Artikel
Blandede meninger om den nye overenskomst
_MG_4175

Blandede meninger om den nye overenskomst

Et flertal i GL’s hovedbestyrelse anbefaler medlemmerne at stemme ja til den nye overenskomst, men fem medlemmer siger nej.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Ja eller nej. Der er delte meninger blandt medlemmerne i GL’s hovedbestyrelse, hvorvidt de vil anbefale at stemme for eller imod den nye overenskomst.

Otte medlemmer af hovedbestyrelsen siger ja, mens fem siger nej.  

Ved den nye aftale blev der ikke skrevet præciseringer ind i overenskomsten om brugen af tidsregistrering, som GL havde stillet krav om. På den anden side blev Moderniseringsstyrelsens krav – blandt andet kravet om at fjerne aftaleretten til løn – fjernet fra forhandlingsbordet.

Til gengæld har Moderniseringsstyrelsen skrevet under på, at den vil sætte fokus på og lave en indsats for at få tidsregistreringssystemet til at fungere på alle skoler.

Læs: Formanden om OK 15: Vi kan bruge det til noget

Jeg siger nej
Fire medlemmer af Liste 1 kan ikke anbefale medlemmerne at stemme ja til den nye overenskomstaftale.

Tomas Kepler er en af dem. Han mener ikke, aftalen er god nok, når der ikke er blevet aftalt ”skal-bestemmelser” i overenskomsten.

”Jeg ville gerne have haft, at lederne var blevet bundet til nogle retningslinjer om, hvordan de håndterer tidsregistrering. For eksempel hvordan og hvor ofte de skal godkende den registrerede arbejdstid. Det har vi ikke fået, og derfor anbefaler jeg at stemme nej til aftalen,” siger Tomas Kepler.

Dermed kommer han til at give den modsatte anbefaling af GL’s formand Annette Nordstrøm Hansen, selv om de begge to repræsenterer Liste 1. Det er dog helt udramatisk, mener han.    

”Det er ikke en kritik af Annette Nordstrøm Hansen eller af andre. Alle, som har været involveret i overenskomstforhandlingerne, har gjort alt, hvad de kunne for at opnå det bedste mulige resultat,” siger Tomas Kepler.

Hans anbefaling af et nej handler for ham også om at sende et signal.

”Jeg tænker, at regeringen og Moderniseringsstyrelsen af ideologiske årsager ikke ønsker at pille det mindste ved ledelsesretten. Jeg mener dog, at det ville gavne skolerne, hvis lederne blev forpligtet på nogle regler om håndtering af tidsregistrering,” siger Tomas Kepler.

Han forsikrer dog, at han helhjertet vil arbejde konstruktivt for at bruge de resultater, som ligger i aftalen.     

Modpartens krav afvist
Næstformand i GL Sigrid Jørgensen fra Liste 2 anbefaler til gengæld medlemmerne til at stemme ja til aftalen.

Hun udtrykker tilfredshed med, at alle modpartens krav blev afvist. Krav, der ifølge hende kunne have skabt stor splittelse i GL. Samtidig fik GL sikret reallønnen, og selv om der er tale om en beskeden forbedring over de næste tre år, er det et positivt resultat.

Hun havde også gerne set, at der var indskrevet ”skal-bestemmelser” i overenskomsten, men hun kan også konstatere, at GL ikke kunne have gjort mere under forhandlingerne, end der blev gjort.

Hun mener, at GL sagtens kan bruge, at Moderniseringsstyrelsen nu skal skrive en ny vejledning om bestemmelserne om tidsregistrering samtidig med, at der bliver afholdt dialogmøder på flere skoler.

”Jeg tror, de fleste ledere vil lytte til Moderniseringsstyrelsen. Samtidig skal vi også offensivt bruge, at der bliver sat fokus på at få tidsregistrering til at fungere efter hensigten. Vi har et inderligt ønske om, at det skal fungere, og GL skal igen tage fat i de skoler, hvor der er problemer,” siger Sigrid Jørgensen.

Overvejelser om et nej
Mikael Busch, som repræsenterer Liste 2 i hovedbestyrelsen, har efter flere overvejelser besluttet sig for at anbefale medlemmerne at stemme nej til overenskomstaftalen.

”Jeg er kommet frem til, at jeg ikke selv vil stemme for aftalen, og derfor kan jeg heller ikke anbefale medlemmerne at stemme for aftalen. Jeg savner nogle forpligtende formuleringer om at få tidsregistrering til at fungere i hverdagen skrevet ind i overenskomsten,” siger han.

Han understreger dog også, at det ikke er en kritik af GL’s formand Annette Nordstrøm Hansen eller forhandlingsdelegationen.

”Jeg er overbevist om, at der er gjort alt, hvad der kunne gøres,” siger Mikael Busch.

Han mener, at et nej til aftalen kan bruges til at tilkendegive, at medlemmerne er frustrerede over, at OK 13 på nogle skoler ikke fungerer ordentligt endnu.

Samtidig siger han også, at han håber på, at det vil have en positiv effekt, at Moderniseringsstyrelsen nu vil arbejde for at sætte endnu mere fokus på at få tidsregistreringssystemet til at fungere.

Aftalen skulle være kommet tidligere
2. næstformand i GL og formand for Liste 3, Jeppe Kragelund anbefaler medlemmerne at stemme ja til aftalen.

Han peger på, at Moderniseringsstyrelsen også stillede modkrav, og blandt andet ønskede at fjerne aftaleretten til løn.

”Det, vi kunne vinde omkring præciseringer om tidsregistreringer, stod langt fra den pris, det ville koste at gå ind på Moderniseringsstyrelsens modkrav. Vi skal ikke begynde at sælge ud af aftaleretten på løn for at få nogle præciseringer af tidsregistreringssystemet. I overenskomstforhandlinger hører det også med til billedet, hvad modparten ikke får igennem, selv om det jo ikke står i den samlede aftale,” siger Jeppe Kragelund.

Han er glad for, at Moderniseringsstyrelsen vil vejlede og sætte fokus på at få tidsregistrering til at fungere på alle skoler.

”Vi kan bestemt bruge det konstruktivt, at Moderniseringsstyrelsen forpligter sig til dette arbejde. Jeg kan bare ærgre mig over, at Moderniseringsstyrelsen ikke meget tidligere er gået ind i en konstruktiv proces med at få implementeret OK 13 bedst muligt. Vi kunne langt tidligere være blevet enige om det, vi har aftalt nu,” siger Jeppe Kragelund.

”Jeg anbefaler et ja til overenskomsten, men jeg vil heller ikke gå ud og sælge det, som om det er en superaftale,” siger han.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater