Steen Hildebrandt var tidligere en guru på ledelsesteoriområdet. I de senere år har han udvidet perspektivet og skriver nu dybt engageret om nødvendigheden af at droppe den gamle industrielle vækstfilosofi og i stedet satse på en bæredygtighedstænkning. Systemisk tænkning skal afløse den adskillelsestænkning, som lige nu gennemsyrer alt. I systemisk tænkning er temaer som helhed, sammenhænge, relationer og mønstre afgørende.
Han kritiserer den ensidige økonomiske bundlinjetænkning, som han mener i det mindste skal suppleres med sociale, økologiske og mentale aspekter. Der skal lægges mere vægt på det kvalitative frem for det kvantitative. Det er ikke alt, der tæller, der tælles; og det er ikke alt, der tælles, der tæller, siger Hildebrandt med Albert Einstein.
Bæredygtighed er nøgleordet, og det handler om alt liv på kloden, om samfund, miljø, virksomheder, mennesker og dyr og om, hvordan vi på alle niveauer overlever og reproducerer os på en balanceret måde.
Den kritiske læser vil måske sige: Det er meget sandt og rigtigt, men kan du ikke fremlægge en række konkrete forslag og løsninger? Det vil Hildebrandt ikke. På en af den lille bogs sidste sider stiller han selv spørgsmålet: ”Kan vi ikke få lidt flere konkrete henvisninger?” og svarer: ”Jo, det kan vi godt, for det er verden fyldt med; der er mange konkrete svar, men er det svar på de rigtige spørgsmål? Vi kan let få konkrete anvisninger og metoder, men så er vi tilbage ved det gamle, og er det, hvad vi dybest set ønsker?”
Han kommer vel lidt nemt om ved konkretiseringens svære kunst med dette svar. Sagen er, at der skal tænkes både i lokale og globale løsninger, hvis kloden skal overleve. Glokalitet hedder det vist på nydansk.
NB. Bogen kan gratis rekvireres hos systime@systime.dk, så længe lager haves.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode