Med i alt 37 opslag alfabetisk ordnet samler bogen de vigtigste og nyeste af fagets begreber, teorier og metoder inden for religionsfænomenologi, -sociologi, -psykologi og -filosofi på en overskuelig måde. Den giver også et overblik over forskningen inden for de enkelte emner.
Religion har traditionelt defineret sig som et humanistisk fag, men har i nyere tid i stigende grad anvendt samfundsfaglige begreber og metoder, og med den kognitive videnskab er religion også rykket ind i det naturvidenskabelige felt. Denne udvikling i faget, som følge af nyeste trends inden for religionsvidenskaben, er også styrende for denne bogs valgte opslag.
Bogen er velegnet til både fagets C- og B-niveau samt til AT, SRP og SSO.
Sproget er velskrevet og præcist, og til opslagene er knyttet elevøvelser, faktabokse og henvisninger til relaterede emner. Rigtigt godt, og billedmaterialet fungerer fint i forhold til emnerne.
Men der er også nogle døre, som nøglen ikke lukker op. Tekstlæsning er grundlæggende i faget, og selv om Gadamers filosofiske hermeneutik ikke giver en egentlig faglig metode, har den klargørende begreber til forståelse af de problemer, der er knyttet til læsningen af religionernes historiske tekster. Nøglebegreberne til den historisk-kritiske metode omtales heller ikke.
Der er udmærkede opslag til myter og myteteori, men jeg savner et opslag om det religiøse sprog i almindelighed, og hvordan det bruges. Det fylder jo ret meget i fagets tekster! Jeg tænker her på Ludwig Wittgensteins senere sprogfilosofi om sprogspil herunder det religiøse sprogs struktur og gyldighed. Til fagets B-niveau.
Disse og andre rum skulle bogen have åbnet, men de mange, der bliver åbnet, er rigtig godt anbefalet.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode