105 sagde nej, 91 sagde ja, mens 19 hverken stemte for eller imod.
Det var resultatet, da GL's repræsentantskab tidligt fredag aften efter fire timers intens diskussion stemte om det overenskomstresultat, Akademikernes Centralorganisation (AC) på vegne af GL indgik med finansministeren fredag morgen.
Medlemmerne af GL's hovedbestyrelse havde inden mødet ikke kunnet blive enige om en samlet anbefaling – syv stemte for, seks imod – og splittelsen var, viste det sig, helt i overensstemmelse med holdningen hos repræsentantskabet, om end med modsat fortegn i sidste ende.
Argumenterne var, som flere talere også påpegede under debatten, gode både for og imod. Det, mange pegede på, var, at man sådan set stod med det bedst mulige resultat under de givne omstændigheder, blandt andet gedigne lønstigninger. Men samlet set er der tale om en uacceptabel aftale. Således sagde en del af ja-sigerne, at deres stemme ikke så meget skyldtes aftalen, men mere alternativet, og at et eventuelt andet resultat på et senere tidspunkt efter alt at dømme vil vise sig at være dårligere.
"Jeg siger ja, men det er med et blødende fagforeningshjerte," som den mangeårige tillidsrepræsentant på Bjerringbro Gymnasium Carl Otto Christiansen sagde med henvisning til den tabte aftaleret.
Repræsentantskabet var, i lighed med hovedbestyrelsen i øvrigt, i det hele taget fortørnet over finansministerens tromlende facon gennem hele forhandlingsforløbet – som i de flestes øjne nærmest ikke kan kaldes et forhandlingsforløb, men et diktat og et opgør med den danske aftalemodel og forhandlingstraditionerne. En overkørsel og en dårlig attitude hele vejen igennem, lød karakteristikken.
"Jeg vil gerne slå fast, at den her aftale jo ikke er noget, der er groet i vores baghave. Men samtidig vurderede jeg, at det var at vise rettidig omhu at blive ved AC-bordet og lægge pres på ad den vej. Lige meget hvad kommer den nuværende aftale jo ikke tilbage. Der kommer en ny model; spørgsmålet har været, hvor meget vi kunne få ud af den," sagde GL-formand Gorm Leschly, som samtidig henviste til, at man har en stor del af Folketinget imod sig, hvilket giver en på forhånd svær situation og dårlig magtbalance i underviserorganisationernes favør.
Hvad der nu kommer til at ske, er endnu uvist, men GL's hovedbestyrelse er med afstemningsresultatet af repræsentantskabet blevet pålagt at overveje nye forhandlingsmuligheder.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode