Artikel
“Fejl” i finansloven rettes ikke: Hf-enkeltfag går glip af økonomisk løft
Copy of elever_til_undervisning_0 (1)

“Fejl” i finansloven rettes ikke: Hf-enkeltfag går glip af økonomisk løft

Det ligger fast, at hf-enkeltfag ikke får tilført flere penge i år. Uddannelsen blev tilsyneladende glemt på finansloven, da de andre gymnasiale uddannelser fik et økonomisk løft.

Hvis undervisere på hf-enkeltfag føler sig en smule overset af politikerne på Christiansborg, er det ikke underligt.

Da finansloven for 2021 var skrevet under af regeringen og støttepartierne i december, vakte det glæde på de gymnasiale uddannelser herunder hf, at der tilføres 220 millioner kroner om året de næste fire år.

Det stod dog hurtigt klart, at hf-enkeltfag ikke var skrevet ind i aftalen, og trods protester fra ordførerne på området fra Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, er det ikke lykkedes at give hf-enkeltfag et økonomisk løft på efterbevilling.

“Vi kommer ikke længere med den sag,” bekræfter undervisningsordfører for Enhedslisten Jakob Sølvhøj over for gymnasieskolen.dk.

Han siger, at Enhedslisten var positiv overfor at lade hf-enkeltfag omfatte af de 220 millioner kroner, som blev uddelt til de gymnasiale uddannelser. Men det ønskede regeringen ikke ifølge Jakob Sølvhøj.

Vi må have rettet op på det i næste års finanslov.

Astrid Carøe, gymnasieordfører
SF

SF: Skal rettes op næste år
Gymnasieordfører for SF Astrid Carøe ærgrer sig over forløbet.

Hun vil tage sagen op med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i næste uge. Men hun bekræfter, at der ikke kommer flere penge til uddannelse, da finansloven for længst er lukket.

SF foreslog derfor også, at hf-enkeltfag fik del i de 220 millioner kroner, som blev uddelt på finansloven til de gymnasiale uddannelser. Men det kom der som skrevet ikke noget ud af. 

“Vi må have rettet op på det i næste års finanslov. VUC har oplevet enorme besparelser i de senere år, og det er meget vigtigt, at vi har uddannelse til dem, som ikke fik en ungdomsuddannelse i første omgang og til mennesker med forskellige udfordringer,” siger Astrid Carøe.

Ordførerne på området sad ikke med til forhandlingerne om finansloven, og det var først efter aftalen var i hus, og efter at VUC-sektoren og og Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) undrede sig over, at hf-enkeltfag ikke var nævnt, at ordførerne på området opdagede det.

Ikke ond vilje
Både SF og Enhedslisten forsikrer om, at det ikke var meningen, at hf-enkeltfag ikke skulle have et økonomisk løft på finansloven.

Ifølge en kilde med indsigt i forhandlingerne har forhandlerne fra støttepartierne brugt udtrykket ungdomsuddannelser om de gymnasiale uddannelser. Og da hf-enkeltfag er en gymnasial voksenuddannelse, kan fejlen være opstået på den måde. Med andre ord er noget gået galt, men det har ikke været ond vilje over for hf-enkeltfag.

30 millioner til fjernundervisning
Kort før jul uddelte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil et engangsbeløb på 30 millioner kroner til udvikling af fjernundervisning på voksenuddannelser herunder hf-enkeltfag. Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet er det dog ikke en kompensation eller et plaster på såret til hf-enkeltfag for ikke at have fået ekstra midler på finansloven.

Nu skal vi lægge pres på politikerne, så der bliver rettet op på det til næste finanslov.

Tomas Kepler, formand
GL

GL: Det er uforståeligt
Tomas Kepler, som er formand for GL, kalder det uforståeligt, at politikerne bag finansloven har udeladt hf-enkeltfag i det økonomiske løft af de gymnasiale uddannelser.

“Det er meget ærgerligt. Det er mit indtryk, at det bunder i en forglemmelse, og at det ikke er en bevidst udelukkelse af hf-enkeltfag. Men det kan VUC-centrene jo ikke bruge til noget nu,” siger Tomas Kepler.

Han siger, at GL og VUC-sektoren i to år har brugt kræfter på at gøre politikerne opmærksomme på, hvor vigtig VUC er for at løfte unge og voksne uddannelsesmæssigt.

“Når politikerne i en finanslov, så glemmer hf-enkeltfag, så er det et vink med en vognstang om, at vi ikke er i mål med den opgave endnu. Nu skal vi lægge pres på politikerne, så der bliver rettet op på det til næste finanslov,” siger Tomas Kepler.

Det er bekymrende, at der åbenbart mangler viden om hf-enkeltfag.

Pernille Brøndum, formand
Danske HF & VUC

Der mangler viden om hf-enkeltfag
Formand for Danske HF & VUC Pernille Brøndum erkender, at der ikke bliver udløst ekstra midler til hf-enkeltfag i denne omgang bortset fra udviklingsmidlerne til fjernundervisning.

Hun håber, at sagen vil give øget fokus på, hvilken betydning hf-enkeltfag har i uddannelsessektoren.

“Det er bekymrende, at der åbenbart mangler viden om hf-enkeltfag. 80 procent af dem, som læser hf-enkeltfag, læser på fuld tid, og det er for mange en vej ind på professionsuddannelserne. Mange læser for eksempel videre til pædagog, og pædagoger er der mangel på i samfundet,” siger Pernille Brøndum.

Politikerne skal i den kommende periode forhandle om en ny taxameter- og tilskudsreform for de gymnasiale uddannelser. Danske HF & VUC vil nu holde skarpt øje med, at politikerne husker hf-enkeltfag i den sammenhæng.

“Det er meget vigtigt, at vi bliver tænkt med i taxameterforhandlingerne, og så forventer vi, at hf-enkeltfag bliver husket på næste års finanslov,” siger Pernille Brøndum.

VUC: Skulle have 20 millioner kroner
En beregning fra Danske HF & VUC viser, at hf-enkeltfag skulle have haft 20 millioner kroner ekstra om året de næste fire år, hvis uddannelsen havde fået samme løft som de andre gymnasiale uddannelser.

Socialdemokratiets undervisningsordfører Jens Joel bekræfter i en skriftlig kommentar, at “der var en diskussion om hf-enkeltfag, men at der ikke kunne opnås enighed.”

“Derfor er jeg glad for, at vi sikrede en ekstra bevilling til en række af de skoler, der udbyder hf-enkeltfag, selv om det ikke ændrer på, at der stadig kan være udfordringer,” skriver han og henviser til engangsbevillingen på 30 millioner kroner til udvikling af fjernundervisning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater