Årets bog! Intet mindre. Jeg har læst en del bøger i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitet, og de er af meget svingende kvalitet. Dette er suverænt den mest velskrevne af dem, jeg har læst. Fra første side var jeg grebet. Bogen er tydeligvis skrevet af en videnskabsmand med et stort fagligt overskud, og som også behersker fortællekunsten.
I løbet af blot 60 sider bliver vi præsenteret for big bang, dannelse af vulkaner og jordskælv, masseudryddelse, istider og menneskeskabte klimaforandringer. Med så stor en spændvidde i indhold kunne man forvente, at det blev en overfladisk gennemgang, men forunderligt nok sidder man tilbage med en følelse af, at tingenes rette sammenhæng er blevet grundigt forklaret, og man har fået indblik i, hvilke store videnskabsmænd der har bidraget til konkrete opdagelser, samt hvordan de gjorde. Personligt har jeg aldrig rigtig interesseret mig for malmdannelse og heller aldrig rigtig forstået de geokemiske processer, der leder frem til den. På ganske få linjer formår Bo Holm Jacobsen at redegøre for både malm, og hvordan forskelle i dannelsesprocesser leder frem til, at vi i dag har nem adgang til uran, selvom det er meget mere sjældent end for eksempel guld. Bogen er fuld af små ‘fun-facts’ og er derfor en lækkerbisken for den lidt nørdede. Hvis man er novice inden for feltet og blot undrer sig over spørgsmål som ’Hvorfor findes der bjerge?’ og ’Kan der komme istid i Danmark igen?’ så har bogen alle svarene, endda i en meget tilgængelig form, men uden at fagpersonen keder sig undervejs.
På trods af at jeg selv er geograf, var der alligevel masser at små finurligheder, jeg ikke kendte til, og som nu er blevet en del af mit baggrundstæppe for at forstå verden. Men man behøver ikke at være geograf for at følge med. Genren er populærvidenskabelig, og min egen datter, der går i folkeskolen, overtog bogen efter mig. Efter eget udsagn synes hun, at geografi er det kedeligste, der findes, men hun blev helt grebet, så dette var den ultimative test af bogen!
Det er en bog, alle vil finde sjov, spændende, interessant og ikke mindst let læst. Det sidste er en vigtig kvalitet, i en tid hvor mange unge har problemer med at holde fokus. Både formidlingen og kvaliteten af det faglige indhold er i top, og derfor kommer jeg også til at bruge udvalgte dele af bogen i min undervisning. Jeg er ret overbevist om, at mine geografielever også vil sætte pris på den fængende skrivestil i bogen.
Efterskrift: Nu har både fagkolleger og elever læst bogen. En elev sagde: Den er spændende at læse, men det er nok, fordi det ikke er en fagbog! Her må jeg som underviser sige, at det i høj grad er en fagbog. Den er bare så velskrevet, at det føles som at spise slik at læse bogen.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode