Artikel
Generation Løvens hule stormer ind på hhx
elever-gruppe-gaaende-aspect-ratio-348-234

Generation Løvens hule stormer ind på hhx

På tre år er andelen af unge, som søger ind på hhx steget med 25 procent. Lærere, ledere og elever giver deres bud på succesen.

Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Shutterstock (Arkivfoto)

”Hhx, hvad for noget? Nej, tror du ikke hellere, du skal gå på gymnasiet! For flere år siden kunne mange forældre stadig være i tvivl om, hvad hhx var for en størrelse.

I dag ved de fleste forældre godt, at hhx er lig med en studentereksamen, som åbner døre til stort set hele paletten af videregående uddannelser.

”Nu har jeg undervist på hhx så længe, at mine tidligere elevers børn er begyndt på uddannelsen. Kendskabet til hhx er langt større i dag,” siger Lene Bisgaard Larsen, som underviser i blandt andet afsætning og virksomhedsøkonomi på UCL Holstebro og er formand for Driftsøkonomisk forening for undervisere i merkantile fag.

Forældrenes og de unges kendskab til hhx kan være en mulig forklaring på, at eleverne strømmer ind på uddannelsen i disse år.

25 procent af de unge, som vil søge ind på en gymnasial uddannelse, har i år valgt hhx. I 2021 var andelen 20 procent, eller med andre ord en stigning på 25 procent på blot tre år.

Tidligere var der fordomme om, at hhx var en dårligere udgave af en studentereksamen.
Lene Bisgaard Larsen, lærer og formand
Driftsøkonomisk forening

Mor og far gik her også
Omkring tre fjerdedele af eleverne rakte hånden i vejret forleden dag, da Lene Bisgaard Larsen i en 2. g-klasse spurgte, om elevernes forældre havde gået på hhx.

Lene Bisgaard

Formand
Driftsøkonomisk forening, lærer UCL Holstebro

”Tidligere var der fordomme om, at hhx var en dårligere udgave af en studentereksamen, og jeg skulle forklare til venner og bekendte, hvad hhx er. I dag er der et langt større kendskab til hhx i folkeskolen og blandt forældre, og det kan godt være en forklaring på, at flere unge i dag vælger uddannelsen,” siger Lene Bisgaard Larsen.

Hhx har siden 1994 været en treårige gymnasial uddannelse. Gymnasieskolen har talt med andre kilder i hhx-sektoren, som også peger på, at flere og flere unge og voksne gennem årene har gået på hhx, og dermed er det naturligt, at mund til mund-metoden begynder at virke. Glade og tilfredse kunder giver flere kunder, for at sige det på ‘merkantilsk’.

Uddannelsen anbefales
”Vi skal nok ikke underkende betydningen af, at flere mennesker gennem årene har taget uddannelsen, og mange unge får viden og inspiration om uddannelser fra forældre og søskende,” siger Niels Yde, som er formand for Gymnasieudvalget i Danske erhvervsskoler og – gymnasier lederne.

Det kræver selvfølgelig, at de tidligere elever på hhx-uddannelsen ser tilbage på deres gymnasietid med glæde, hvis de skal ‘sælge’ uddannelsen til deres søskende, børn eller venner.

Niels Yde peger på, at de fleste, som har taget en hhx-studentereksamen, har mange gode grunde til at anbefale uddannelsen til andre.

Niels Yde

Formand
Gymnasieudvalget i Danske erhvervsskoler og – gymnasier lederne.

”De unge arbejder med praktiske udfordringer fra virkeligheden, virksomhedscases og virkelige problemstillinger. Uddannelsen har en meget tydelig vinkel på virksomheder og deres ageren, betydning og omdrejningspunkt for samfundsudviklingen. Vi ser for eksempel, at innovationsstudieretninger er populære,” siger Niels Yde.

Ifølge ham leverer hhx svar på mange af de udfordringer, samfundet står over for. For eksempel evnen til at omstille sig og gøre ting på nye måder, og ifølge ham tiltaler det mange unge.

Løvens hule er en inspiration
Lene Bisgaard Larsen oplever også, at mange af elever er glade for at lære på en ny måde og at kaste sig over nye fag, når de begynder på hhx.

”De kan godt lide de merkantile fag, hvor vi arbejder med virkelige cases, de unge kender. De kan genkende og synes, det er spændene, når vi for eksempel snakker om Shaping new tomorrow,” siger Lene Bisgaard Larsen med henvisning til tøjfirmaet, som blev grundlagt af tre barndomsvenner, og voksede sig stort blandt andet via en investor fra DR’s program Løvens hule.

Søgetal
Flere unge vil gerne være deres egen chef.
Anya Eskildsen, administrerende direktør
Niels Brock

Netop Løvens hule – DR-programmet, hvor håbefulde iværksættere, ’pitcher’ deres idé for investorer – går igen, som et billede på, hvad flere af de unge hhx-elever er bidt af. I dag er der flere unge, som åbent taler om, at de vil starte deres egen virksomhed og udvikle idéer og drømme, som kan vokse sig til store.

Den tendens bekræfter Anya Eskildsen også. Hun er administrerende direktør på den store uddannelsesinstitution Niels Brock med fire handelsgymnasier i København.

Anya Eskildsen

Administrerende direktør
Niels Brock

”Hvis vi for 10 år siden spurgte i en klasse, hvor mange som ville være selvstændige, var der ingen eller ganske få, som rakte hånden i vejret. I dag er det en del flere. Det er noget i tiden, men det har været stødt stigende over flere år. Flere unge vil gerne være deres egen chef,” siger Anya Eskildsen.

Niels Brock har blandt andet oprettet innovationsgymnasiet, og det er blevet meget populært.

Anya Eskildsen peger også på, at de fleste forældre og langt flere mennesker i dag ved, hvad hhx er sammenlignet med for år tilbage. Alene den grund kan give flere ansøgere.

”Uddannelsens DNA”, som hun kalder den, er dog den væsentligste årsag, til at flere og flere unge vælger uddannelsen, mener Anya Eskildsen.

”I mange unges øjne er det et mere moderne uddannelsestilbud, som rækker ind i samtiden og fremtiden. Vi har samtidshistorie og ikke oldtidskundskab. Matematikken relaterer til emner, som er anvendelige. Fag som afsætning og virksomhedsøkonomi er meget anvendelsesorienteret, og elever besøger virksomheder og kan bruge teori i praksis,” siger Anya Eskildsen.

Hun forklarer, at hhx er en uddannelse, hvor de unge får handlekompetencer.

”På Niels Brock gør vi os umage med at give de unge muligheder. De skal ikke være klimaangste, men heller ikke ligeglade. De lærer, at det nytter noget at handle i stedet for at sidde og vente på, hvad fremtiden bringer,” siger hun.

Samtidig peger hun også på, at hhx er adgangsgivende i forhold til stort set alle videregående uddannelser.

”Unge og deres forældre ved godt, at hhx ikke lukker døre,” siger Anya Eskildsen.

Nu er der kommet meget mere fokus på hhx for eksempel i folkeskolen.
Lucas Westphal, formand
Landssammenslutningen af handelsskoleelever

Blandt eleverne lyder nogle af de samme forklaringer på, at flere unge vælger hhx.

Lucas Westphal

Formand,
Landssammenslutningen af handelsskoleelever.

”Tidligere valgte man stx, når man ville i gymnasiet. Nu er der kommet meget mere fokus på hhx for eksempel i folkeskolen,” siger Lucas Westphal, der er formand for Landssammenslutningen af handelsskoleelever.

Han mener, at undervisningen passer godt til mange unge.

”Uddannelsen er erhvervsrettet. Vi arbejder med jordnære udfordringer, besøger virksomheder og laver mange projektopgaver. Undervisningen er håndgribelig, mens den måske er mere generel på stx,” siger Lucas Westphal.

Han bekræfter også tendensen om, at flere unge gerne vil starte deres egen virksomhed.

”Jeg tror, mange gerne vil følge deres egne drømme. Vi lever længere, og vi skal være længe på arbejdsmarkedet, så skal det også være fedt, det man laver,” siger han.

Hhx kan også være et fravalg
Samtidig med at hhx går frem, går htx tilbage. Og generelt set er der færre unge, som vælger studieretninger med naturvidenskab. Fremmedsprogene er også i krise, og på hhx er der forsvindende få, der vælger studieretninger med fremmedsprog.

Niels Yde erkender, at der også kan være elever, der vælger hhx for at få en gymnasial uddannelse uden naturvidenskab.

”Nogle elever oplever måske, at naturvidenskab og fremmedsprog indeholder mere terperi, og at der skal knokles mere for at opnå resultater. Det handler ikke kun om de unge, men i hele samfundet har vi billedligt talt mindre tålmodighed til at så et frø og vente på at se, det vokser op,” siger Niels Yde.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater