Artikel
Mundbind på skoler bliver mødt med frustrationer og forståelse
Mundbind lærer_undervisning

Mundbind på skoler bliver mødt med frustrationer og forståelse

Det er irriterende at bære mundbind, men der er også forståelse for de nye restriktioner. Det fortæller tre tillidsvalgte lærere.

Det er en bizar situation at se alle sine kolleger med mundbind på. Sådan beskriver tillidsrepræsentant Thomas Kromann Nielsen den nye hverdag med mundbind på sin skole.

Han arbejder på hhx på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse.

“Vi har grint lidt af det og fjollet med, at mundbind ligger godt i tråd med halloween. Vi har dog taget rimeligt godt imod reglerne om mundbind, selvom der også har været en enkel kritisk røst,” siger han.

Torsdag blev det påbudt for elever og lærere at gå med mundbind på ungdomsuddannelserne frem til begyndelsen af januar. På et pressemøde sidste weekend slog børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fast, at regeringen prioriterer meget højt at holde uddannelser åbne, og mundbind på skolerne er et led i den strategi.

Thomas Kromann Nielsen siger, at lærerne på hans skole tager det, “som det er.”

“Det hjælper lidt at grine af det. Men der er ingen tvivl om, at jo længere tid der går, des mere træls bliver det. Når man har mundbind på en hel dag, så er det træls,” siger han.

Det er er svært at se, om man smiler, og det er svært i undervisningen, men situationen bliver accepteret.

Karin Bentsen, arbejdsmiljørepræsentant
Learnmark Horsens

Mundbind når du går rundt
De nye regler er, at lærere og elever skal bære mundbind, når de bevæger sig rundt på uddannelsesinstitutionen. Lærere, som underviser mere end to hold eller klasser på en dag, skal ligeledes bære mundbind, når de underviser. Reglerne gælder foreløbigt frem til 2. januar.

Flere lærere har ringet ind til sekretariatet hos Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) angående situationen med coronavirus. Enkelte er vrede og frustrerede over, at de skal bære mundbind hele dagen, hvis de har mere end to hold. I den anden grøft er der også lærere, som er bekymrede for, at blive smittet af eleverne og ønsker yderligere restriktioner.  

Svær balancegang
Karin Bentsen er arbejdsmiljørepræsentant for htx- og eux-lærere på Learnmark Horsens.

Hun kan godt genkende, at lærere ser forskelligt på coronasituationen. Siden august har ledelsen i samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanterne på institutionen anbefalet, at lærerne bruger værnemidler, når de bevæger sig rundt i klassen i undervisningen. 

“Det har været en balancegang at rumme de lærere, som er i risikogruppen, og dem, som helst ikke vil benytte værnemidler i undervisningen. Vi har ikke ønsket lokale påbud, men kun anbefalinger,” siger Karin Bentsen.

Flere lærere har brugt mundbind siden august, mens det for andre var en ny hverdag, som begyndte torsdag i sidste uge.

På Learnmark Horsens har ledelsen nu lavet et påbud om, at alle bærer værnemidler, når de går rundt mellem eleverne i klassen, også selvom de kun har et eller to hold på en dag. Der er også indført påbud om at bruge værnemidler i værkstedsundervisning og laboratorier.

“Jeg tror, alle synes, det er irriterende at gå med mundbind. Det er er svært at se, om man smiler, og det er svært i undervisningen, men situationen bliver accepteret,” siger Karin Bentsen.

Der er ret lang tid til januar.

Anders Ingemann Cordes, TR
HF og VUC Nordsjælland i Hillerød

Ledelsen strammer
På HF og VUC Nordsjælland i Hillerød har ledelsen valgt, at alle lærere skal have mundbind på i undervisningen, også selvom lærerne kun har et eller to hold på en dag. Det er med andre ord strammere regler, end regeringen har indført.

“Der er ret lang tid til januar. Det opleves lidt voldsom at have mundbind på det meste af dagen, og for dem med briller er det meget irriterende,” siger tillidsrepræsentant Anders Ingemann Cordes, som gerne havde set, at ledelsen havde nøjedes med følge regeringens påbud om mundbind.

“Argumentet fra ledelsen er, at eleverne bliver forvirrede eller undrer sig over, at nogle lærere har mundbind på i undervisningen, mens andre ikke har. Vi synes dog godt, vi kunne nøjes med at følge reglerne fra regeringen,” siger Anders Ingemann Cordes.  

Skolen er lukket på grund af COVID-19
På enkelte andre skoler har lærere og ledelse slet ikke for forholdt sig til de nye mundbindskrav fra regeringen.

På Køge Gymnasium fik lærerne tirsdag besked om, at skolen er lukket i 14 dage. Smitten havde spredt sig efter efterårsferien især blandt 2. g’erne, og fire lærere var også blevet ramt. 

Ledelsen så derfor ingen anden udvej.

“Dagene op til lukningen var flere kolleger bekymrede, og jeg har indtryk af, at de fleste lærere modtog beskeden om lukning med lettelse,” siger tillidsrepræsentant Jacob Hinge Carlsson.

43 elever og fire lærere på skolen nåede at blive smittet med coronavirus.

“Vore lokaler er godt fyldt op, og eleverne har svært ved at holde afstand. De er jo sociale væsener. Så hvis smitten skulle stoppes, var det nødvendigt at lukke skolen,” siger Jacob Hinge Carlsson.

Så mens mange lærere nu skal vænne sig til en hverdag med mundbind, så oplever lærerne på Køge Gymnasium et deja vu med virtuel undervisning hjemmefra.

“Det er tydeligt, at det er nemmere at vende tilbage til nu, end det var, da vi lukkede ned i foråret. Vi har fået lavet evalueringer af forårets virtuelle undervisning, og vi ved mere om, hvad der virker, og hvordan eleverne modtager undervisningen,” siger Jacob Hinge Carlsson, som også pointerer, at det er nemmere med fjernundervisning, når han og kollegerne kan se en ende på perioden.

Regler om mundbind

 

  • Elever og lærere på ungdomsuddannelser skal bære mundbind eller visir, når de bevæger sig rundt på institutionen.
  • Elever og kursister skal ikke bære mundbind, når de deltager i undervisning. Det samme gælder lærere, som underviser et eller to hold på en dag.
  • Lærere, der underviser i mere end to klasser/hold i løbet af en dag, skal bære mundbind eller visir i undervisningen.

     

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater