Bogens titel Bysociologi er vel ikke helt dækkende for indholdet. For det første dækker bogen mere end den sociologiske vinkel på storbyen. Der er også kapitler om velfærdsstatens boligbyggeri, om megaevents som grundlag for byudvikling – OL i London og Rio de Janeiro, om magtformer i byen og om globaliseringen i byerne. Alle fire traditionelle discipliner er således repræsenteret.
For det andet handler Bysociologi næsten udelukkende om storbyfænomener, de danske provinsbyer kan kun i mindre grad genkendes.
Men det er en yderst spændende bog. Som det kan ses af ovenstående, kommer bogen vidt omkring. Den oser af faglig indsigt fra de to forfattere. De har mange optikker og teorier at skulle præsentere på 200 sider, og det betyder, at nogle begreber og teorier skal foldes ud på begrænset plads.
Der er tre hovedperspektiver på storbyen: 1. bykultur, psykologi og identitetsdannelse, 2. byens fysiske rum og 3. urban politik – byen som politisk-økonomisk arena. Især de sociologiske vinkler er inspirerende, der er masser af spændende vinkler, garneret med eksempler (især fra København). Eksempelvis er der gode cases og temaer som cyklisme, ghettoer og overvågning.
Knyttet til basisteksten er gode, igangsættende elevopgaver, ligesom fotomaterialet er af høj kvalitet. Bogen henvender sig til B- og især A-niveau. Temaet bysociologi kunne benyttes som opsamling på samfundsfagets fire grunddiscipliner.
NB. Denne anmelder har kun gennemarbejdet grundbogen. Den findes også som i-bog med videoklip, billeder/illustrationer og opgaver.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode