Frankrigskenderen Bjørn Bredal har udgivet en ny bog om Frankrig. Den er superrelevant og tager udgangspunkt i aktuelle forhold. Bredal laver en dybdegående analyse af Frankrigs identitet, hvor han formår at binde mange ender af Frankrigs historie sammen på en elegant måde.
I den velskrevne bog kan man tilegne sig eller udvide sin viden om for eksempel samfundsforhold, lovgivning, de republikanske værdier, Napoléon, kultur, sekularisme (laïcité), demografi og meget andet. Bogen er yderst behagelig at læse, velinformativ og velresearchet.
Den røde tråd i bogen er en søgen efter at finde den idé, der udgør Frankrig, eller som Frankrig bygger på, og igennem hvilken nationen holdes sammen. Om end bogen er forankret i nutiden, kommer man også historisk tilbage gennem ”de fem republikker”.
Det er en spændende analyse, Bredal fremlægger. Udgangspunktet er terrorangrebet på Charlie Hebdo den 7. januar i år og mere præcist de kolonorme folkelige demonstrationer for Frankrigs enhed, der blev afholdt fire dage efter.
Emner er blandt andet Stormen på Bastillen, Marseillaisen, Jeanne d’Arc, Alain Finkielkraut, EU, Panthéon, Paris, kolonialisme, indvandring, orientalisme, kirken, gastronomi, alpinisme, Frankrigs nationale symbol i form af hanen og det republikanske samlingspunkt, Marianne.
En række vigtige franske forfattere er nævnt, for eksempel Flaubert, Camus, Victor Hugo, Marguerite Duras, Chateaubriand, Queneau, J.M.G. Le Clézio og ikke mindst Houellebecq og hans omstridte seneste roman Soumission (Underkastelse på dansk).
Bogen er vidende og inspirerende. Den er krydret med en lang række franske ord og begreber samt videnssammenhænge, der gør den velegnet til at opdatere fransklektorer, og den kan fint indgå i undervisningen. Smukt og vellavet arbejde. Derfor fem stjerner ud af fem.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode