I sidste uge blev døren smækket i for en yderligere genåbning af gymnasierne før sommerferien. Nu prøver flere partier at åbne døren op igen.
Det sker efter, at Sundhedsstyrelsen søndag kom med en ny anbefaling om, at afstandskravet mellem personer i for eksempel skoler nu bør være minimum en meter og ikke som før to meter.
Venstre mener, at det giver en helt ny situation.
“Vi mener, at 1.g, 2.g, 1. hf og andre elever skal have lov til at komme tilbage i skole, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Med de nye afstandskrav og et lavere smittetryk i Danmark må regeringen lave en redegørelse for, hvorfor den mener, at eleverne ikke kan komme tilbage,” siger undervisningsordfører Ellen Trane Nørby.
Det nye afstandskrav betyder, at gymnasierne har fået ekstra kapacitet, da 3.g’erne kan være flere i et lokale.
Hun henviser til, at Folketingets partier blev enige om en ny aftale om yderligere genåbning torsdag, men at situationen ser anderledes ud i dag. Hun nævner også, at smittetrykket i løbet af maj er faldet fra 0,9 til 0,7 i Danmark ifølge den seneste måling fra Statens Serum Institut.
“Det nye afstandskrav betyder, at gymnasierne har fået ekstra kapacitet, da 3.g’erne kan være flere i et lokale. Aftalen blev forhandlet på plads på et tidspunkt, hvor de sundhedsmæssige vurderinger var anderledes,” siger Ellen Trane Nørby.
Hun peger på, at perioden med fjernundervisning har været lang, og at det derfor vil være godt for eleverne at komme tilbage på skolen i et vist omfang.
“Det behøver ikke at være et fuldt skema, men bare nogle få timer vil have en stor værdi og vil måske give øget motivation til eleverne resten af skoleåret,” siger Ellen Trane Nørby.
Værtshus ja, skole nej
Radikale Venstre mener også, at det nye afstandskrav på en meter bør give anledning til, at Folketingets partier sætte sig sammen igen og drøfter muligheden for, at fase 2 af genåbningen kan bliver større end den politiske aftale fra i sidste uge.
“Det er enormt ærgerligt, at anbefalingen om afstandskrav kom efter den politiske aftale. Derfor mener vi, at der er behov for en fornyet drøftelse af genåbningen, og det vil også gælde for gymnasierne, hvis det er muligt,” siger Radikale Venstres undervisningsordfører, Anne Sophie Callesen.
Hun erkender, at det er ved at være i 11. time, hvis der skal laves nye aftaler, som skal meldes ud til skolerne. Men muligheden bør undersøges, mener hun.
Fra på mandag må gymnasieelever mødes i storcentre og på værtshuse, men de må ikke mødes med deres lærer i skoletiden. Det virker absurd.
Som det er nu, må de hjemsendte elever ikke mødes med deres lærer i små grupper for at gå en tur og snakke eller lave et par timers undervisning udendørs i små grupper.
Anne Sophie Callesen mener, at det i det mindste burde være tilladt.
“Fra på mandag må gymnasieelever mødes i storcentre og på værtshuse, men de må ikke mødes med deres lærer i skoletiden. Det virker absurd,” siger hun.
Det Konservative Folkeparti ønsker, at statsministeren indkalder til et møde for partilederne for at klarlægge, “om man kan åbne yderligere,” oplyser partiets presseafdeling.
GL’s formand, Tomas Kepler, opfordrer også politikerne til at genoverveje aftalen, og gymnasierne melder også ud, at de er klar til at modtage alle elever igen.
Læs: GL beder politikere om at genoverveje: Lad gymnasieelever komme i skole igen
Mette F.: Risiko for smittespredning
Statsminister Mette Frederiksen (S) lægger dog ikke op til yderligere åbning af det danske samfund lige nu.
På et pressemøde i Statsministeriet i går forklarede Mette Frederiksen, hvorfor blandt andet gymnasier ikke er en del af den kommende genåbning.
“Hvis alt i Danmark åbner på én gang, så er risikoen for, at smitten eksploderer overhængende. Så det gør vi ikke. Åbningen skal være kontrolleret og gradvis, så vi kan følge sygdommens udvikling,” sagde hun.
I Folketingets spørgetime i går, hvor partilederne har mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren, spurgte De Radikales formand, Morten Østergaard, statsministeren, om det ikke var muligt allerede i denne uge at justere på aftalen om genåbningen.
Statsminister Mette Frederiksen sagde hverken ja eller nej til det spørgsmål, men understregede i stedet, “at selvom kampen mod corona går bedre i Danmark nu, end man havde turde håbe på, så er det også en skrøbelig situation”.
Hun henviste til risikoen for smittespredning ved genåbning og gjorde opmærksom på, at genåbningens fase 2 knap nok er begyndt.
“Nu skal fase 2 lige i gang,” afsluttede hun sit svar til Morten Østergaard.
Enhedslisten er forsigtige
Det er ikke alle partier, der presser regeringen for en yderligere genåbning. Enhedslisten mener, at der er åbnet rigeligt i den kommende periode.
“Jeg forstår udmærket, at mange presser på for yderligere åbninger, men vi er bekymret for smittespredningen, hvis vi åbner mere,” siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.
Han erkender, at det vil få konsekvenser, at eleverne ikke kan komme i skole før sommerferien.
“Det betyder meget for elevernes trivsel, at de er afskåret fra fællesskabet i skolen. Ja, det vil få negative konsekvenser. Men vi mener ikke, vi kan åbne yderligere,” siger Jakob Sølvhøj.
DF lytter til anbefalinger
Dansk Folkeparti taler hverken for eller imod en yderligere åbning på nuværende tidspunkt.
“DF havde gerne set, at landets gymnasieelever kunne være vendt tilbage til klasselokalerne og have afsluttet deres eksamener før sommerferien, men vi lytter selvfølgelig til de sundhedsfaglige anbefalinger og træffer beslutninger ud fra det. Det er en balancegang, hvor vi hele tiden forsøger at vægte hensynet til vores unge, men samtidig også følger de anbefalinger, som sundhedsmyndighederne kommer med for at minimere smittespredningen i samfundet så meget som muligt. Det gælder også nu, hvor afstandskravet er ændret fra to til en meter,” skriver partiets gymnasieordfører Marie Krarup i en mail til gymnasieskolen.dk.
Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at børne- og undervisningsministeren ikke kan kommentere på muligheden for at få flere elever tilbage i skole. De forhandlinger ledes af statsministeren. Ifølge ministeriet er det i strid med aftalen om genåbning, hvis lærere mødes med elever i skoletiden til eksempelvis en gåtur. Det er ikke op til børne- og undervisningsministeren at lempe på de regler.
Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Statsministeriet.
Fase 2: Fra 11. maj. Giver ikke yderligere åbning af gymnasier, hf og eux. Fra 18. maj begynder elever fra 6. - 10. klasse inklusiv efterskoler at gå i skole igen.
Fase 3: Fra 8. juni. Ingen yderligere åbning af gymnasier, hf og eux. Højskolerne åbner igen. Forsamlingsforbuddet hæves til 30 til 50 mennesker. Med andre ord studenterne får bedre mulighed for at fejre eksamen.
Fase 4: Primo august. Restriktioner for alle andre uddannelser ophæves.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode