Artikel
GL tager VUC Syd-konkurs i landsretten
karen-Magrethe-1-aspect-ratio-348-234

Karen-Magrethe Schebye er GL's advokat i sagen om VUC Syd.

GL tager VUC Syd-konkurs i landsretten

VUC Syd’s konkurs strider mod loven. Det er påstanden fra GL, som nu vil have sagen afgjort i landsretten. GL’s advokat mener, det er en principiel og vigtig sag.

Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Johan Rasmussen

Landsretten skal tage stilling til, om det overhovedet er juridisk muligt, at VUC Syd i Sønderjylland blev erklæret konkurs i slutningen af juli måned.

VUC Syd – sagen kort fortalt

  • VUC Syd i Sønderjylland har i flere år haft en dårlig økonomi blandt andet på grund af dyre lån til byggeri.
  • Bestyrelsen erklærede VUC Syd konkurs i juli måned, og institutionen blev overtaget af IBC Kolding umiddelbart efter.
  • 10 medarbejdere blev ikke genansat.
  • GL mener, at det strider mod loven, at lade VUC Syd gå konkurs.

GL’s advokat har afsendt et såkaldt kæreskrift om sagen på vegne af GL og 10 lærere, som mistede deres arbejde, da VUC Syd gik konkurs og blev overtaget af IBC Kolding.

GL mener, at en statslig selvejende institution, som udbyder uddannelse for staten og i høj grad er underlagt styring af børne- og undervisningsministeren, ikke kan gå konkurs på samme måde som en privat virksomhed.

Karen-Magrethe Schebye fra advokatfirmaet SJ Law fører sagen for GL. Hun kalder det en principiel og vigtig sag, ikke mindst for medarbejderne på VUC Syd.

”På grund af konkursen har de afskedigede medarbejdere på VUC Syd ikke fået de samme rettigheder og vilkår, som offentligt ansatte normalt har, hvis de mister deres arbejde på grund af manglende økonomi,” siger Karen Magrethe-Schebye.

Medarbejdere må vente på løn
Medarbejderne må for eksempel vente på at få deres tabte løn erstattet af Lønmodtagernes Garantifond, og der er risiko for, at de ikke får dækket den løn og fratrædelsesgodtgørelse, de normalt ville være berettiget til. Samtidig mistede medarbejderne også deres høringsret, som man ellers har i en afskedigelsessag.

Landsretten skal tage stilling til flere ting i den ”lettere komplekse” sag, forklarer Karen-Magrethe Schebye til Gymnasieskolen.

Hvis en del af den offentlige forvaltning kan gå konkurs, så burde en kommune også kunne gå konkurs.
Karen-Magrethe Schebye, advokat
SJ Law

I sagen skal der tages stilling til, hvilken betydning det har, at en selvejende institution som VUC Syd – uanset at den er et statsligt selveje – er en del af den offentlige forvaltning.

”Et VUC må derfor også være en del af den større helhed, som den offentlige forvaltning er. Du eller jeg kan ikke oprette et VUC, ligesom vi opretter en privat virksomhed. Oprettelsen af VUC’er er styret af Børne- og Undervisningsministeriet og ministeren,” siger Karen-Magrethe Schebye, som dermed også mener, at det er ministerens ansvar at lukke en institution frem for at lade en bestyrelse erklære institutionen konkurs.

”Hvis en del af den offentlige forvaltning kan gå konkurs, så burde en kommune også kunne gå konkurs, og det, ved vi, kan ikke juridisk lade sig gøre,” siger hun.

Det er ifølge Karen-Magrethe Schebye afgørende for sagen, at børne- og undervisningsministeriet har en høj grad af styring af selvejende institutioner.

I institutionslovgivningen for blandt andet VUC står der for eksempel, at børne- og undervisningsministeren kan lukke en institution, hvis ”den økonomiske situation skønnes uegnet til at fortsætte sin virksomhed”.

”Ingen steder i institutionslovgivningen står der, det er muligt, at et VUC kan gå konkurs uden at opfylde konkurslovens regler,” siger GL’s advokat.

Tværtimod står der i samme lovgivning, at hvis en institution lukker, så tilfalder nettoformuen staten.

Er økonomien afgrænset?
Retten skal ifølge advokaten også forholde sig til, om økonomien for en statslig selvejende uddannelsesinstitution er afgrænset som i en privat virksomhed.

GL og Karen-Magrethe Schebye påpeger, at en statslig selvejende uddannelsesinstitution, som stort set er drevet for statens midler, muligvis ikke er et ”selvstændigt formuesubjekt,” som det er formuleret i kæreskriftet. Eller med andre ord skal der tages stilling til, om økonomien for en selvejende uddannelsesinstitution er adskilt fra statens økonomi og dermed kan sammenlignes med en privat virksomhed, påpeger advokaten.

”Hvis en virksomhed skal gå konkurs, så er en af betingelserne, at virksomheden er insolvent. Det kan man godt diskutere, om en statslig selvejende uddannelsesinstitution kan være,” siger Karen-Magrethe Schebye.

Hun påpeger, at der i forbindelse med strukturreformen, hvor blandt andet amterne blev nedlagt, og lovgivningen for de nuværende selvejende uddannelsesinstitutioner blev skabt, ikke blev beskrevet, hvad et statsligt selveje dækker over formueretligt.  Der blev heller ikke lovgivet om, at institutionerne kunne gå konkurs i lighed med private virksomheder, påpeger Karen-Magrethe Schebye.

”Vi mener ikke, at selvejende uddannelsesinstitutioner kan afvikles under konkursloven. Vi mener, at det var imod lovgivningen, da VUC Syd blev erklæret konkurs,” siger Karen-Magrethe Schebye.

Konkurssagen for VUC Syd bliver behandlet af Skifteretten i Sønderborg. Landsretten skal i første omgang tage stilling til, om sagen om ophævelse af konkursdekretet kan afgøres i Landsretten eller i Skifteretten i Sønderborg.

Sagen vil formentligt blive afgjort af Landsretten på skriftligt grundlag og afgørelsen vil i så fald komme i løbet af en måned, vurderer Karen-Magrethe Schebye.

Vi anfægter selvfølgelig, at man kan lade en statslig uddannelsesinstitution gå konkurs, som om det var en kattemadsfabrik.
Tomas Kepler, formand
GL

Formand for GL Tomas Kepler mener også, at VUC Syd’s konkurs er en vigtig principiel sag.

”Vi anfægter selvfølgelig, at man kan lade en statslig uddannelsesinstitution gå konkurs, som om det var en kattemadsfabrik, og dermed efterlade medarbejderne uden nogen rettigheder. Staten Danmark er jo ikke gået konkurs,” siger han.

Han mener, at Børne- og Undervisningsministeriet og dermed ministeren burde have taget ansvar for VUC Syd frem for at lade bestyrelsen erklære institutionen konkurs.

”Det juridisk rigtige må være, at ministeren lukker institutionen, hvis det er sidste udvej,” siger Tomas Kepler.

GL har tilbudt de berørte medlemmer lån.

Overforbrug og store lån
Kort efter VUC Syd blev erklæret konkurs i slutningen af juli måned i år, blev institutionen overtaget af IBC Kolding. 10 lærere ud af 41 mistede deres arbejde.

VUC Syd har i flere år haft en presset økonomi, og mange gymnasielærere er blevet afskediget.

Den tidligere ledelse og bestyrelse var ansvarlig for nye store byggerier i sidste årti. Banklånene blev voldsomt store efter flere budgetoverskridelser af byggerierne, og samtidig skete der et stort faldt i antallet af elever i de år. En dårlig økonomisk spiral var sat i gang.

Det blev ikke bedre af, at flere skandalesager om dyre rejser, kunstindkøb og andet overforbrug på VUC Syd dukkede op i medierne.

Den tidligere direktør og bestyrelse stoppede i 2018, og siden har andre direktører og en ny bestyrelse kæmpet for at redde økonomien, men forgæves.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater