Du er her
Nyhed
|
04. nov 2015

S er imod besparelser – men sikrer et flertal for dem

Undervisningsordfører for Socialdemokraterne Annette Lind understreger, at partiet grundlæggende mener, at det er forkert at skære i pengene til uddannelsesområdet.

Foto: 
Socialdemokraterne er fortsat imod nedskæringer på uddannelse, men har alligevel accepteret regeringens krav om besparelser. Undervisningsordfører Annette Lind forklarer beslutningen med et ”ønske om indflydelse.”
Af: Helle Lindberg

Når den nye finanslov skal forhandles på plads, vil Socialdemokraterne acceptere regeringens krav om massive besparelser på uddannelsesområdet.

Det står klart, efter at partiet i sidste uge besluttede at blive i forhandlingerne om den næste flerårige politiaftale. Her stillede regeringen som betingelse for videre forhandling, at aftalen finansieres af en besparelse på 500 millioner kroner på ungdomsuddannelserne.

Dermed sikrer Socialdemokraterne det nødvendige flertal for at gennemføre besparelserne. Partiets undervisningsordfører Annette Lind understreger dog, at partiet kun modstræbende accepterer regeringens krav.

”Regeringen har opfundet en juleleg, hvor de ultimativt insisterer på, at politiet kun kan finansieres via én bestemt budgetforbedring. Det er selvfølgelig noget pjat og vidner om en umoden tilgang til forhandlingerne om politiet,” siger hun til gymnasieskolen.dk.

Forkert at spare på uddannelse
Annette Lind begrunder beslutningen om at acceptere besparelserne med, at Socialdemokraterne fortsat ønsker indflydelse på politiets økonomi i de kommende år.

”Vi er optagede af at sikre mere nærpoliti og et effektivt terrorberedskab. Derfor er vi parate til at lægge en udvidelse af det statslige omprioriteringsbidrag til grund for de videre forhandlinger,” siger hun.

Men hvis Socialdemokraterne grundlæggende mener, at det er forkert at spare på uddannelse, hvorfor accepterer I så regeringens krav?

”Jamen der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at vi mener, det er forkert. Fra vores side vil der derfor være et centralt krav til den samlede finanslov, at der prioriteres midler til især erhvervsuddannelserne,” siger Annette Lind.

Udover Socialdemokraterne er også Radikale Venstre fortsat med ved forhandlingsbordet, samt partierne fra den blå blok.

DF: Udmeldinger er dramatiske
Regeringens bebudede besparelser har dog mødt hård protest fra flere kanter. Blandt andet mener formand for rektorforeningen Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, at besparelserne sammenlagt med de nye nedskæringer i erhvervsskolereformen vil betyde, at gymnasierne allerede fra næste år må afskedige lærere.

Også gymnasieeleverne har været på banen med hård kritik. Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Veronika Schultz kalder det ”utroligt pinligt,” at regeringen fastholder, at besparelserne ikke vil gå ud over undervisningskvaliteten på ungdomsuddannelserne.

Hos Dansk Folkeparti er man dog ikke umiddelbart enig i kritikken. Det siger gymnasieordfører Marie Krarup til gymnasieskolen.dk.

”Jeg synes, det lyder meget dramatisk. Der bliver trukket nogle meget hårde konklusioner, men jeg er ikke nødvendigvis overbevist om, at konsekvenserne af nedskæringerne på stx bliver så drastiske,” siger Marie Krarup.

Marie Krarup peger dog alligevel på visse forbehold ved regeringens planer om besparelser.

”I Dansk Folkeparti har vi jo hele tiden sagt, at vi godt kan være bekymret for, om besparelserne vil ramme især de små gymnasier. Derfor er vi også interesserede i at se på, om man for eksempel kan optimere på grundtaxametret,” siger Marie Krarup.

Kommentarer

1
You must have Javascript enabled to use this form.
Jørgen Retsbos billede

Man tager sig til hovedet over Socialdemokraterne (og til dels SF) i denne tid. Det er som om de helt har opgivet at tænke en selvstændig tanke og har deponeret deres politik hos regeringen for endelig ikke at virke uansvarlige. Men det er desværre netop det de er overfor de grupper de tidligere brystede sig af at støtte. Fint nok at erhvervsskolerne får bedre økonomiske vilkår det har GL også kæmpet for i flere år og det er der uden tvivl brug for.

Men hvorfor smide barnet ud med badevandet og lade det gå ud over de svage grupper på landets VUC-er hvor de bevisligt får den second chance bringer dem videre mod en kompetancegivende uddannelse? Det er muligt at enkelte VUC-er har pæne overskud men billedet er broget og her hos os har regskabet stort set balanceret de sidste par år (for 2015 sigter vi mod et pænt underskud). 

Her på KVUC oplever vi allerede til næste år (som følge af besparelserne på fjernundervisningen) et reduceret taksameter på over 20 mio kr og det har foreløbig kostet alle vore løstansatte deres jobs og flere reduktioner er i støbeskeen. Det går selvfølgelig ud over lærerne men mest de mange støttetilbud vi giver til kursisterne og vil gøre det vanskeligere for dem at tage den eftertragtede uddannelse der bringer dem videre. Nedslidte håndværkere på vej til nyt erhverv. Unge voksne der har fået ny motivation og nu vil gøre deres 9. kl. eller HF færdig. Og andre med diagnoser der ikke passede i det normale skolesystem.

Og selvfølgelig forringes den generelle kvalitet i undervisningen når der bliver mindre tid pr. kursist - vi kan jo ikke arbejde flere timer i ugen, dertil har vi haft rigeligt med stressbetingede sygemeldinger allerede. Det bliver en stor opgave for ledelserne at forklare lærerne hvor det er der skal arbejdes mindre, for vi brænder jo for vores arbejde - men det kan altså ikke nytte at vi brænder ud.