Med dette digre værk har forfatteren Lars Dybdahl, født 1950, der har en baggrund som mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 1976, begået et uovertruffet overblik over dansk design. Dette en den mest dybdegående og vidtrækkende i en række af fagbøger om design fra forfatterens hånd.
Undertitlen på bind 1 er ”Fra jægerkultur til livsstilssamfund”, hvor bredden af begrebet design formidles via udvikling fra flinteøkser, vikingeskibe og videre til mode, møbler, legetøj, grafik og smykker og meget andet og dermed også et kulturhistorisk indblik. Gennem mere end 1.100 eksempler på designobjekter fortælles historien kronologisk om, hvordan mennesket har formet redskaber, beklædning og omgivelser igennem 15.000 år. Det er således første gang, at en forfatter præsenterer et samlet vu over dansk designs udvikling fra oldtiden og frem til i dag. Bogens hovedvægt ligger på perioden efter 1800-tallet, og i seks rigt illustrerede kapitler præsenteres historiske stilarter og skiftende moder.
Bind 2 tager afsæt i den nyeste designforskning i 30 temaartikler skrevet af en række danske designforskere. Her er fokusperioden efter år 1850.
Bøgerne giver desuden kig ind i mere finurlige detaljer, såsom spisebestikkets sene ankomst til Danmark, hvor selv kong Christian den 8. spiste sovs og kartofler med fingrene, til trods for at spisebestikket allerede var kendt i 600-tallet i Mellemøsten, men først for alvor blev kendt fra midten af 1800-tallet hos os i Dannevang.
Forfatteren stiller også det kontroversielle spørgsmål, om der findes noget særligt dansk design, hvilket er en af de mest veletablerede sandheder, især i folkemunde. Til det svarer han mest nej … og lidt ja. En diskussion, der er værd at tage med de kosmopolitiske gymnasieelever. Tobindsværket er især velegnet som opslagsværk til skolebrug, ligesom de vægtige temaartikler kan perspektivere, herunder: ”Dansk design som greb i global krise”, ”Bæredygtig, børnevenlig og nonbinær” og ”Økologisk design”. Og så ikke et ord om margretheskålen, som for øvrigt også behandles behørigt.
Et velskrevet værk i en smuk grafisk opsætning, hvor min eneste anke er, at jeg kunne have tænkt mig glittet papir for at formidle de mange vidunderlige design optimalt.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode