Du er her
Nyhed
|
04. okt 2016

S har opgivet at stoppe gymnasienedskæringer

Foto: 
Socialdemokratiet “accepterer” nedskæringer på gymnasier, selv om det ikke er partiets politik, forklarer partiets finansordfører Benny Engelbrecht.
Af: Johan Rasmussen

På dagen, hvor Folketinget åbner, siger Socialdemokratiet, at partiet har opgivet at forhindre nedskæringer på gymnasierne på denne side af et Folketingsvalg.

Socialdemokraterne håber på at sætte aftryk på regeringens udkast til den store 2025-plan, men aftrykkene bliver ikke til gavn for gymnasierne.

“Regeringen har et flertal bag sig, som vil spare på uddannelse, og vi anser det ikke som realistisk at flytte de partier så meget ved forhandlingsbordet,” siger finansordfører Benny Engelbrecht.

Læs: Overblikket: Se hvor meget der skal skæres på gymnasierne

1.000 færre lærere
Partiet har dog i sit oplæg til forhandlingerne om 2025-planen spillet ind med en tilbagerulning af besparelserne på erhvervsuddannelserne.

På Socialdemokratiets hjemmeside står der, at I vil investere i uddannelse. Gør I ikke det modsatte ved at blåstemple regeringens nedskæringer på gymnasier, hf og VUC?
“Vi bliver nødt til at se på, hvad der er realitisk at begrænse af besparelser på denne side af et Folketingsvalg. Hvis vi kan forhindre nogle af de værste besparelser, vil vi gøre det.”

Allerede nu er der 1.000 færre lærere i sektoren, hvad siger det dig i forhold til flere nedskæringer?
“Når man går ned ad den vej med effektiviseringer, får det negative effekter. Jeg har alt mulig grund til at tro på, at man allerede har tilpasset, hvad man kan i sektoren. Jeg synes, det er forkert at spare, men det ændrer ikke ved, at der er 90 mandater bag besparelserne,” siger Benny Engelbrecht.

Hvorfor prioriterer I erhvervsuddannelserne frem for gymnasier og hf?
“Danmark kommer til at mangle 70.000 faglærte, og vi ønsker, at flere unge tager en erhvervsuddannelse, samtidig har vi også en stor udfordring med at løfte en stor gruppe ufaglærte voksne.”

Invester i unge
Radikale Venstre er uenig i socialdemokraternes tilgang til forhandlingerne med regeringen.

“Den vigtigste investering er veluddannede unge, og derfor er det helt forkert, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sammen med regeringen vil spare på uddannelse,” siger Lotte Rod.

Hun advarer mod, at nedskæringerne på gymnasier får negative konsekvenser. Det bliver dyrt for små gymnasier, og det vil især gå ud over unge fra uddannelsesfremmede hjem, påpeger hun.

Radikale Venstre spiller ud med at fjerne alle besparelser og så oven i købet give en ekstra milliard kroner om året frem til 2025 til flere pædagoger, folkeskolen og ungdomsuddannelser.

Pengene skal komme ved, at pensionsalderen hæves med ét år i 2025 i stedet for i 2030, som et flertal i Folketinget allerede har aftalt.

“Og så vil vi stoppe skattestoppet på ejerboliger. Det er helt godnat at bruge pengene på de rigeste danskere med ejerboliger,” siger Lotte Rod.

Topskat og SU
Benny Engelbrecht er ikke imponeret. Han påpeger, at Radikale Venstre godt er klar over, at det ikke er realistisk at få et flertal for de forslag.

“På den måde er det billige point at sige, at man ikke vil spare på uddannelse,” siger han.

Hvorfor er det vigtigt for Socialdemokratiet at være med i en aftale, som på forhånd betyder nedskæringer på uddannelse?   
“Vi er generelt interesserede i at tage ansvar og er ikke interesserede i en smal aftale frem til 2025. Vi vil gerne forhindre topskattelettelser finansieret ved nedskæringer i SU, som også vil gå ud over uddannelsesinstitutioner,” siger Benny Engelbrecht.

 

Kommentarer

3
You must have Javascript enabled to use this form.
Héðinn Björnssons billede

De langsigtede planer er partiernes udmyntning af deres politik. At Socialdemokraterne ikke vil kendes ved deres egen politik, er ikke nogen nyhed, men det gør det ikke mindre ynkeligt.

Selv hvis Socialdemokraterne ikke havde opgivet at finde financiering for at tage besparelserne af bordet, så kunne de jo sagtens have solgt os ved forhandlingsbordet i pragmatismens navn.

Dette her viser at Socialdemokraterne ikke ville have fundet pengene selv hvis de havde de 90 mandater selv.

Tomas Keplers billede

Det fremgår ikke af det i artiklen citerede, om Benny Engelbrecht ordret har sagt, at Socialdemokratiet "har opgivet at stoppe gymnasienedskæringer". Fra mit perspektiv har jeg svært ved at få øje på, at Socialdemokratiet overhovedet har FORSØGT at tage den kamp, partiet nu tilsyneladende har 'opgivet'. Hvor har der indtil nu været den klare, tydelige markering fra en ledende socialdemokrat af, at regeringens planlagte nedskæringer på gymnasierne er forkerte? Hvorfor kommer responsen på V-regeringens ødelæggende politik i et interview på gymnasieskolen.dk, og ikke i en skarp kronik i et eller flere af landets største dagblade?

Det er muligt, at Benny Engelbrecht personligt synes, det er forkert at ville skære 1,6 milliarder på gymnasierne frem til 2020, men tilbage står, at det altså er Socialdemokratiets politik at nedskære lige så hårdt på gymnasierne som V-regeringen vil. At der skulle ligge en "realistisk" vurdering bag, således at det er et valg mellem enten nedskæringer på alle ungdomsuddannelser, eller kun på de gymnasiale, det er vist mest politisk newspeak for, at man har truffet et valg med nogle mellemregninger, man ikke rigtigt har lyst til at stå til ansvar for.

Opsummeringen bliver, at kvalitetsfaldet i gymnasieuddannelserne er en pris, som Socialdemokratiet er villig til at betale for at kunne kalde sig 'et ansvarligt parti'. Men der er jo ingen ansvarlighed i at slagte ungdomsuddannelserne, og intet belæg for, at det lige er de 1,6 milliarder, man vil hente dér, som skal redde Danmark fra noget som helst. Det kan derimod blive allertiders dyrtkøbte "besparelse", når kvalitetsfaldet først er gjort op. At man vil have gymnasierne til at løfte særlige indsatser med reform og antiradikalisering - er det også en del af Socialdemokratiets "realistiske" vurdering?

Man må spørge, hvem det er, der har solgt Socialdemokratiet (med de ellers så stolte traditioner for at tænke uddannelse som en del af en social indsats) den skøre idé, at det er oplagt at plukke gymnasierne så brutalt? Hvorfra kommer de tanker, som får landets ene 'ansvarlige parti' til så tydeligt at kopiere det andet 'ansvarlige partis' fjendtlige politik overfor den relativt lille del af den offentlige sektor, som gymnasierne udgør?

Tomas Keplers billede

Update: Lars Løkke Rasmussen har her til aften annonceret, at regeringens 2025-plan er skrottet. Dermed bortfalder Benny Engelbrechts og Socialdemokratiets argumentation for at acceptere de nedskæringer på gymnasiesektoren, som Benny Engelbrecht selv synes er 'forkerte'. Benny Engelbrecht kan vel således bekræfte, at Socialdemokratiet nu vil arbejde for at bremse de planlagte nedskæringer i forhandlingerne om finansloven for 2017.