Artikel
S til Riisager: “Tillykke med at have saboteret at finde løsninger i to år”
Merete Riisager 2

S til Riisager: “Tillykke med at have saboteret at finde løsninger i to år”

Samarbejdet mellem undervisningsministeren og oppositionen er svær at få øje på. Løsningen på fordeling af gymnasieelever bliver først efter valget.

Dagens åbne samråd i Folketingets undervisningsudvalg viste, at det er meget sandsynligt, at der vil komme nye regler og løsninger om fordeling af gymnasieelever. Men samrådet viste også, at det først sker, når der kommer en ny undervisningsminister.

Det er ingen hemmelighed, at forhandlingsklimaet mellem undervisningsminister Merete Riisager (LA) og gymnasieforligskredsen efterhånden er noget anstrengt.

Socialdemokratiets integrationsordfører Mattias Tesfaye, som også er medlem af undervisningsudvalget, understregede forholdet ved ironisk at lykønske ministeren for i to år “at have saboteret at finde løsninger på”, at der i stigende grad er en skæv fordeling af elever med anden etnisk baggrund end dansk på flere gymnasier.

“Nu har vi brugt to år på at finde en løsning på det her, uden at der er sket noget,” sagde Mattias Tesfaye.

På dagens åbne samråd var Merete Riisager og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) indkaldt for at svare på, om der er behov for politiske tiltag for at lave en mere blandet elevfordeling på gymnasierne.

Inger Støjberg: Behov for løsninger
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg svarede kort og tydeligt, ja, og uddybede:

“Det er et alvorligt integrationsproblem, og jeg ser bestemt gerne, at vi snarest finder holdbare løsninger. Det er et problem, som skal løses, og nu handler det om at se fremad,” sagde hun.

Merete Riisager lagde igen og igen vægt på elevernes og forældrenes ret til selv at vælge gymnasium.

“Gymnasier er ikke et integrationsprojekt, og jeg synes ikke, det er rimeligt at tørre integrationen af på danske elever. Jeg tror oppositionen undervurderer, hvor meget det betyder for de danske familier selv at vælge gymnasium. Det vil være for stor en omkostning at fjerne den frihed, hvis der skal laves en stor omfordeling af elever,” sagde Merete Riisager, som flere gange talte om frit valg og frihed.

Regeringen fremlagde “pakke”
Både Inger Støjberg og Merete Riisager sagde flere gange, at regeringen tidligere på året fremlagde et udspil til bekæmpelse af parallelsamfund i Danmark, og at der i den også var tiltag om gymnasierne.

Som gymnasieskolen.dk også tidligere har beskrevet, kom forhandlingerne aldrig for alvor i gang. Ud over at der i pakken var forskellige forslag om nye fordelingsprincipper i fordelingsudvalgene, var der også et forslag om, at gymnasierne skulle have lov til at blive profilgymnasier. Merete Riisager ønskede, at gymnasierne selv skulle vælge kriterier, som de kunne optage elever ud fra. Den del af forslaget kunne de andre partier i forligskredsen på ingen måder støtte.

Merete Riisager sagde på samrådet, at regeringen havde fremlagt initiativer, men at man ikke kunne blive enige i forligskredsen om en “samlet pakke.”

Undervisningsordfører for SF Jacob Mark gav udtryk for, at undervisningsministeren har forsømt at finde løsninger på problemet med fordelingen af elever. Han sagde, at oppositionen godt kunne have gået med til en del af forslagene om andre fordelingsprincipper, men ikke ideen om profilgymnasier.

“Vil det sige, at regeringen fremlægger tre forsalg og kan få to igennem, men det vil ministeren ikke, fordi hun ikke får alle tre igennem,” spurgte Jacob Mark.

Merete Riisager sagde, at hun ikke syntes, at man skulle referere, hvad der var sket i et forhandlingslokale, men henviste til, at det var en samlet pakke, hvor der også var taget hensyn til gymnasiernes frihed.

Frivillig løsning
Undervisningsminister Merete Riisager har nu stillet forslag om midlertidige initiativer, som giver fordelingsudvalgene mulighed for at få dispensation for reglerne om fordeling af elever, hvis gymnasierne i fordelingsudvalgene kan blive enige.

De andre partier mener dog, at det forslag ingen effekt har, da blot ét gymnasium kan blokere for en anden fordeling.

Undervisningsordfører for Radikale Venstre Lotte Rod opfordrede undervisningsministeren til at lade Regionsrådet skride ind og lave andre fordelingsregler, hvis fordelingsudvalgene ikke kan blive enige. Hun erklærede, at partierne i forligskredsen er klar til at forhandle.

Merete Riisager har dog nu nedsat en ekspertgruppe, som skal lave en analyse af muligheder og løsninger for fordelingen af gymnasieelever. Og der bliver derfor højst sandsynligt ikke forhandlet mere om fordelingen af gymnasieelever på denne side af et folketingsvalg.

Inger Støjberg sagde dog, at hun håber, at der vil findes en løsning til skoleåret 2019/20. Da folketingsvalget måske først bliver afholdt i juni 2019, er det dog nok meget lidt sandsynligt.

To års ventetid
Siden Merete Riisager (LA) blev undervisningsminister i november 2016 har oppositionen efterlyst nye regler for fordeling af gymnasieelever.

Undervisningsministeren sagde i begyndelsen af sin tid som minister, at hun ville udskyde en beslutning om nye regler, og at hun ikke ville lave noget forhastet.

I efteråret 2017 udskød hun igen at lave nye regler om fordeling af gymnasieelever med forligspartierne. Dengang henviste hun til, at regeringen i 2018 ville komme med et udspil om bekæmpelse af parallelsamfund, og at der i den forbindelse også ville komme initiativer på gymnasieområdet.

Da udspillet kom i foråret 2018, lagde Merete Riisager – som før omtalt – blandt andet vægt på, at gymnasierne skulle have mulighed for at blive profilgymnasier og dermed selv stille kriterier op for en del af de elever, de vil optage. Den ide kunne de andre partier i forligskredsen på ingen måde støtte, og reelle forhandlinger om løsninger for en mere lige fordeling af elever med en anden etnisk baggrund end dansk kom aldrig i gang.

I august i år kunne gymnasieskolen.dk så skrive, at der ikke bliver lavet nye regler eller løsninger på udfordringen med fordeling af elever før næste folketingsvalg.

Og i mellemtiden har Merete Riisager meddelt, at hun ikke genopstiller til Folketinget og trækker sig fra dansk politik.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater