dermed er ekstra udsat, kan man anmode om at få en lægeerklæring fra egen læge, lyder det fra GL.
Løn under karantæne
Hvis man bliver sat i karantæne på grund af en konkret smitterisiko eller efter en studietur, har man ret til løn, slår GL fast.
Til gengæld betyder en hjemmekarantæne ikke, at du kan lægge dig i sofaen med en god bog og en kop te.
“Hvis du er rask, men i karantæne, kan arbejdsgiver godt pålægge dig hjemmearbejde,” siger Tina Barming.
Karantæne uden løn
Derimod har du ikke ret til løn, hvis du trodser Udenrigsministeriets anbefalinger og rejser på ferie til et område, som ministeriet fraråder rejser til og kommer i karantæne.
GL har samlet svar på diverse relevante spørgsmål om Coronavirus for eksempel om studieture og eventuel hjemmekarantæne.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode