Artikel
“Hf som et 2-årigt teambuilding-kursus”
20190912-HF-Cold-Hawaii-XtraPic018

“Hf som et 2-årigt teambuilding-kursus”

I Klitmøller bor en gruppe hf-elever, som har surfing på skoleskemaet. På en bund af fællesskab og teambuilding arbejder engagerede lærere med at udvikle sociale og aktive unge mennesker.

Helt derude hvor vesterhavsvinden altid blæser, hybenroserne blomstrer, og våddragterne aldrig når at tørre, bor 29 hf-elever i alderen 16-24 år.
De går på HF-Cold Hawaii, hvor undervisningen kombineres med surfing. Skolebussen kører eleverne til undervisning i Thisted hos Thy-Mors HF & VUC hver dag og hjem igen til kollegiet i Klitmøller. Her bor alle eleverne som en stor familie på “Kroen”, som officielt hedder Klitmøller Gl. Kro & Badehotel. 

“Mit arbejde handler om at få flest mulige elever til at smile hver dag.” Så enkelt kan det siges fra Claus Jokumsen, som er surf- og kollegieansvarlig på HF-Cold Hawaii. 

Surf- og kollegieansvarlig på HF-Cold Hawaii Claus Jokumsen har været med fra uddannelsens start.

Bølgerne i Hanstholm er ikke gode nok til dagens surfundervisning. Med et trænet øje bag solbrillerne vurderer han, at “Der er for småt i fisken. Der er kun en lille bølge og et par windsurfere.” 

I stedet drejer Claus Jokumsen Berlingoen mod Nørre Vorupør. Lidt efter parkerer surf-lærer Andreas Fogt Larsen den store skolebus i vejkanten ud mod det endeløse klitlandskab. Ud vælter 16 elever, primært 1.hf’ere i en stor pærevælling, mens de synkront smider tøjet mellem hybenbuske og marehalm. Blufærdigheden er ikke at spore, og våddragterne bliver med møje og besvær trukket over de bare skuldre og lynet bagpå. De første drenge har allerede fået vokset deres bræt og er løbet i forvejen over klitten. 

Eleverne i 1.hf har obligatorisk surfundervisning tre gange om ugen det første halve år. Derefter er det kun obligatorisk en gang om ugen, men de fleste af eleverne er blevet så bidt af bølgen blå, at de pakker våddragten og hopper på bussen mod bølgerne flere gange om ugen. 

Fællesskabet er fundamentet 
“Uddannelsen er som et 2-årigt teambuilding-kursus for eleverne. Det er en klasse, som kommer hinanden meget nært, og de opbygger et helt unikt fællesskab på kollegiet,” siger Claus Jokumsen.
Han er oprindeligt uddannet tømrer, men han har surfet det meste af sit liv, og i 2013 blev han ansat til at starte HF-Cold Hawaii i samarbejde med Thy-Mors HF & VUC. Den første årgang elever startede i 2014. 

Claus Jokumsen trækker i våddragten, som en af de sidste og tager den lyserøde t-shirt i lycra over hovedet, inden han kaster sig ud i det brusende Vesterhav til de 16 elever, som allerede er godt igang.
Hvide og blå surfboard stikker glimtvis op af bølgeskummet, hvor elever i grønne, gule og røde t-shirt forsøger at fange bølgerne, så naturens kræfter kan føre dem ind til land. 

For sikkerhedens skyld er eleverne inddelt efter niveau, og de røde t-shirts betyder begynder, gul er middel og grøn er øvet, mens den lyserøde t-shirt er for instruktørerne. Størstedelen af eleverne er på begynderniveau i surfing, når de starter på skolen. 

“Det er lidt som en højskole. Eleverne skal selv tage ansvar for deres hverdag på kollegiet, og jeg forventer, at de passer på hinanden. Men indtil efterårsferien bor jeg nærmest sammen med dem, for det er så sindssygt vigtigt, at de får en god start. Jeg slipper først grebet, når jeg ved, at alle elever har det godt og er trygge i hinandens selskab,” siger Claus Jokumsen.

Når undervisningen er slut, bliver eleverne kaldt ind til land, ved at surflærer Andreas Fogt Larsen strækker armene i vejret og håber på, at de gule, røde og grønne prikker ude i havet får øje på ham. 

Fjerde gang er lykkens gang 
Hjemme på kollegiet “Kroen” bliver våddragterne skyllet for sand, en tøjvask eller to sættes over, og så bliver der kaldt til fælles rengøring.
20-årige Gustav Christian Risager Grønborg står med rengøringsklude i den ene hånd og rene tallerkener i den anden i det store industrikøkken. Han går på 2.hf, men før han kom til Klitmøller, havde han gået på tre forskellige gymnasier. 1 år på htx, 1 uge på stx og 1,5 års tid på hhx. Det mere traditionelle gymnasieliv fungerede ikke for ham. Han kommer oprindeligt fra Næstved, men opdagede HF-Cold Hawaii gennem en annonce på Facebook. 

Gustav Christian Risager Grønborg er droppet ud af tre andre gymnasier, før han endelig fandt sig til rette på HF-Cold Hawaii. 

“På HF-Cold Hawaii er vi alle i den samme båd. Det er et forpligtende fællesskab, og det er med til at fastholde mit fokus på skolen. Jeg har et stort socialt behov, og så er jeg blevet helt bidt af surfing. Jeg er i tvivl om, jeg nogensinde kommer herfra igen,” siger Gustav Christian Risager Grønborg med et smil. 

Sammenspil mellem surfing og gymnasiefag 
Gymnasielærerne i Thisted inkorporerer også surfing i undervisningen. De har eksempelvis haft forløb i biologi, hvor eleverne har padlet gennem en å på surfboards for at tage vandprøver, i kulturfag har eleverne arbejdet med amerikansk surfkultur, og i geografi lærer de at læse en vejrudsigt og forstå, hvad højtryk og lavtryk betyder for bølgerne. 

Rektor på Thy-Mors HF & VUC Erik Dose Hvid har været med helt fra starten omkring HF-Cold Hawaii. 

“Det lå jo lige til højrebenet at kombinere Vesterhavet, naturen og surfermiljøet med en gymnasial uddannelse. Vi har stort vægt på at integrere surfing og skolen i tværfaglige forløb, så eleverne oplever en sammenhæng i uddannelsen,” siger Erik Dose Hvid. 

En af udfordringerne med uddannelsen har været at få det fleksible skema til at fungere. Surfing afhænger helt naturligt af dagens bølger, og hvis der er særligt gode bølger en formiddag, så kan surf-lærerne få lov til at hente eleverne midt i en time og tage dem ud og surfe. 

“Fysisk udfoldelse er fremmende for læring, og vi har dygtige og dedikerede lærere, som er gode til at tilpasse undervisningen til elevernes surfing. Jeg er meget tilfreds med uddannelsens udvikling, og vi oplever, at flere elever bevidst kommer til os, fordi de søger en mindre skole med et lille fællesskab, hvor der er plads til den enkelte,” siger Erik Dose Hvid. 

Eleverne sørger selv for aftensmad, og der er fælles rengøring to gange om ugen. 

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater