Sangbogen 5

Wilhelm Hansen Musikforlag har siden 1988 drypvis udgivet Sangbogen 1-4 – tykke sangbøger i blåt, rødt, gult, grønt og nu orange nummer 5 med spiralryg, becifret melodilinje med underlagt tekst og i starten af bogen anvisning til klaverakkompagnement. De 320 sange er inddelt efter: salmer og sange, viser og evergreens, jukebox, dansk beat, rock og pop, international beat, rock og pop. Hovedvægten er lagt på det danske repertoire, og 70 sange har ikke været udgivet på noder før.

Jazzen er helt fraværende. Jeg nævner i flæng det vidtfavnende komponistregister: Mads Langer, Adele, Medina, Marie Key, TV 2, Rasmus Seebach, Michael Bojesen, Burhan G, Shaka Loveless, Coldplay, Phillip Faber, Hotel Hunger, Rolling Stones, Jens Unmack, Spids Nøgenhat, Johnny Reimar, Kashmir, Kim Larsen, Pharrell Williams, Sunleif Rasmussen, Tim Christensen, Turboweekend, Bisse med flere. Beatles er repræsenteret i de andre sangbøger, men sir Paul er med.

Med anmelderens grånende alder er meget af det glædeligt genhør ved klaveret med revyviser, bodegasange, dansktop, grand prix, rock og pop fra 1960’erne og fremad, og der er også meget smukke og inderlige tekster i nyskrevne salmer og sange. Nogle af de mange nyere rytmiske sange er bundet op på den kunstner, der i sin tid har fremført dem, og er svære at gengive for for eksempel en gymnasieklasse til trods for redaktionens intention om melodisk forenkling. Og en del ligger simpelthen for højt til en teenageovergangsstemme eller en utrænet sanger. Det er ærgerligt i forhold til brugsværdien. Men det er en orange guldgrube af sange, som bør finde frem til musiklokalerne via ekstrabevillinger. Få stemplet bøgerne, og lås dem inde, før eleverne og kollegerne opdager, hvor mange gode sange der befinder sig i Sangbogen 5.