Værd at vente på

Det er med 20 års forsinkelse, at Michael Dobbs’ store værk om Sovjetunionens fald nu foreligger på dansk. Og den har bestemt været værd at vente på. Som Østeuropa- og Moskvakorrespondent for Washington Post gennem 1980’erne stod Michael Dobbs selv i forreste linje til de dramatiske begivenheder. Han var den første vestlige journalist til at besøge skibsværftet i Gdansk under strejken i august 1980, og han stod lige foran Boris Jeltsin, da denne sprang op på en kampvogn og agiterede for modstand mod kupmagerne i 1991. De mange øjenvidneberetninger suppleres med hundredvis af interview med implicerede.

Bogen er bygget op over en række revolter: proletarernes revolte (for eksempel den polske fagforening Solidaritet), maskinernes revolte (for eksempel Tjernobyl), folkeslagenes revolte (for eksempel ”den blodige søndag” i Tbilisi i 1989) og artiernes revolte (om reformpolitikeren (Gorbatjov), som blev styrtet af sine egne reformer). De fire revolter bidrager alle til forståelsen af, hvordan det ellers så uovervindelige imperium stille og roligt kunne gå under. Dobbs stiller selv spørgsmålet, om den egentlige opløsning ikke begynder med Stalins død i 1953, for herefter følger en årtier lang stagnation (trods skiftende ”tøvejr”), som fremviser den ene inkompetente og drukfældige leder efter den anden.

Hvad var årsagen/årsagerne til Sovjetunionens fald? I John Gaddis’ bog Den kolde krig fra 2006 tillægges USA og præsident Reagans stjernekrigsprojekt en afgørende rolle (hvilket også er den gængse forklaring på højrefløjen herhjemme), men man vil kigge forgæves efter samme forklaring i Dobbs’ bog. På trods af intentionen om også at se på strukturer som økonomi og industri (maskinerne ”gav simpelthen op”, hedder det), kommer man imidlertid ikke uden om en vis kompleksitetsreducering i form af et fokus på personer. For eksempel tillægges Gorbatjovs reformer afgørende betydning: ”Han startede en revolution og endte med at blive et af dens ofre.” Det ændrer imidlertid ikke på et overlegent overblik over de mange revolter, som førte til kolossens fald.