Lidt for komprimeret med gode træk

Genrer i dansk – Talen er en del af Gyldendals genreserie til danskfaget, og på 95 sider forsøger den at introducere til genren og arbejdet med taler. Vi introduceres til Ciceros pentagram, fem stilkvaliteter, en tredelt komposition, appelformer og Toulmins argumentationsmodel som brugbare analysemodeller og metoder efterfulgt af teksteksempler og opgaver, man kan øve sig på. Der er afsnit, hvor jeg mangler, at eleverne også her bliver tilbudt en metodisk fremgangsmåde, for eksempel om talerens selvfremstilling og den unavngivne kommunikationsmodel på side 12.
Jeg har svært ved at finde ud af, hvilket niveau den vil fungere på. De engelske taler er oversat til dansk, mens Stoltenbergs tale ved mindeceremonien (heldigvis) er holdt i norsk. Oversættelsen af de engelske taler og visse meget pædagogiske afsnit virker oplagt til 1.g. Andre afsnit fremstår langt mindre tilgængelige med svære, indforståede begreber og en overfladisk forklaring. Det gælder for eksempel diskursafsnittet, hvor Norman
Faircloughs tredimensionale model remses op på syv linjer efterfulgt af en linje om, at den er meget anvendelig. Underviseren er her nødsaget til at finde anden faglitteratur, for at eleverne kan være med.
Arbejdsspørgsmålene vil også have det bedste fundament, hvis eleverne har andet materiale omkring sproganalyse og -træk.
Bogen er rigt illustreret af fotografier af hovedsagelig amerikanske og danske politikere suppleret af blandt andre Dolph, kronprinsen og Vinterbergs Den grønne tale. De fleste taler har et politisk grundlag, men også et par danske digte, Blixen og Grundtvig er med, alle med arbejdsspørgsmål og kreative opgaver. Jeg finder bogen lidt for komprimeret i formen, men med mange gode taler og andre genrer med taletræk til inspiration.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode